ارسلان شکری در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه هم اکنون ۵۰ درصد از راه های روستایی استان معادل چهار هزار کیلومتر آسفالت است افزود: نیمی از راه های روستایی معادل چهار هزار کیلومتر هنوز بصورت شوسه و خالی است و اداره راهداری و حمل و نقل جاده ای آذربایجان غربی فقط وظیفه نگهداری و ایمن سازی محورهای مذکور را دارد و ساخت و توسعه راهها مذکور به عهده اداره کل راه و شهر سازی است.
وی با متوسط ارزیابی کردن وضعیت راههای استان گفت: این ارزیابی ها باید براساس میزان ترافیک و تردد و اعتبارات اختصاصی انجام شود و توسعه مباحث نگهداری و ساخت و توسعه باید مستمر و همیشگی باشد که برنامه ریزی های لازم نیز در این خصوص انجام شده است.
شکری با بیان اینکه استان از نظر شبکه معابر کشور در رتبه ۱۱ کشوری قرار دارد اظهارداشت: این استان با دارا بودن ۱۲ هزارو ۵۰۰ کیلومتر انواع راهها شامل ۳۰۰ کیلومتر بزرگراه، ۷۰۰ کیلومتر راه اصلی و فرعی عریض، راه فرعی معمولی بین شهری ۲ هزار کیلومتر، راه روستایی ۸۰۰ کیلومتر و راه های مرزی هزارو ۵۰۰ کیلومتر از استانها مهم ارتباطی به شمار می رود.
وی ادامه داد: ایمن سازی و ارتقای ایمنی محورها، حذف نقاط حادثه خیز به ویژه از مسیر های ترانزیتی و شریانی منتهی به مناطق گردشگری و پایانه های مرزی از مهمترین برنامه های این اداره کل در سالجاری است که در سال ۹۶ بالغ بر صد میلیارد تومان مجوز و اعتبار نسبت به عقد قراردادهای روکش و لکه گیری اقدام کرده و هم اکنون در حال اجرا است.
شکری با بیان اینکه طرح های راهسازی در وسعتی بالغ بر ۳۰۰ کیلومتر هم اکنون در دست اجرا یا مرحله عقد قرارداد است افزود: محور های ارومیه- تبریز، محور میاندوآب- شاهین دژ- تکاب- تخت سلیمان، محور ارومیه ـ میاندوآب، بوکان ـ شاهین دژ، ارومیه ـ اشنویه، خوی ـ ایواغلی ـ بازرگان، چالدران ـ قره ضیاالدین، اشنویه ـ پیرانشهر ـ سردشت، مهاباد ـ سردشت، بوکان ـ میاندوآب ـ سقز این راه ها را شامل می شود.
معاون راهداری اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده ای آذربایجان غربی گفت: از محل اعتبارات استانی و توسعه اقتصادی و روکش و ساماندهی محور های تخت سلیمان- تکاب، چالدران- قره کلیسا، حذف ۵۰ درصد از نقاط پر حادثه استان، روکش محورهای ارومیه- انهر- سه راهی چهارده شهید- راژان- زیوه و همچنین محور گردشگری مارمیشو در حال اقدام است.
نظر شما