۲۵ دی ۱۳۸۵، ۱۲:۴۵

مالکی در نشست تخصصی بررسی کنترل پیش سازهای مواد مخدر:

افغانستان به مرکز تولید هروئین فشرده تبدیل شده است

افغانستان به مرکز تولید هروئین فشرده تبدیل شده است

دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: افغانستان به مرکز تولید هروئین فشرده (کریستال) با درصد خلوص بالا آن هم به صورت آزمایشگاهی تبدیل شده و این امر بحران و زنگ خطر جدی برای کشورهای منطقه و جهان محسوب می شود.

به گزارش خبرنگار مهر ، فداحسین مالکی در نشست تخصصی بررسی کنترل پیش سازهای مواد مخدر افزود: امروزه موضوع پیش ‌‏سازها در اکثر کشورهای متعهد به کنوانسیون ‌‏های بین ‌‏المللی مورد توجه است و با بهره‌‏ گیری از مکانیزم ‌‏های موجود می ‌‏توان به مبارزه هدفمند و جلوگیری از سوء استفاده از این پیش ‌‏سازها امیدوار بود.

وی گفت: هر چند مورد پیش ‌‏ساز‌‏ها و سوء استفاده از آن برای تولید مرفین و هروئین از اهمیت ویژه‌‏ ای برخوردار است اما نباید از موضوع اصلی ، یعنی افزایش تولید مواد مخدر در افغانستان غافل شویم.

مالکی خاطرنشان کرد: افزایش غیر قابل کنترل تولید مواد مخدر در افغانستان ، انگیزه اصلی سوق پیش ‌‏سازه‌‏ ها به این مناطق است و نمی ‌‏توان این موضوع را انکار کرد.

وی با تاکید بر اینکه افزایش چندین برابری کشت خشخاش در افغانستان تهدیدی جدی برای کشورهای منطقه محسوب می‌‏شود، یادآور شد: رشد غیرعادی تولید مواد مخدر در افغانستان بر جذب پیش ‌‏سازه‌‏ها به این منطقه تاثیرگذار است و در یک نگاه واقع ‌‏بینانه خواهیم دید که به فرض انسداد مسیرهای منتهی به افغانستان، امکان جذب پیش‌‏سازه‌‏ها به این کشور وجود دارد.

مالکی افزود: به دلیل وفور تریاک در افغانستان، کانون‌‏های جدیدی برای جذب پیش‌‏ ساز‌‏ها به منظور تولید هروئین در این کشور ایجاد می ‌‏شود و به همین نحو، لابراتوارهای زیرزمینی در سایر کشورها نیز می ‌‏تواند برای تولید هروئین مورد استفاده قرار گیرد.

دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر یادآور شد: تولید فوق ‌‏العاده مواد مخدر در افغانستان موجب شده که پیش ‌‏سازهای مربوط از هر نقطه دنیا به کانون تولید هروئین منتقل شود.

وی با تاکید بر لزوم ایجاد زمینه انسداد پیش ‌‏سازها در افغانستان گفت: در کنار این موضوع باید به مناطقی توجه کرد که می ‌‏تواند به کانون جدید بسط و توسعه لابراتوارهای زیرزمینی تولید مواد مخدر تبدیل شود.

مالکی خاطرنشان کرد: کشورهای غربی به ویژه اتحادیه اروپا باید به مسئله کنترل مواد مخدر در نقطه تلاقی ترکیه ، عراق و ایران توجه جدی داشته باشند و روند کنترل مرزی در این نقطه را تقویت کند.

وی ؛ محل تولید ، مسیر عبور و محل مصرف پیش ‌‏ساز‌‏ها سه چرخه اصلی در این حوزه عنوان کرد و گفت: باید به همه ابعاد این چرخه نگاه جامع مبذول شود تا زمینه کنترل و جلوگیری از مصرف غیر قانونی این پیش ‌‏سازها را فراهم کنیم.

دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر افزود: مسیرهای حمل غیرقانونی پیش ‌‏سازها مانند مسیرهای حمل ترانزیت غیرقانونی مواد مخدر از اهمیت ویژه ‌‏ای برخوردار است و برای رسیدن به اهداف تعیین شده، باید سیستم توانمند مشارکت اطلاعاتی فراگیر برای مبارزه با این معضل تشکیل شود.

به گفته مالکی ، کشورهای تولید کننده و در مسیر باید در سیستم توانمند مشارکت اطلاعات جایگاه ویژه ‌‏ای داشته باشند و ایجاد چنین سیستمی در تولید ترانزیت و مصرف پیش‌‏سازها محور بحث‌‏ها و مذاکرات خواهد بود.

وی با اشاره به اینکه ایران با دقت لازم ، محموله‌‏ های مشکوک و پیش ‌‏ساز‌‏ها را کنترل می‌‏ کند ، گفت: ایران در زمینه واردات موارد قانونی پیش‌‏ سازها که مصرف صنعتی دارند، همکاری مناسبی با جوامع داشته است و مراجع ذی‌‏ صلاح مانند وزارت بهداشت کنترل دقیقی بر نحوه ورود و ترانزیت این مواد اعمال می‌‏ کند.

مالکی تصریح کرد: افغانستان به عنوان مبدا اصلی مصرف پیش‌‏ سازها توانایی لازم را برای برخورد با این موضوع را ندارد و از کشورهای حاضر در افغانستان انتظار می ‌‏رود که نسبت به کنترل ورود چنین محموله‌‏هایی اقدام کند.

دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر افزود: موضوع تولید هروئین فشرده یا کریستال زنگ خطری جدی برای جامعه بشری محسوب می ‌‏شود و افزایش تولید تریاک در افغانستان لاجرم زمینه افزایش تبدیل تریاک به هروئین را فراهم می ‌‏کند.

وی گفت: با توجه به وفور تریاک در افغانستان و تولید آن به هروئین ، امکان قاچاق این ماده از افغانستان را به سایر کشورهای منطقه فراهم می ‌‏کند.

مالکی با اشاره به لزوم کشت جایگزین در افغانستان تصریح کرد: بهانه کشاورزان افغانستان و عدم جایگزینی محصولی مناسب به جای خشخاش توجیهی نادرست است که از سوی برخی کشورها مطرح می ‌‏شود در حالی که کشاورزان کشورهای منطقه محصولات به غیر از خشخاش را کشت می‌‏ کنند و با مشکلات فقر و تنگدستی نیز مواجه نیستند.

وی خاطرنشان کرد: اگر نیروهای غربی ، عزم و اراده جدی سیاسی برای برخورد با مواد مخدر در افغانستان داشته باشند ، می ‌‏توانند به سهولت و با همکاری سایر کشورها نسبت به مهار این پدیده اقدام کنند.

مالکی با اشاره به تولید بیش از 6 هزار و 100 تن مواد مخدر در افغانستان در سال جاری گفت: شبکه‌‏ های قاچاق مواد مخدر و کشت و تولید آن در مرحله پیشرفت قرار دارد ، به نحوی که فعالیت آنها با چشم غیر مسلح نیز قابل مشاهده است و باید برای جلوگیری از فعالیت چنین شبکه ‌‏هایی ، اقدامات لازم از سوی کشورهای مختلف و سازمان‌‏ های بین ‌‏المللی صورت گیرد.

کد خبر 434870

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha