به گزارش خبرگزاری مهر، "ریچارد هاس" رئیس شورای روابط خارجی آمریکا در گفتگو با این مرکز تحلیلی و تاثیرگذار بر سیاستهای دولتمردان آمریکایی در ارزیابی خود از استراتژی جدید جرج بوش رئیس جمهوری آمریکا درباره عراق خاطر نشان کرد: سخنرانی بوش با اشاره به اعزام نیروهای بیشتر به عراق نشان دهنده یک قمار بزرگ در مرکز سیاست جدید آمریکاست.
وی افزود: سخنرانی بوش بیش ازهرچیز نشان دهنده " آمریکایی کردن دوباره" سیاست واشنگتن درباره عراق است. آنچه که در حال انجام آن هستیم؛ افزایش نه تنها میزان و اندازه، بلکه نقش عملیاتی نیروهای آمریکایی در کوتاه مدت به منظور ایجاد نوعی سرآغاز برای عراقیها در میان مدت خواهد بود. این نشان دهنده یک تغییر مهم در تاکتیک هاست.
به عقیده هاس، یک اشتباه بوش آزمایش نکردن پیشنهادهای گروه تحقیق عراق است که از همکاری با ایران و وسوریه برای حل مشکلات عراق حمایت کرده بود.
هاس خاطر نشان کرد: در واقع وی با افزودن نیروهای بیشتر در مرکز سیاست جدید به طور قابل ملاحظه ای قمار کرده است و با توجه به افزایش نیروها در سخنرانی اش خود را در جایی قرار داده که اگر اینگونه تصور نشود که به طور قابل توجهی و به گونه ای بهترچیزها را تغییر داده ، فشارها برای آمریکا در جهت کاهش و یا حتی عقب نشینی نیروهای خود افزایش خواهد یافت.
رئیس شورای روابط خارجی آمریکا دو مسئله را در سخنرانی بوش در رابطه با لزوم هماهنگی هر چه بیشتر نوری المالکی نخست وزیر عراق با طرح جدید عراق متناقض دانست : نخست آنکه اگر یک موضع وارد شونده وجود دارد، این مسئله روشن نیست که چرا پس دولت آمریکا به نشانه های صادقانه از سوی عراقیها مبنی بر اینکه آنها می توانند و می خواهند رفتار خود را تغییر دهند، نیاز ندارد؛ دوم آنکه این یک قماراست که به نظر می رسد دولت آمریکا بر این ایده سرمایه گذاری می کند که دولت مالکی اساسا تغییریافته وهم اکنون می خواهد یک دولت واقعا عراقی وجود داشته باشد نه دولتی که بیشترعلاقمند به تقویت برتری جمعیت شیعه است.
به گزارش مهر، هاس در پاسخ به این سوال که بوش در رویارویی با یشنهاد گروه تحقیق عراق مبنی بر گفتگوی مستقیم با ایران و سوریه راه مخالف را درپیش گرفت، تصریح کرد: این یک اشتباه بزرگ است. من نمی توانم اینجا بنشینم و به شما و یا هر فرد دیگری تضمین دهم که نشستن در یک چارچوب منطقه ای با ایران و سوریه اوضاع را به طور اصولی تغییر دهد. اما من فکر می کنم که این کارمطمئنا یک احتمال است که ارزش امتحان کردن را دارد. ایران نمی خواهد عراقی را ببیند که تفکیک شده ؛ ایران نمی خواهد سیل مهاجران گسترده را ببیند. سوریه هم نمی خواهد اوضاع را اینگونه ببیند علاوه بر اینکه سوریه منفعت منطقه ای بزرگتری در ایجاد روابط با آمریکا و ورود دوباره به گفتگوی سیاسی با اسرائیل دارد.
وی درباره اینکه بوش به طورضمنی این نظریه را رد کرده ومستقیما درباره آن بحث نکرده وتنها خواستاردیپلماسی در صورتی شده است که کشورهای عربی دیگر ازعراق حمایت کنند ، گفت : شما ازمن می خواهید تا سیاستی را توضیح دهم که با آن مخالفم. این سیاست هم راستا با شش سال سیاست دولت آمریکا مبنی بر منزوی کردن این دوکشور بوده است. در آغاز دولت بوش و پس ازحوادث 11 سپتامبروقتی که آمریکا رو به صعود بود، ایده دیپلماسی با ایران را بر اساسی که ما به آن نیازی نداشتیم، رد کرد .
هاس اظهارداشت : درآن زمان، بهای نفت درحد پایینی قرار داشت ، آمریکا قدرتمند بود و ایران ضعیف به نظر می رسید و مردم آمریکا به تغییر نظام امیدوار بودند. حال به نظر می رسد که دولت آمریکا دیپلماسی با ایران را به این علت رد می کند که آنها در حال صعود هستند. آمریکا اهرم بسیار کمی دارد. من فکرمی کنم که پنج سال پیش فرصتهای بهتری وجود داشت اما هنوز معتقدم که هم اکنون فرصتهای باارزش در حال ظهوری حتی درباره ایران وجود دارند.
به گزارش مهر، هاس درباره موثر بودن اعزام 20 هزار نیروی دیگر به عراق گفت : از نظر نظامی این افزایش تفاوتی را ایجاد نمی کنند. درنهایت افزایش این تعداد از نیروها به تنهایی برای تغییر اوضاع کافی نیست. صراحتا بگویم که افزایش نیرو یک استراتژی نیست. من نمی دانم که یک سیاست چطور در مرکز خود با این مسئله، وضعیت را به طور چشمگیری به طرف بهتر شدن تغییر خواهد داد.
رئیس شورای روابط خارجی آمریکا درباره تلاش دموکراتها در جهت توقف کمکهای مالی به استراتژی بوش گفت: من پیش بینی نمی کنم که دموکراتها از قدرت پیگیری برای کاهش تعهد آمریکا در عراق استفاده کنند و اگر بخواهند چنین کاری کنند؛ این امراز نظر سیاسی برای خود آنها تخریب کننده خواهد بود، زیرا این امر آنها را در موقعیت بر عهده گرفتن مسئولیت به خاطر سیاست دولت عراق قرار می دهد ، سیاستی که موفق به نظر نمی آید.
نظر شما