به گزارش خبرنگار مهر، از آخرین نشست خبری مهدی نوید ادهم دبیرکل شورای عالی آموزش و پرورش تا امروز ۸ ماه می گذرد، وی به عنوان دبیر کل مهمترین شورای آموزش و پرورش در این مدت در برنامه های تلویزیونی و همچنین جمع های کارشناسی متعددی حضور داشته است و به بیان نقطه نظراتی پیرامون طرح تعطیلات زمستانه، حذف کنکورف سند تحول بنیادین، نظام رتبه بندی معلمان و... پرداخته است.
به عنوان مثال نوید ادهم معتقد است مشکل کنکور باید توسط نهادهای فرادستی حل شود. وی در این باره پیشتر گفته است: ما مخالف این نیستیم که یک سیستم عدالت محور برای پذیرش دانشجو وجود داشته باشد اما باید آسیب های کنکور را مدیریت کنیم. آسیب هایی که در حوزه های اقتصادی، اجتماعی، روانی و غیره دیده می شود. نیازمند یک نظام سنجش مناسب برای ورود به دانشگاه ها هستیم که هم بر اساس عدالت باشد و هم آسیب نداشته باشد. ضمن اینکه معتقدیم با توجه به کنکور محور بودن سیستم آموزشی در حال حاضر که طبق سند تحول ما به مواردی مانند تربیت علمی، اقتصادی، حرفه ای، زیبایی شناسی، اعتقادی و... دانش آموزان در طرح دروس بها می دهیم، این دروس به دلیل اینکه در کنکور ارزشی ندارد، مورد توجه قرار نمی گیرد و کارایی لازم را ندارد.
وی همچنین درباره اجرایی شدن سند تحول بنیادین نیز گفته است: سند تحول بیشازپیش در دستور کار وزارتخانه قرار دارد و ۴ لایه مدیریتی پیگیر زیر نظامهای سند تحول است و تمام فعالیتهای معاونتها در حوزه سند دائماً رصد میشود و با یک فهم مشترک و یک معماری درست سند در حال اجرایی شدن است. سه مدل؛ از بالا به پایین، از پایین به بالا و مدل تلفیقی برای اجرای سند تحول پیشنهادشده بود که مدل تلفیقی برای اجرای سند انتخاب شد.
به گفته وی تغییر نظام آموزشی به نهاد فرهنگی- تربیتی، تبدیل انحصارانگاری در تربیت به مشارکتجویی و مسئولیتپذیری و تبدیل دانشآموز منفعل در کلاس به یک متربی فعال در محیط های تربیتی، ۳ چرخش مهم از ۳۷ چرخش در سند تحول است.
وی همچنین در جایی اجرای طرح رتبه بندی معلمان را به اعتباری میان ۳۰۰۰ تا ۵۰۰۰ میلیارد تومان منوط دانست و همچنین درباره موضوع تعطیلات تابستانه و زمستانه بیان کرد: از منظر سند تحول یک سال تحصیلی از اول مهر شروع میشود و تا شهریور سال آینده ادامه پیدا میکند. برای این یکسال باید برنامه داشته باشیم و کل یک سال را مدیریت کنیم. از این منظر سه ماه تعطیلی تابستان توجیهی ندارد و به جد خواهان تعطیلی تعطیلات تابستانی هستیم که یکی از مصوبات مجلس مانع آن است.اگر بخواهیم این تقویم آموزشی را تغییر دهیم و به عنوان مثال زمان شروع سال تحصیلی را عقب کشیده و به شهریور بیاوریم مخالف و مغایر این مصوبه و قانون مجلس است. برای تغییر تقویم آموزشی ابتدا باید با مجلس توافق کنیم و سپس وارد فازهای بعدی و بررسی مواردی چون تعطیلات زمستانه شویم.
یکی از این پیشنهادات شورای عالی آموزش و پرورش در این میان نیز این است که کشور به چهار منطقه تقسیم شود و چهار زمان شروع سال تحصیلی داشته باشیم.
هدف ما حرکت به سمت نشاط آوری و کاهش آزمون های زائد است
نوید ادهم امروز درباره گزارش عملکرد یکساله آموزش و پروش گفت: ما سال پرتلاشی داشتیم و ۱۲ نشست را پشت سر گذاشتیم، کمیسیون های ما جلسه های متعدد جداگانه ای گاه تا ۲۸ جلسه برگزار کردند. موضوعاتی که در دستور کار ما قرار می گیرد یا به درخواست رییس جمهور یا شخص وزیر و یا ۸ نفر از اعضا در این فرایند قرار می گیرد.
وی در ادامه با بیان اینکه در کمیسیون های ۸ گانه ما بین ۱۵ تا ۲۰ عضو متخصص هستند که اولین بار موارد در آنجا مورد بحث قرار می گیرد، بیان کرد: مصوبه های ما پس از امضای رئیس جمهور ابلاغ می شود. سال گذشته چند مصوبه مهم داشتیم که یکی از آنها به اتمام رساندن تصویب ۳ زیر نظام باقیمانده سند تحول بنیادین است. زیر نظام منابع مالی و منابع انسانی به تازگی به تصویب رسید. این موضوع از نظر ما در شورا معماری سند به اتمام رسیده است و می دانیم مبتنی بر چه رویکروهایی حرکت کنیم و حالا موضوع عملیاتی شدن آنهاست.
ادهم بیان کرد: تدوین و اهداف دوره های تحصیلی که پیشتر مصوبه سال ۷۹ بود، دوباره مورد بازخوانی قرار گرفت. بر اساس فرمتی که شورا در اختیار سازمان پژوهش قرار داد، برای نهایی کردن آنها در کتاب های درسی کارهای کارشناسی قرار گرفت.
وی همچنین گفت: در ۱۳۷۹، ۳۰۲ هدف مصوب برای دوره های مختلف آموزشی داشتیم و امسال به ۶۷ هدف آنها را تقلیل دادیم و فراوانی اهداف را که اجرایی کردن آنها غیرعملی بود کاهش دادیم. در دوره ابتدایی به ۲۹ هدف، در متوسطه اول به ۱۸ و متوسطه دوم به ۱۹ هدف رسیدیم.
مدیرکل شورای عالی آموزش و پرورش در پاسخ به سوال خبرنگار مهر درباره تکلیف پیگیری موضوع بحث برانگیز حدف مدارس سمپاد که در نهایت به امضا رئیس جمهور نرسید، بیان کرد: مصوبه شورای عالی آموزش و پرورش با استقبال بسیار زیاد بدنه کارشناسان در حدف آزمون های زاید رو به رو بود. اما به دلایلی به خصوص شرایط سیاسی اجتماعی جامعه، رئیس جمهور تاملاتی داشتند و پس از گفتگو به این شکل که امسال شاهد بودیم، به امضا رسید و ابلاغ شد. تمام هدف ما حرکت به سمت نشاط آفرینی و حذف آزمون های زاید است.
وی ادامه داد: حرف اصلی این مصوبه بحث مدارس سمپاد نبود اما این بحث به سمپاد منتهی شد. ما این جهت گیری حذف آزمون ها را ادامه می دهیم و فضای اجتماعی باید مستعد حذف کنکور شود.
نوید ادهم در توضیح بیشتر بیان کرد: کنکور مخل فضای آموزشی ماست. تعیین سرنوشت دانش آموزان با آزمون تستی ۴ جوابی سم مهلک فضای آموزشی است و مانع بزرگ مسیر تحول در آموزش و پرورش است. یکی از دلایلش هم این است که سند تحول بنیادین دنبال رشد دانش آموزان در ساحت های شش گانه است و کنکور محفوظات بچه ها را می سنجد. حذف کنکور هم به بیان این نیست که هیچ آزمونی برای ورود به دانشگاه نباشد. نظر ما این است که استرس را از این روش بگیریم و می شود روش های بدیلی را پیش بینی کرد و برای تعداد رشته های خاص و دانش آموزان متقاضی واقعی آزمون ویژه وجود داشته باشد.
باید مافیای کنکور حذف شود
وی اضافه کرد: امسال کسانی که ثبت نام کردند و حتی در کنکور شرکت نکردند یا رتبه ای نیاوردند نشان می دهد صرفا یک گردش مالی دارد اتفاق می افتد. مافیای کنکور را باید حذف کرد. این ماموریت وزارت علوم هست که روش بهتری را جایگزین کند.
نوید ادهم در پاسخ به پرسش دیگری درباره میزان روزهای آموزشی و بحث تعطیلات زمستانه و تغییراتی در آغاز سال تحصیلی، گفت: بحث زمان آموزش یکی از مولفه های اصلی آموزش و پرورش است. یک بحث زمان آموزشی در طول سال مطرح است و یک موضوع مربوط به روزهای هفته و دیگری ساعات و دقایق زنگ کلاسی است که نسبت به بسیاری از کشورها و خصوصا کشورهای منطقه در وصعیت مطلوبی هستیم. اما موانعی وجود دارد. به طور مثال در دوره ابتدایی دانش آموزان باید ۹۰۰ ساعت در طول سال در مدرسه حضور داشته باشند اما تعطیلات ناخواسته که به دلیل ریزگردها یا آلودگی هوا ایجاد شده برنامه ریزی های ما را مختل می کند.
وی بیان کرد: در استان هایی مثل اردبیل ۲۵ روز در سال گذشته تعطیلی داشتیم و این آسیب جدی به آموزش زد. راه برون رفت از این مشکل کوتاه کردن تعطیلات تابستانی است و از نظر ما توجیه علمی و اقتصادی و فرهنگی ندارد حتی آسیب رسان است. یکبار تلاش شد به جای اول مهر، شروع مدارس بیست شهریور اعلام شد که با مداخله مجلس شورای اسلامی منتفی شد و برنامه آموزشی اول مهر تا آخر اردیبهشت تعیین شد. پیشنهاد مشخص ما به مجلس این بود که اختیار شروع و پایان سال تحصیلی را به ما بسپارند که با توجه به شرایط اقلیمی کشور انعطاف پذیر کنیم. لزومی ندارد همه جای کشور یک روز سال تحصیلی را آغاز کنند. ما می توانیم به نسبت ۴ اقلیم این را متناسب سازی کنیم. اما در صورت عدم تغییر در این برنامه با تعطیلات زمستانی موافق نیستیم و آن را آسیب رسان می دانیم.
نوید ادهم در پاسخ به پرسش دیگری درباره بحث جبران کمبود معلم در اموزش و پرورش بیان کرد: همه زیر نظام های سند تحول بنیادین برنامه های درازمدتی هستند که باید تا سال ۱۴۰۴ اجرایی شود. ما در مرحله تهیه زیرساختها هستیم. اما از اصل مهندسی همزمان هم استفاده کرویم به این معنا که همزمان در برخی موارد که مورد تایید سند است همزمان با تهیه سند شروع به مهیا کردن زیرساختهایش کردیم مانند دانشگاه فرهنگیان.
دبیرکل شورای عالی آموزش و پرورش اضافه کرد: ساماندهی این حوزه زمان بر است و ما از طرف دیگر با نابسامانی در این حوزه روبرو هستیم. به عنوان مثال یکی از مواردی که باید به آن توجه کرد به کارگیری نیروی پیش دبستانی و حق التدریس است. نمایندگان مجلس اصرار به استخدام حق التدریسها و نهضتی ها دارند. اما ما بارها اعلام کرده ایم که به این گروه نیاز نداریم، مثلا ما به دبیر فیزیک و شیمی دبیرستان نیاز داریم در حالی که این ها معلم دوره ابتدایی میشوند.
نوید ادهم در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به طرح رتبه بندی معلمان اظهار کرد: ما بیش از ۵۰ جلسه کارشناسی برای تنظیم طرح رتبهبندی داشته ایم و تنظیم آن به پایان رسیده است و لایحه اش آماده شده که به دولت ارسال شود.
نوید ادهم گفت: پیش بینی شده افرادی که بر اساس شاخص های مربوط به رتبههای بالاتر میروند دریافتی بیشتری هم داشته باشند. کلیت و نقشه راه مشخص شده است و اگر تامین اعتبار صورت گیرد اجرایی می شود.
ما از قانون منع به کارگیری مدیران بازنشسته تمکین می کنیم
وی در پاسخ به پرسش دیگری درباره قانون منع به کارگیری مدیران بازنشسته گفت: دولت و مجلس این قانون را تصویب کردند و برای آموزش و پرورش هم ساری و جاری است. اگر بنده هم شامل شوم استقبال میکنم. البته من عضو هیات علمی هستم و ظاهرا شامل حال این قانون نمی شود.
دبیرکل شورای عالی آموزش و پرورش درباره تدریس زبانهای خارجی در مدارس نیز بیان کرد: مصوبه آموزش زبان در شورای عالی، مصوبهای مترقی است. اجازه دادیم برای آموزش چندین زبان برنامه ریزی شود اما مشکل تقاضای آموزش این زبانهاست. تقاضایی وجود ندارد. از ۳۲۴ هزار زبان آموز کانون زبان، ۳۲۰ هزار نفر زبان انگلیسی فرا میگیرند و چهار هزار نفر زبانهای دیگر.
نویدادهم گفت: درباره زبانهای قومی نیز طبق قانون اساسی زبان رسمی آموزش، فارسی است اما ادبیات زبانهای قومی را می توانیم در مدارس داشته باشیم. بستر لازم را فراهم آوردیم و مشکل قانونی نداریم.
وی درباره سیاست کاهش تنوع مدارس نیز اظهار کرد: یکی از مشکلات آموزش و پرورش همین موضوع است و حل آن نیازمند مشارکت اصحاب رسانه نیز هست. هر کدام از مدارس موجود را بخواهیم دست بزنیم مدافعان و مخالفانی دارد. جامعه باید پذیرای تحول جدی شود که کاهش تنوع رخ دهد و به سمتی برویم که دو نوع مدرسه دولتی و غیردولتی بیشتر نداشته باشیم.
دبیرکل شورای عالی آموزش و پرورش همچنین گفت: سال آینده به دلیل فاصله کوتاه بین امتحانات و کنکور فشار مضاعفی به بچه ها وارد میشود و امید است در جلسه آینده بتوانیم در این باره صحبت کنیم.
نظر شما