به گزارش خبرنگار مهر به نقل از رویترز، مکزیک وآمریکا در مورد برخی تغییرات مهم نفتا توافق کردند؛ تغییراتی که به کانادا فشار میآورد در مورد تجارت خودرو و حلوفصل اختلافات و کشاورزی شرایط جدید را بپذیرد تا قرارداد سهجانبه تجارت آزاد آمریکای شمالی زنده بماند.
آنچه در زیر آمده است، ۵ اصلاح و تغییر کلیدیای است که در قلب مذاکرات نفتا در موردش توافق شد.
۱-حکمرانی بخش خودرو در مذاکرات
در قرارداد جدید لازم است ۷۵ درصد از ارزش یک خودرو در مکزیک یا آمریکا تولید شده باشد تا به این ترتیب سرمایهگذاری این دوکشور در آسیا کمتر شده و متوجه بازارهای داخلی شود؛ این باعث رشد تولیدات و مشاغل این دو کشور میشود. این درحالی است که در قرارداد قبلی این میزان ۶۲.۵ درصد تعیین شده بود. مطالعات نشان میدهد به علت سطح بالای یکپارچگی صنایع دو کشور، از هر خودرویی که در مکزیک تولید شده است ۴۰ درصد آن در آمریکا تولید میشود.
۲-نفتا بدون تاریخ انقضاء ماند
ترامپ از خواسته اولیه خود برای یک دوره انقضای ۵ ساله برای توافق و مذاکرات مجدد برای تمدید آن عقب نشست. ناظران معتقد بودند وجود این بند در قرارداد به سرمایهگذاریهای بلندمدت لطمه خواهد زد.
کانادا و مکزیک به شدت با این خواسته ترامپ مخالفت کردند و حالا دوره عمر نفتا ۱۶ ساله شده است، با این تفاوت که این توافق هر ۶ سال یکبار بازبینی شده و میتواند دوباره ۱۶ سال دیگر تمدید شود. به این ترتیب قطعیت بیشتری برای تاجران و شرکتها به وجود آمد.
۳- مکانیزم حل اختلاف
مکزیک موافقت کرد که مکانیزم حل اختلاف مربوط به تعرفههای آنتی دامپینگ، که بند ۱۹ پیمان نفتا بود، از توافق حذف شود.
این اقدام که ایالات متحده به دنبال به دست آوردن آن بود، کانادا را در وضعیت سختی قرار میدهد، چراکه نخستوزیر کانادا، جاستین ترودیئو، اصرار داشت فصل ۱۹ نفتا، به عنوان راهی برای مقابله با تعرفههای آمریکا بر چوب، کاغذ و سایر محصولاتی که ناعادلانه میداند، حفظ شود. حالا اوتاوا کمتر از یک هفته وقت دارد در مورد قبول توافقی که دارای این بند نیست، تصمیم بگیرد.
۴- کشاورزی، بازار کار
در توافق جدید، تعرفه محصولات کشاورزی که بین آمریکا و مکزیک تجارت میشوند، صفر نگاه داشته خواهد شد و پشتیبانی بیوتکنولوژی و سایر نوآوریهای کشاورزی هم انجام میشود. در اینجا هم، درخواست قبلی آمریکا برای حفاظت فصلی از میوههای خود در برابر رقابت مکزیک، حذف شده است.
در این توافق اصلاحاتی لازمالاجرا در قانون کار مکزیک برای التزام این کشور به استانداردهای سازمان بینالمللی حقوق کارگری، گنجانده شده است تا تلاش شود دستمزدهای مکزیک بالاتر بیاید.
۵- حالا نوبت کاناداست
توافق نفتای بین مکزیک و آمریکا در را به روی پیوستن فوری کانادا به مذاکرات باز میکند و گام مهم رو به جلویی در به روز رسانی این پیمان بینالمللی است.
کانادا که در آخرین دور مذاکرات شرکت نکرد و ناظر حل اختلافات دو جانبه آمریکا و مکزیک بود، حالا تحت فشار قرار دارد تا با قوانین جدید بخش خودرو و سایر مسائل موافقت کند تا بخشی از قرارداد سهجانبه باقی بماند.
ترامپ قرارداد جدید رابه عنوان قراردادی دوجانبه معرفی کرد و کانادا را با تعرفه بر خودرو تهدید کرد.
نظر شما