خبرگزاری مهر، گروه استان ها-سید محمد رضا موسوی: گل رز یکی از مهمترین انوع گل در سطح کشور و جهان به شمار می رود که بیشترین تجارت را بخ خود اختصاص داده است. گل رز هندی از مهمترین نوع گل رز به شمار می رود به علت زیبایی مورد توجه دوستداران گل در دنیا و کشور است.
تولید گل رز در کشور در گلخانه ها انجام می شود و ایجاد شرایط بهینه در گلخانه سبب رویش مناسب این گل می شود. گل رز برای کشت بذر ندارد و باید از روش قلمه و روش «استنتینگ» بهره گیری کرد.
روش متداول تولید گل رز در کشور این گونه بوده است که پایه های تجاری گل رز با ارز از کشور های خرجی از جمله هلند، هندوستان، آلمان و کنیا خریداری می شده است و در گلخانه ها کشت می شده است و شش الی هشت سال از این بوته ها بهره گیری می شود و گل رز تولید می شد.
یکی از محققان دانشگاه شهرکرد با مشاهده وضعیت موجود به همراه دیگر محققان تلاش کرد برای کاهش وابستگی به خارج از کشور در این مسیر حرکت کند و توانست طی سه سال به دانش و فناوری تولید پایه تجاری گل رز دست یابد و این فناوری را بومی سازی کند.
دکتر سعید ریزی متولد سال ۱۳۵۷ است و سه مقطع لیسانس، فوق لیسانس و دکترا را در دانشگاه تهران سپری کرده است. تخصص او گیاهان زینتی است. این کارافرین توانسته است با ایجاد یک شرکت دانش بنیان در پارک علم و فناری استان چهارمحال و بختیاری و انجام تحقیقات شبانه روزی به فناوری پایه تجاری گل رز دست یابد.
این محقق می گوید: یکی از مشکلات و ضعف در راستای تولید گل رز نبود علم و فناوری تولید پایه گل رز برای کشت در گلخانه ها بود. پایه قلمه زده گل رز در گذشته از کشور های مختلف همچون آلمان، هلند و هندوستان وارد کشور می شد و این مهم موجب خروج ارز از داخل کشور و ایجاد مشکلات مختلفی برای تولید کنندگان می شود که احتمال افزایش سودآوری طرح تولید گل را کاهش می داد.
سعید ریزی می گوید از دو الی سه سال گذشته تحقیقات علمی برای دست یابی به فناوری تولید پایه های گل رز خارجی در چهارمحال و بختیاری را آغاز کرده است و پس از مدت سه سال با تلاش و کوشش بسیار به آن مهم دست یافته است. با کمک کارشناسان و انجام آزمایش های مختلف توانستیم به فناوری تولید پایه های تجاری رز دست یابیم و هم اکنون تجاری سازی این فناوری و تولید آن را در سطح کشور آغاز کرده ایم. ما توانستیم تولید پایه های تجاری رز را با بهره گیری از نور مصنوعی انجام دهیم.
وی ادامه داد: تجاری سازی این محصول از پایان سال ۹۶ آغاز شده است و توانستیم ظرف چند ماه گذشته قراردادهای مختلفی با تولید کنندگان منعقد کنیم و محصول خود را ارسال کنیم. طرح علمی و تجاری تولیدپایه تجاری گل رز با بهره مندی از تسهیلات پارک علم و فناوری چهارمحال و بختیاری در این استان انجام شده است و این طرح در فضای یک هزار متری با اجاره زمین در دانشگاه شهرکرد انجام شده است.
وی بیان کرد: کسب دانش و فناوری تولید پایه گل رز سه سال کار تحقیقاتی و علمی زمان برد. طول موج های مختلف نور بر برای تولید پایه گل رز بارها آزمایش شد. بهینه سازی شرایط تولید طی چند فاز تحقیقاتی انجام شد تا توانستم پس از سه سال به فناوری تولید این محصول بخش گلخانه ای دست یابیم.
تولید پایه تجاری گل رز توسط نور مصنوعی در دانشگاه شهرکرد آغاز شده است
این محقق بیان کرد: در حال حاضر تولید پایه تجاری گل رز توسط نور مصنوعی در دانشگاه شهرکرد آغاز شده است و فروش آن به واحد های خصوصی تولید گل در حال انجام است.
وی با اشاره به اینکه قیمت محصول وارداتی پایه تجاری گل رز حدود دو الی سه یورو است و واردات این محصول برای کشاورزان و تولید کنندگان بسیار هزینه بر و سخت بود. تجربه نشان داده است که آلودگی نیز با محصول های وارداتی وارد گلخانه می شد. در گذشته واردات پایه های گل رز از کشور کنیا دارای آلودگی هایی بود که موجب ایجاد خسارت برای تولید کننده گل رز در کشور می شد.
وی بیان کرد: ما توانستیم با دست یابی به فناوری و تولید پایه تجاری گل رز دسترسی گلخانه دار به تولید با کیفیت و بدون آلودگی و با قیمت بسیار پایین تر(یک چهارم قیمت محصول وارداتی) را فراهم کنیم.
وی بیان کرد: بهره مندی از داشتن علمی کسب شده در این بخش و توسعه بخش تولید از مهمترین برنامه ها در سطح استان است و برنامه ریزی های لازم در این بخش انجام شده است.
این کارآفرین تاکید کرد: در حال حاضر قرارداد های تولید با گلخانه های مختلف کشور منعقد شده است و تولیدات ما تا ماه آذرماه خریداری شده است و هم اکنون این محصول برای استان های اراک، فارس، اصفهان، استان های شمالی کشور و... ارسال شده است.
قیمت پایین و کیفیت بالا پایه گل رز تجاری سازی شده در این واحد تولیدی سبب شده است که قراردادهای مختلفی با تولید کنندگان در مدت زمان کوتاهی پس از تجاری سازی محصول منعقد کنیموی با اشاره به اینکه در حال حاضر ۹ نفر در تولید پایه گل رز تجاری در این طرح فعالیت می کنند، اظهار داشت: دو نفر از این تعداد اشتغال فارغ التحصیل رشته های دانشگاهی مرتبط وهفت نفر دیگر نیز سرپرست خانوار هستند.
او می گوید: قیمت پایین و کیفیت بالا پایه گل رز تجاری سازی شده در این واحد تولیدی سبب شده است که قراردادهای مختلفی با تولید کنندگان در مدت زمان کوتاهی پس از تجاری سازی محصول منعقد کنیم.
این محقق و کارآفرین ادامه داد: گل رز تحت عنوان پادشاه گل ها مشهور است و بیشترین تجارت جهانی در حوزه گل اختصاص به گل رز دارد. گل رز محصولی است که نمی توان از طریق بذر کشت داد و کشت آن به وسیله قلمه و روش «استنتینگ» امکان پذیر است. روش «استنتینگ» روشی است که همزمان قلمه و پیوند با مدیریت عوامل محیطی در گلخانه هوشمند انجام می شود وپایه تجاری رز تولید می شود و این مهم دارای فناوری و علم برای تولید با کیفیت پایه تجاری رز است.
وی با بیان اینکه تکنیک و فناوری تولید پایه گل رز تجاری در دست چند کشور از جمله هندوستان، هلند و آلمان کنیا است، تاکید کرد: در گذشته پایه های تجاری رز تولید شده توسط گلخانه دارها از این کشور ها خریداری و کشت می شد و تولید کننده می تواند هفت الی هشت سال گل برداشت کند و کسب درامد کند.
واحد تولیدی پایه تجاری رز هلندی در دانشگاه شهرکرد
ریزی در ادامه بیان کرد: کشور ایران به ویژه استان چهارمحال و بختیاری طی ارزیابی کارشناسان هلندی طی چند سال گذشته یکی از بهترین مناطق برای توسعه کشت گل رز دنیا به شمار می رود و این ظرفیت می تواند استان و کشور را به یکی از صادرکنندگان برتر گل رز دنیا تبدیل کند. استان چهارمحال و بختیاری به علت شرایط آب و هوایی مناسب بهترین و با کیفیت ترین گل رز را در کشور و حتی جهان تولید می کند که این مهم طبق نظر کارشناسان گل کشور هلند اعلام شده است.
ریزی ادامه داد: وجود ظرفیت مناسب برای پرورش گل رز در کشور به ویژه استان باید مورد توجه قرار گیرد و سرمایه گذاری در این بخش انجام شود.
وی بیان کرد: کمرنگ بودن فرهنگ خرید کالای ایرانی نیز در این بخش سبب شده است تا نگرش برخی گلخانه دار به سمت محصول خارجی باشد و هنوز نمی توانند اعتماد کنند و سفارش بوته های خارجی را برای کشت می دهند، که این مهم نیازمند فرهنگ سازی دارد.
وی بیان کرد: این محصول قابلیت صادرات نیز دارد که باید دولت زمینه سرمایه گذاری را در این بخش فراهم کند.
نظر شما