خبرگزاری مهر - گروه استان ها، زهرا عباسی: نوسازی و بهسازی بافت های فرسوده و ارتقای کیفیت زندگی در سکونت گاه های غیر رسمی و بافت های ناکارآمد و قدیمی و پهنه های شهری و پهنه های با کاربری ناسازگار شهری، از اهداف پیاده سازی طرح های بازآفرینی شهری است.
مسئولیت دبیرخانه ستاد بازآفرینی شهری با ساختار سازمانی معین بر عهده شهرداری ها است که بر طبق آن برنامه های کوتاه مدت، بلند مدت در راستای باز آفرینی محلات هدف را در جلسات این ستاد با حضور ۲۹ دستگاه اجرایی مورد بررسی و تصویب قرار می دهد.
ارتقای حقوق شهروندی، کیفیت زندگی، بازیابی هویت شهری، پیشگیری از بازتولید محلات ناکارآمد شهری، عمومی کردن دغدغه احیا، بهسازی و نوسازی محلات فرسوده و تحقق اهداف و مفاد سند ملی راهبردی از اهداف ستاد باز آفرینی شهری می باشد که در آیین نامه نحوه فعالیت این ستاد مدنظر قرار گرفته است.
طبق قانون برنامه ششم توسعه ۲۷۰ محله در کشور برای بازآفرینی شهری مشخص شده که سهم استان مرکزی از این تعداد ۳۵ محله است. در این راستا برای شهر خمین نیز طرح بازآفرینی شهری در دستور کار قرار گرفته اما هنوز سکونت گاه های غیر رسمی و محدوده های حاشیه نشین این شهر مشخص و مصوب نشده در حالی که برای اجرای طرح باز آفرینی، محلات هدف باید شناسایی و اولویت بندی شوند.
از سوی دیگر اجرای برنامه های عمرانی و توسعه زیرساخت ها و ارتقای کیفیت فرهنگی و اجتماعی در محلات هدف طرح بازآفرینی شهر خمین، نیازمند این است که اعتباراتی برای اجرایی شدن آن مشخص شود و اختصاص یابد. اینکه آیا در ردیف بودجه شهرستان خمین، سهم مشخص شده بازآفرینی شهری تخصیص می یابد یا نه و اینکه آیا ۲۹ دستگاه اجرایی مسئول باید از اعتبارات خود به این طرح اختصاص دهند یا نه، در هاله ای از ابهام قرار دارد.
جذب اعتبار برای اجرای طرح بازآفرینی شهری خمین ضروری است
فرماندار شهرستان خمین در گفت و گو با خبرنگار مهر در این زمینه اظهار داشت: سهم اعتبارات دستگاه های اجرایی شهرستان برای اجرای این طرح پاسخگو نخواهد بود، باید برای جذب اعتبارات مشخص شده در طرح بازآفرینی شهری برنامه ریزی اصولی انجام پذیرد تا با تخصیص بودجه، این مهم عملیاتی شود.
در طرح باز آفرینی شهری علاوه بر توسعه و ارتقای زیرساخت های محلات فرسوده و ناکارآمد شهر، ارتقای وضعیت شاخص های فرهنگی و اجتماعی نیز باید مدنظر قرار گیرداحمد طهرانی بیان کرد: جلسات ستاد بازآفرینی شهری در راستای تحقق مفاد سند ملی راهبردی احیا و نوسازی بافت های فرسوده و اجرای اهداف و مصوبات با حضور دستگاه های مشخص شده در کارگروه به طور ویژه پیگیری و برگزار شود تا هر چه سریعتر در این زمینه اقدامات لازم صورت پذیرد.
فرماندار شهرستان خمین خاطرنشان ساخت: حاشیه نشینی و احداث سکونت گاه های غیر رسمی از آسیب های اولویت دار زندگی شهری است، طبق شاخص های در نظر گرفته شده در شهرستان خمین سکونت گاه های غیر رسمی و حاشیه نشین مشخص و مصوب نشده است، اما مناطق کم برخوردار و فرسوده وجود دارد که نیازمند نوسازی و بهسازی است.
وی تصریح کرد: یکی از اهدافی که در آئین نامه اجرایی ستاد بازآفرینی شهری به آن اشاره شده، پیشگیری و پیش نگری در رابطه با بازتولید محدوده ها و محله های ناکارآمد شهری می باشد که نیازمند توجه ویژه است.
فرماندار شهرستان خمین ادامه داد: همچنین در طرح باز آفرینی شهری، علاوه بر توسعه و ارتقای زیرساخت های محلات فرسوده و ناکارآمد شهری، ارتقای کیفیت و وضعیت شاخص های فرهنگی و اجتماعی نیز باید مد نظر قرار گیرد.
نیاز به ۵۰۰میلیارد ریال بودجه برای فاز اول بازآفرینی شهری خمین
شهردار خمین نیز در این رابطه در گفت و گو با خبرنگار مهر اظهار داشت: در شهرستان خمین ۱۳ محله در ۲۳۷ هکتار برای اجرای طرح بازآفرینی شهری و بهسازی و نوسازی مشخص شده است.
ابوالفضل مرتضیان بیان کرد: از مجموع محله های مشخص شده شهر خمین، سه محله بیت تاریخی امام خمینی(ره)، اسماعیل بیگی و محسن آباد در اولویت اجرای طرح بازآفرینی شهری و بهسازی و نوسازی قرار گرفته اند.
ردیف اعتباری در کتابچه بودجه سال جاری، برای اجرای طرح بازآفرینی شهری خمین مشخص شده و در صورت جذب اعتبارات، این طرح اجرایی خواهد شدشهردار خمین با بیان اینکه طرح های مطالعاتی در راستای احیا، نوسازی و بهسازی بافت های فرسوده و تاریخی شهرستان خمین انجام و مصوب شده است، خاطر نشان کرد: در این راستا طرح ۲۴ متری یادگار امام، مجتمع آفتاب و خیابان فردوسی این شهرستان آماده اجرا هستند.
مرتضیان تصریح کرد: ردیف اعتباری در کتابچه بودجه سال جاری، برای اجرای طرح باز آفرینی شهری خمین مشخص شده و در صورت جذب اعتبارات شهرستان خمین این طرح اجرایی خواهد شد.
وی ادامه داد: فقط برای مرحله اول اجرای طرح بازآفرینی شهری خمین در سه محله ذکر شده، بیش از ۵۰۰میلیارد ریال بودجه مورد نیاز است که اگر تحقق یابد، شهرداری کار عملیاتی را آغاز خواهد کرد.
به نظر می رسد اجرای طرح بازآفرینی شهری در شهر خمین به عنوان زادگان بنیان گذار انقلاب که هر ساله میزبان گردشگران بسیار بوده و همچنین سومین شهر استان مرکزی از نظر وسعت مناطق حاشیه نشین می باشد، ضرورت است و در راستای اجرایی شدن این مهم باید در کنار انجام مطالعات کارشناسی و فنی، جذب اعتبار و سرمایه گذاری نیز در دستور کار قرار گیرد.
*عکس: زهرا عباسی
نظر شما