به گزارش خبرنگار مهر، بحران هویت دینی مشکلی است که منجر به تضعیف باورها و بی توجهی به احکام دینی و اسلامی می شود و شک نیست در چنین شرایطی توجه ویژه به این مقوله، در عصری که رسانه های گروهی غرب تمام تلاش خود را به منظور اهانت به ادیان ابراهیمی به کار بسته اند، امری ضروری و انکار ناپذیر به شمار می رود.
ضعف دینداری و مسئولیت پذیری فرد در قبال وظایف دینی از نتایج منفی بحران هویت است که چون از دوران نوجوانی آغاز می شود به تخریب نظام ارزشی دینی می انجامد . بنابراین سعی در ایجاد بستر مناسب برای مقابله با آن بسیار ضروری است.
تقویت احساس هویت جمعی و معرفتی مسلمانان راهکاری به منظور دستیابی به وحدت و فائق آمدن بر چالشهای آن است و جهان اسلام نیز باید این چالشها و توطئه ها را مد نظر قرار دهد.
علاوه بر نگرش اسلامی، دنیای امروز نیز نیازمند ایجاد یک هویت واحد، جمعی، معرفتی و فکری میان مسلمانان است که نه تنها دارای ریشه های اعتقادی است بلکه از سوی دیگر با مهاجمان و رقیبانی رو به رو است که در راستای نقب زدن به آن تلاش می کنند. این وظیفه متفکران، اندیشمندان و روشنفکران مسلمان است که عوامل تهاجمی بر هویت جمعی مسلمانان را خنثی کنند.
مسلمانان می توانند با تقویت نهادهای بین المللی اسلامی چون آیسیسکو و سازمان کنفرانس اسلامی گامهای مؤثری در این راستا برداشته و طی برگزاری نشستها و همایشهای مختلف به ارتقاء هویت دینی خود اقدام کنند.
از سوی دیگر می توان اذعان داشت که هنر بهترین و مؤثرترین زبان برای انتقال و حفظ معارف دینی است و در قالب هنر می توان هویت دینی را انتقال داد، چرا که هیچ کس بهتر از هنرمندان نمی تواند این گنجینه ها را استخراج و در قالبهای بسیار زیبا و قابل فهم به مردم ارائه کند.
به طور کلی می توان گفت زبان غیر مستقیم یکی دیگر از عوامل تأثیرگذار هنر است و مردم از پند و اندرز استقبال خوبی نمی کنند، هنر با روی آوردن به زبان غیرمستقیم بر مخاطبان تأثیر گذاشته و به تبلیغ دین و مفاهیم والای آن می پردازد، بنابراین اگر مسلمانان بتوانند با استفاده از هنر هنرمندان به ارائه هویت دینی و آموزه ها و تعالیم اسلام بپردازند، ضمن اشاعه اسلام، تعالیم آن را به صورت مثبت مورد توجه قرار داده اند .
از سوی دیگر می توان رسانه های گروهی را مهمترین وسیله برای رساندن پیام معرفی کرد و از آنها در ارائه هویت دینی بهره مند شد، چرا که اگر آنها پیام خود را به درستی منتقل کنند می توانند تأثیرات لازم را تنها با ابلاغ درست و شفاف پیام بر مخاطب خود بگذارند .
اگر به عملکرد رسانه های گروهی توجه شود، می توان اظهار داشت امروز رسانه ها هستند که به افکار عمومی جهت داده و آن را هدایت می کنند کسانی می توانند مردم را بیشتر و بهتر با مسائل دینی آشنا کنند که به مطالعات وسیع و عمیق در این حوزه پرداخته و بخش خلاق وجود خود را تقویت کرده باشند و از این رو با جهت دهی مناسب رسانه ها، آنها به راحتی می توانند هویت دینی را تعمیق بخشیده و در راستای وحدت مسلمانان اقدام کنند.
نظر شما