۲۶ دی ۱۳۸۵، ۱۴:۳۰

/ " ادبیات " اسپانسر ندارد - 16 /

نقطه ضعف جوایز ادبی ما حاکم شدن روابط شخصی است

گیتا گرکانی - مترجم و نویسنده گفت : تا وقتی در جوایز روابط شخصی حاکم است به جایی نمی رسیم و تا زمانی که هنر جدی نشد و از صورت فردی درنیاید انتخابها ارزشی ندارد .

این نویسنده در گفتگو با خبرنگار مهر ، با بیان این مطلب افزود : وقتی نوشتن برای نویسنده هم سود مادی داشته باشد هم فرصت مطرح شدن ، وقت بیشتری صرف نوشتن می کند و حتما نتیجه بهتری هم می گیرد .

گیتا گرکانی اظهارداشت : متاسفانه درکشورما هر وقت به فرهنگ می رسیم ، همه چیز رایگان تعریف می شود ، درست مثل معلم ها که بزرگترین نقش را در جامعه دارند ولی کمترین حقوق را می گیرند .

این نویسنده انتخاب های جوایز را غیر حقیقی و بر اساس روابط توصیف کرد و گفت : اگر هدف دولت مطرح شدن ادبیات و ترویج کتابخوانی باشد باید بودجه ای به جوایز اختصاص یابد ، من دوبار از طرف نهادهایی جایزه گرفتم که اصلا با من در ارتباط نبودند و به همین دلیل بسیار تعجب کردم  ولی این قانون درمورد همه جوایزصدق نمی کند و جوایز و روابط ارتباط زیادی با هم دارند و این باعث شده جوایز حلقه هایی برای خود ایجاد کنند و فقط در همان حلقه های کوچک مطرح باشند .

وی خاطرنشان کرد : تیراژکتاب در ایران بسیار کم است و کتاب انتخاب اول جامعه ما نیست . باید بتوان از همان ابتدا کتابخوان تربیت کرد .

به گفته وی ، فرهنگ کتابخوانی درخانواده های ایرانی جا نیافتاده است ، بسیار دیده ام مادرانی را که به مدارس فرزندان شکایت برده اند که فرزندشان به جای درس خواندن، کتاب می خواند .

وی یاد آور شد : دنیا پر از کتاب است و ما باید یاد بگیریم چطور به روز باشیم . ما تا کی می خواهیم از ویرجیینا ولف حرف بزنیم . ادبیات امروز دنیا چیز دیگری است . زبان بسیار ساده شده و فکر و اندیشه است که اهمیت پیدا کرده . برخی نویسندگان ما سعی می کنند جملات را جوری بپیچانند که کسی چیزی نفهمد . بازنده اصلی این نویسندگان هستند ، چون همین مردم هستند که باید بفهمند و واکنش نشان دهند . البته جامعه ما تصور می کند کتاب حتما باید ویژگی های عجیب و غریبی داشته باشد یا کسی که کتاب می خواند باید حرفهای خاص بزند . کتابهایی هم که پرفروشند ارزش ادبی ندارند . جامعه باید یاد بگیرد یک کتاب سرگرم کننده حتما نباید بی ارزش باشد .

گرکانی تاکید کرد : امروزه ، پرفروش ترین کتابها متعلق به روزنامه نگاران است . چون روزنامه نگار کسی است که می تواند ادبیات و فرهنگ را تغییر دهد .

وی تصریح کرد : جوایز دنیا را عوض نمی کنند ولی حالا که هستند باید تبلیغات وسیع تر و عمومی تری روی آنها انجام داد ، متاسفانه کتاب و فرهنگ تنها به خواص تعلق دارد و مال مردم نیست . اگر مردمی شود تعداد بیشتری روی جوایز حساب می کنند . البته اصلاح کردن بعضی چیزها زمان زیادی می برد .

گرکانی یاد آور شد : باید عاشق هنر باشیم نه خودمان و اگر عاشق هنر باشیم با همه سختی ها به همه چیز می رسیم و حواسمان باشد دنبال کسی راه نیفتیم .

کد خبر 435461

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha