به گزارش خبرگزاری مهر، اداره کل دامپزشکی استان کرمان با صدور اطلاعیه ای در خصوص رخداد بیماری طاعون نشخوارکنندگان کوچک (PPR) در حیات وحش کرمان توضیحاتی ارائه کرد.
متن این اطلاعیه به شرح ذیل است؛
«پارک ملی خبر یک منطقه حفاظت شده حیات وحش در بخش خبر از شهرستان بافت استان کرمان با مساحت ۱۸۰ هزار هکتار است و در داخل این پارک پنح ناحیه پناهگاه حیات وحش به مساحت حدود ۴۰ هزار هکتار تعریف شده که علاوه بر حیات وحش دامهای اهلی روستایی و عشایری هم در این نواحی حضور دارند.
یکی از این نواحی «روچون» نام دارد که مساحت آن به حدود ۱۵ هزار هکتار می رسد، پارک مذکور تحت عنوان پناهگاه حیات وحش مورد حفاظت قرار گرفته است و دارای تنوع زیستی و اقلیمی و گونه های گیاهی و جانوری است.
جمعیت نشخوارکنندگان وحشی آن که عمدتاً متشکل از کل و بز، قوچ و میش و جبیر نزدیک چهار هزار راس برآورد شده است. نخستین گزارش تلفات از حیات وحش پناهگاه ناحیه «روچون» اوایل تیرماه سالجاری از محیط بانان پارک ملی دریافت شد که بلافاصله اکیپ های دامپزشکی برای بررسی بیماری وارد منطقه شدند که حدود پنج تا شش راس گوسفند و بز وحشی تلف شده توسط اکیپ ها مشاهده شد که از یک راس از آنها که شرایط بهتری داشت (اتولیز لاشه کمتر صورت گرفته بود) نمونه برداری و ارسال نمونه به آزمایشگاه مرکز تشخیص انجام پذیرفت. برغم واکسیناسیون قبلی کامل دامهای اهلی علیه PPR، پوشش مجدد واکسیناسیون در دامهای اهلی روستایی حاشیه منطقه خبر توسط نیروهای دامپزشکی استان انجام شد.
پس از دریافت پاسخ مثبت آزمایشگاهی نمونه ارسالی به آزمایشگاه مرکز تشخیص در تاریخ ۱۰ تیرماه سال جاری با اعزام تیم های مشترک ارزیاب و مراقبت دامپزشکی و محیط زیست و همچنین ادامه انجام واکسیناسیون در دامهای اهلی مناطق مجاور، جلوگیری از تردد دامهای سبک، ضد عفونی آبشخورهای مشترک و نواحی مورد تردد و جمع آوری و معدوم سازی بهداشتی لاشه های پیدا شده، مدیریت بهداشتی و قرنطینه بیماری در منطقه انجام پذیرفت و نزدیک به یک هفته است که تیم های بیماریاب طی مراقبت فعال مورد جدیدی از بیماری در حیات وحش منطقه مشاهده نکرده اند.
شایان ذکر است که دام اهلی پیرامون پارک ملی خبر در ۲۷ پارچه آبادی و روستا به اضافه چند منطقه عشایری حدود ۴۰ هزار راس برآورد می شود که طی چند سال اخیر به صورت منظم تحت پوشش واکسیناسیون PPR به عنوان نواحی اولویت دار قرار گرفته و با توجه به اهمیت موضوع تحت مراقبت فعال و غیر فعال همکاران دامپزشکی استان و شبکه های دامپزشکی مرتبط قرار داشته اند.
همچنین گزارش بیماری در دامهای اهلی منطقه طی دو سال اخیر وجود نداشته است؛ معذالک به علت وسعت منطقه و تردد و تراکم بالای دام روستایی و عشایری به ویژه افزایش ورود دام عشایری به منطقه به علت خشکسالی شدید در سالجاری چرخش ویروس عامل بیماری غیرمحتمل نیست.
به نظر می رسد به علت خشکسالی دوره های اخیر و کمبود آب و علوفه، حیات وحش منطقه با مشکلات کم آبی و کمبود منابع غذایی مواجه بوده و بیشتر به مناطق روستایی و آبشخورهای مشترک با دامهای اهلی نزدیک می شوند و تماس بین حیات وحش و دامهای اهلی روند افزایشی دارد.
لازم به توضیح است که علی رغم ایمنی سه ساله ناشی از واکسن PPR در دامهای و دستورالعمل واکسیناسیون دامهای نابالغ در نواحی اولویت دار به دلیل حساسیت منطقه و تردد و جابجایی دام طی چند ساله اخیر تمامی دامهای اهلی حاشیه پارک ملی مذکور اعم از بالغ و نابالغ تحت پوشش واکسن قرار گرفته اند و تشدید و مراقبت و واکسیناسیون منطقه در دستور کار اداره کل دامپزشکی استان بوده است.»
نظر شما