جنگ بین النهرین :
درچنین روزی درسال 197 میلادی جنگ بین النهرین پایان یافت . این جنگ که میان پادشاه ایران بلاش چهارم وامپراطورروم سوروس یا هفتمین سوِر درگرفته بود، سرانجام امپراطورروم شکست خورد . امپراطورروم شهرهاترا یا الحضره را برای تصرف ثروتهای موجود دراین شهربه محاصره گسترده خویش درآورده بود گفته می شد که ثروت مشهوراین شهردرمعبد رب النوع آفتاب قرار داشت وسوروس چشم طمع به آن دوخته بود. می توان گفت نخستین دوره جنگ های ایران و روم با وقوع حمله کراسوس به ایران آغاز شد. وی برای جنگ با پارت و با ساز و برگ جنگی قصد بابل کرد .
بازگشایی سفارت انگلستان درایران :
درچنین روزی درسال 1332 ه ش میلادی سفارت ایران درلندن و سفارت انگلستان درتهران بازگشایی شدند . پیشتربه دلیل قیام مردم درنهضت ملی نفت وهمچنین وقایع کودتای 28مرداد 1332 روابط ایران وانگلستان تاسطح کاردارنزول کرده بود . سفارت انگلستان درایران دربرهه های مختلف تاریخی قبل از انقلاب اسلامی به نوعی درسیاست های داخلی ایران دخالت می کرد. سفارت یادشده درماجرای ملی شدن نفت درایران به انحاء مختلف دراین زمینه کارشکنی کرد تا این که سرانجام دولت آمریکا که ابتدا همراه نهضت ملی بود علیه دولت مصدق دست به کودتا زد . راجراستیونسون سفیرانگلستان درتهران وعلی سهیلی سفیرایران درلندن شد .
عملیات بیت المقدس :
درچنین روزی درسال 1366 ه ش عملیات بیت المقدس 2 با رمزیا زهرا( س) آغاز شد . این عملیات که تا دوم بهمن همان سال به طول انجامید درمنطقه عمومی ارتفاعات قمیش وسلیمانیه آغازشده بود . فرماندهی عملیات یادشده را که ازنوع تک گسترده بود ، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به عهده داشت . درحالی که تلاش های ایران برای یافتن ضمانتی درجهت دستیابی به حقوق خود در مفاد قطعنامه 598 شورای امنیت به نتیجه ای نرسیده بود رزمندگان سپاه اسلام برآن شدند تا ضمن یک عملیات گسترده درمنطقه ای کوهستانی وسرد دشمن بعثی را درمنگنه ای جنگی قراردهند . دراین عملیات رسته های پیاده ، زرهی وتوپخانه ایران حضور داشتند و عراق نیز رسته های پیاده ، زرهی ، کماندویی و گارد را نیز به همراه داشت . در عملیات بیت المقدس 2 بیش از 2500 نفر از افراد دشمن کشته و یا زخمی شدند . همچنین در این میان 785 نفر از افراد دشمن به اسارت نیروهای خودی در آمدند . بر اثر این عملیات تعداد 15 تانک و نفربر دشمن منهدم و بیش از سی تانک و نفربر و همچنین ادوات سنگین و سبک و مهندسی دشمن نیز به غنیمت نیروهای اسلام در آمد .
تایید دولت بختیار از سوی سنا :
در چنین روزی در سال 1357 ه ش مجلس سنای ایران دولت شاپور بختیار را با 38 رای موافق در برابر یک رای مخالف تایید کرد . دولت شاپور بختیار آخرین دولت رژیم پهلوی در ایران بود .
اعلام سفر شاه :
در چنین روزی در سال 1357 ه ش سخنگوی وزارت در بارمحمد رضا پهلوی اعلام کرد که فردا در پایان رای اعتماد مجلس شورای ملی به دولت شاپور بختیار ، شاه برای بازدید از مصر و سپس عزیمت به آمریکا به منظور توقف طولانی کشور را ترک خواهد کرد . این کار تمهیدی برای بالابردن وجهه بختیار درمیان مرد م بود تا شاید بتواند سلطنت را از توفان درهم کوبنده انقلاب مردم مسلمان ایران نجات دهد .
کشته شدن دومین آمریکایی در ایران :
در چنین روزی در سال 1357 ه ش گروهی از انقلابیون ، مارتین برکویتز یکی از افسران سابق ارتش ایالات متحده را به هلاکت رساندند . وی برای یک شرکت خصوصی آمریکایی در کرمان کار می کرد . این دومین آمریکایی بود که در تحولات ایران کشته می شد .
قرارداد کلان تسلیحاتی :
در چنین روزی در سال 1948 میلادی ، گروه صهیونیستی هاگانا قرار داد تسلیحاتی کلانی را به ارزش دوازده میلیون دلار با چک و اسلواکی به امضاء رساند . این رژیم چنین قرار داد کلانی را جهت رسیدن به خواست های توسعه طلبانه خود در حمله به مبارزان فلسطینی منعقد کرد .
استقلال السالوادور :
درچنین روزی درسال1839میلادی السالوادوراعلام استقلال کرد . السالوادورکشوری است درآمریکای مرکزی درمنطقه استوایی . نژاد مردم این کشورسفید و( بومی سرخ پوست است وبه زبان اسپانیولی تکلم می کنند . اکثرمردم این کشورپیرو مذهب کاتولیک اند . نوع حکومت این کشورجمهوری است . این کشوردرچنین روزی درسال 1839میلادی ازاسپانیا اعلام استقلال کرد ودر24 اکتبرسال 1945 میلادی به عضویت سازمان ملل متحد درآمد . پایتخت آن سان سالوادورنام دارد . این کشور حدود سیصد سال تحت سلطه و استعماراسپانیا بود.
تاجگذاری الیزابت اول :
درچنین روزی درسال 1559 میلادی ملکه الیزابت اول ( الیزابت تودور) دروست مینسترتاج گذاری کرد . دردوران وی انگلستان به عظمت و قدرت بی مانندی دست یافت . اودر سال 1533 میلادی به دنیا آمد . پدرش هنری هشتم نیز پادشاه انگلستان بود . ملکه الیزابت تا سال 1603 میلادی سلطنت کرد . وی ماری استوارت ( ملکه اسکاتلند ) را پس از نوزده سال به قتل رساند .
آزادی اتیوپی :
درچنین روزی در سال 1941 میلادی حمله واحد هایی از ارتش کشورهای انگلستان ، هندوستان و سودان به اتیوپی آغاز شد . نیروهای متحد قصد داشتند با این حمله که به خواست هایل سلاسی فرمانروای این کشور صورت پذیرفته بود ، اتیوپی را ازسلطه استعماری ایتالیا در آورند . در این جنگ ایتالیایی ها شکست خوردند . اتیوپی کشوری است در منطقه استوایی آفریقا بین سودان و سومالی . نژاد مردم این کشور سیاه و سامی است و اکثر آنان به زبانهای امهری و عربی تکلم می کنند . غالب مردم این کشور پیرو ادیان مسیحیت ارتودوکس و اسلام هستند . حکومت این کشور تا 21 مارس سال 1975 از نوع مشروطه سلطنتی بود و در همین سال با قیام نظامیان به جمهوری سوسیالیستی تبدیل شد .
بازرسی کارمندان آمریکا :
در چنین روزی در سال 1955 میلادی مجلس سنای آمریکا متفقا تصویب کرد که کار بازرسی کارمندان سازمانهای عمومی از نظر وفاداریشان به دولت آغاز شود.
قطع حمله به ویتنام :
در چنین روزی در سال 1973 میلادی نیکسون رئیس جمهور وقت آمریکا قطع هر گونه حمله نظامی به شمال ویتنام را خواستار شد . وی را ه حل را در گفتگو های صلح جستجو می کرد . ز یرا حملات سنگین و همه جانبه وحتی حمله شیمیایی چندین ساله آمریکا موفقیتی در بر نداشت.
نخستین رییس جمهور لهستان :
در چنین روزی در سال 1919 میلادی ایگانس یان پادروسکی به عنوان نخستین رییس جمهور جمهوری لهستان معرفی شد .
افتتاح بزرگترین وزارتخانه جهان :
در چنین روزی در سال 1943 میلادی ساختمان پنتاگون وزارت دفاع ایالات متحده آمریکا به عنوان بزرگترین ساختمان اداری جهان خارج از واشنگتن دی سی در آرلینگتون گشایش یافت . مساحت این اداره 34 اکر ( هر آکر معادل 4047 متر مربع ) و حیاط و کریدور های آن بالغ بر 17 مایل (هر مایل برابر با یک کیلومتر و ششصد و نود و هفت متر ) است .
واگذاری چند منطقه لهستان :
در چنین روزی در سال 1582 میلادی روسیه حاکمیت مناطق لیتوانی و استونی را به لهستان واگذار کرد و به این طریق دستیابی به در یای بالتیک را از دست داد .
حکومت نظامی در مکزیک :
در چنین روزی در سال 1851 میلادی ژنرال آریستا جانشین هرهرا رییس جمهور مکزیک شد . وی پس از این اقدام در مکزیک حکومت نظامی برقرار کرد .
اختراع آسانسور بخاری :
در چنین روزی در سال 1861 میلادی آسانسور بخاری توسط الیشا اوتیس اختراع شد .
انتشار نخستین روزنامه آمریکا :
در چنین روزی در سال 1863 میلادی نخستین روزنامه آمریکا با نام بوستون مورنینگ ژورنال چاپ شد .
مناقشه چین و ژاپن :
در چنین روزی در سال 1915 میلادی ژاپن خواستار کنترل اقتصادی چین شد .
ممل از آن لیتوانی :
در چنین روزی در سال 1923 میلادی لیتوانی کنترل کشور ممل را به دست گرفت و این کشور را ضمیمه خاک خود ساخت .
زلزله مهیب در هندوستان :
در چنین روزی در سال 1934 میلادی بر اثر یک زلزله 4/8 ریشتری بیش از ده هزار نفر در هند و نپال جان خود را از دست دادند .
تفکیک آلمان :
در چنین روزی در سال 1944 میلادی کمیسیون مشورتی اروپایی تصمیم گرفت که آلمان را تقسیم کند و البته این تصمیم بعدها رنگ عملی تری به خود گرفت . پس از جنگ جهانی دوم کشور های مختلف جهان که عامل دو جنگ جهانی را کشور آلمان می دانستند تصمیم گرفتند که این کشور را به دو بخش شرقی و غربی تجزیه کنند تا دیگر احتمال جنگ سومی نرود . در فوریه 1945 میلادی و در کنفرانس یالتا ؛ روزولت ، چرچیل و استالین سران کشور های آمریکا ، انگلستان و شوروی تصمیم گرفتند که علاوه بر محاکمه سران آلمان و ژاپن به عنوان جنایتکاران جنگی برخی از کشور های شرق و غرب را جزء بلوک اقماری خود کنند . لذا در این دوره شاهد بروز و حضور جنگ سرد هستیم که در یک سوی آن شوروی سابق و سوی دیگر آن انگلستان و آمریکا قرار دارند. تفکیک آلمان نیز بر این مبنا شکل گرفت .
تحرک ارتش چین :
در چنین روزی در سال 1949 میلادی ارتش سرخ مائو به منطقه تنتشین حمله برد .
کنفرانس حقوق بشر در آمریکا :
در چنین روزی در سال 1950 میلادی چهار هزار نفر در کنفرانس بین المللی حقوق مدنی در واشنگتن دی سی حضور یافتند و در باره مسایلی چون صبغه های گوناگون حقوق بشر و حقوق مدنی انسان ها پس از جنگ به مذاکره نشستند .
ابر مرگبار :
در چنین روزی در سال 1951 میلادی ابر مرگباری از سوی کوه لامینگتون در گینه نو به سمت پایین کشیده شد. گفته اند بر اثر این ابر که حاوی گازهای سمی آتشفشانی بوده است ، بیش از سه تا پنج هزار نفر جان خود را از دست دادند .
دستگیری وزیر :
در چنین روزی در سال 1953 میلادی وزیر امور خارجه جمهوری دموکراتیک آلمان جرج درتینگن به اتهام جاسوسی دستگیر شد .
دوستی دو کشور :
در چنین روزی در سال 1955 میلادی اتحاد جماهیر شوروی سابق به حالت خصمانه با جمهوری فدرال آلمان پایان داد .
انحلال بیافرا :
در چنین روزی در سال 1970 میلادی جمهوری بیافرا منحل شد و به نیجریه ملحق گشت .
اعطای استقلال به آنگولا :
در چنین روزی در سال 1975 میلادی پرتغال پیمانی را به منظور استقلال آنگولا با سران این کشور منعقد کرد .
رییس جمهور منتخب در برزیل :
در چنین روزی در سال 1985 میلادی تانکردونوس به عنوان نخستین رییس جمهور انتخابی برزیل در 21 سال گذشته این کشور انتخاب شد .
شورش های گسترده فلسطینیان :
در چنین روزی در سال 1988 میلادی شورش های عمومی اعراب درسرزمین های اشغالی رژیم صهیونیستی آغاز شد .
ضرب العجل برای عراق :
در چنین روزی در سال 1991 میلادی سازمان ملل متحد برای عراق به منظور ترک کویت ضرب العجل تعیین کرد که این کشور آن را نپذیرفت .
5/ 7 ریشتر ؛ مرگ دو نفر !:
در چنین روزی در سال 1993 میلادی بر اثر یک زلزله 5/ 7 ریشتری در ژاپن تنها دو نفر جان باختند .
دستگیری بزرگترین رهبر مافیا :
در چنین روزی در سال 1993 میلادی بزرگترین رهبر مافیا با نام سالواتوره توتو رینا در پالرموی ایتالیا دستگیر شد.
تولد چمال عبد الناصر :
درچنین روزی در سال 1918میلادی ، جمال عبدالناصررهبر مصر به دنیا آمد . عبد الناصر یکی از افسران جوانی بود که در مصر علیه نظام استبدادی سلطنتی حاکم بر این کشور به پا خاست . هنگامی که انقلاب سال 1952 مصر به پیروزی رسید جمال در پست های مدیریتی کلانی همچون وزارت کشور و معاونت نخست وزیری قرار گرفت . اندیشه های ملی گرایانه وی در حفظ منافع ملی مصر مثال زدنی است . به همین دلیل وی در سال 1956 طی یک اقدام انقلابی کانال سوئز را که یکی از راههای درآمد این کشور بود ملی اعلام کرد که این کار وی خشم کشور هایی چون انگلستان و فرانسه را برانگیخت . به منظور مقابله با اقدام جمال عبد الناصر ، کشور های انگلستان و فرانسه به خاک مصر لشکر کشی کردند و در این میان نیز رژیم صهیونیستی توانست صحرای سینا به عنوان بخشی از خاک این کشوررا به اشغال خود در آورد . ناصر در حوزه اتحاد جهان عرب تلاش های وافری انجام داد و سعی کرد به همراه سوریه اتحاد عربی را به وجود آورد . وی از جمله افرادی بود که به هیچ نوع پیمان منطقه ای همچون سنتو و سیتو نپیوست وی از بنیان گذاران جنبش غیر متعهد ها است . جمال در مدت حکومت خود با شوروی و خروشچف که در آن زمان رهبری این کشور را به عهده داشت ، روابط صمیمانه ای بر قرار کرد . وی سرانجام در سال 1970 میلادی در قاهره دار فانی را وداع گفت .
تولد لویی بناپارت :
در چنین روزی در سال 1778 لوئی بناپارت یکی از برادران ناپلئون بناپارت درکرس به دنیا آمد . پسر وی بعدها به نام ناپلئون سوم پادشاه شد .
تولد مولیر :
درچنین روزی درسال 1622 میلادی ژان باپتیست پاکیلی مولیرنویسنده برجسته فرانسوی درپاریس درخانواده ای ثروتمند به دنیا آمد . وی تحصیلات مقدماتی را درنزد پدربه انجام رساند وبرای تحصیل حقوق به دانشگاه رفت . وی بعدها به سوی بازیگری روی آورد اما بازیگری نیز روح او را سیراب نکرد و وی را به سوی نمایشنامه نویسی کشاند . او نوشتن نمایشنامه را در سال 1658 در فرانسه آغاز کرد و در نمایشنامه های خود طبقه متمول اجتماع را به سخره گرفت . مولیر در آثارش به نقد وقایع و شخصیت های اطرافش می پرداخت . مولیر آثارش را خود به روی صحنه می برد و کارگردانی می کرد . خسیس ، نجیب زاده متمول ، زنان دانشمند ، تارتوف ، مریض خیالی ، مردم گریز و حقه های اسکاپن از مشهورترین آثار اویند .
تولد میخاییل سالتیکوف :
در چنین روزی در سال 1826 میلادی سالتیکوف نویسنده و رمان نویس تندروی روس به دنیا آمد . "خانواده بزرگان" عنوان مهمترین اثر اوست .
تولد میخاییل امینسکو :
درچنین روزی در سال 1850 میلادی امینسکو شاعر رومانیایی به دنیا آمد . "سا مانول دیونیس " عنوان مهمترین اثر اوست .
تولد سونیا کورتوسکی کوالوسکی :
درچنین روزی در سال 1850 میلادی کوالوسکی ریاضیدان روس به دنیا آمد . "دانشگاه علم" عنوان مهمترین اثر اوست .
تولد ملک فیصل :
درچنین روزی در سال 1902 میلادی عبدالعزیز ابن عبدالرحمن الفیصل آل سعود پادشاه سعودی دیده به جهان گشود .
تولد مارتین لوتر کینگ :
همه ساله سیاهان آمریکا چنین روزی را به عنوان روزتولد مارتین لوتر کینگ در کشور آمریکا گرامی می دارند . وی در سال 1929 میلادی به دنیا آمد . لوتر کینگ یکی از پیشروان احیای حقوق مدنی و سیاسی سیاهان آمریکاست .
سکته چرچیل :
درچنین روزی در سال 1965 میلادی وینستون چرچیل نخست وزیر انگلیس سکته مغزی کرد . وی سی ام ژانویه همان سال در سن نود ویک سالگی در گذشت.
درگذشت اهم :
ژرژ سیمون مشهور به اهم فیزیکدان برجسته آلمانی در چنین روزی در سال 1854میلادی در گذشت . او در حوزه فیزیک الکتریسیته ونور تحقیقات بسیاری انجام داد . وی قانون اهم را را در فیریک پایه ریزی کرد . نظریه ریاضی در الکتریسیته عنوان مهمترین اثر اوست .
درگذشت رزا لوکزا مبورگ :
درچنین روزی درسال 1919 میلادی رزا لوکزمبورگ رهبرحزب کمونیست آلمان کشته شد . وی برای دردست گرفتن حکومت این کشوراقدام به عملیات مسلحانه کرده بود . اوبه اندیشه های انقلابی در اصلاح اجتماعی و همچنین برقراری نظام سوسیالیستی معقتد بود .
روز سلحشوری در گواتمالا :
همه ساله چنین روزی به عنوان روز سلحشوری ( اسکیپولاس ) در گواتمالا نامیده می شود .
روز بزرگسالان در ژاپن :
همه ساله چنین روزی به عنوان روز بزرگسالان در ژاپن گرامی داشته می شود .
روز درخت کاری در اردن :
همه ساله چنین روزی به عنوان روز درخت کاری در کشور اردن گرامی داشته می شود .
روزمعلم در ونزوئلا :
همه ساله چنین روزی را به عنوان روز معلم در ونزوئلا گرامی می دارند .
نظر شما