حجت الاسلام محمود تقی زاده داوری رئیس مؤسسه شیعه شناسی در گفتگو با خبرنگار مهر اسهار داشت: عزت و آزادی هر دو از ارزشهای متعالی فرهنگهای بشری هستند و اختصاص به جامعه ایرانی، اسلام و حتی جامعه دینی ندارند. در همه فرهنگها الگوها، آموزشهای رسمی و غیر رسمی به گونه ای است که افراد عزیز و آزاد تربیت شوند.
وی عزت را مقابل ذلت دانست به این معنا که فرد عزیز تن به کارهای پست و دون شأن انسانی نمی دهد و به کارهایی که شخصیت متعالی وی را خدشه دار می کند دست نمی زند. فرد آزاد متکی به خود و از بندگی رها است.
رئیس مؤسسه شیعه شناسی تأکید کرد که اهمیت عزت و آزادگی در نهضت امام حسین در این است که ارزشها در عالم حقایق و عالم نفس الامر وجود دارد و نوعاً در عالم واقعیت رواج نداشته و تحقق پیدا نمی کند. چرا که انسانها در عالم واقعیت به بندگی، ذلالت و پستی روی آورده و به کارهای ضد اخلاق و همان رذائل اخلاقی دست زده و از فضایل اخلاقی جدا می شوند، به همین جهت در فرهنگهای مختلف تأکید می شود که انسانها باید به آن ارزشها متصل باشند چرا که ما از عالم جدا نمی شویم، بلکه دور شده و فاصله می گیریم چون ارزشها حقیقت و جوهر انسانی و متعالی ما را شکل می دهند و هنگامی که در واقعیت از آنها فاصله گرفته و بنده می شویم به فردی مسخ شده و از خود بیگانه شده تبدیل خواهیم شد .
وی یادآور شد: اگر با الگوهایی چون حضرت حسین بن علی (ع) امام بزرگ شیعیان و فرزند پیامبر رو به رو هستیم که می فرمایند: اگر دین ندارید واز آخرت و قیامت خوف و ترسی ندارید در دنیای خود حر و آزاده باشی،. به این معنا است که چنین ارزشی به عالم واقعیت راه یافته و به نمونه عینی و خارجی تبدیل شده است و چنین رهبری توانسته حقیقت را در واقعیت نشان داده و به خود رسیده باشد، فردی که در عالم واقعیت به عالم حقیقت متصل است و ارزشهای حقیقی مثل عزت و آزادگی را به عالم واقعیت که عالم اضداد محسوب می شود منتقل کرده است.
حجت الاسلام تقی زاده داوری با اشاره به حدیث دیگری از حضرت سید الشهدا(ع) که می فرماید "خداوند مؤمن را عزیز آفریده و ذلت را برای او نمی پسندد"، گفت: این حدیث نیز تأکید می کند که امام حسین دارای چنین ویژگی بوده و در قیام خود نیز ذلت را نپذیرفته و عزیز مانده ، بندگی را نپذیرفته و آزاد مانده و به الگو ، نمونه ، رهبر و امامی تبدیل شده که می تواند این ارزشهای متعالی را به فرهنگهای مختلف نشان داده و زمینه پیرورش آنها را فراهم کند.
وی تصریح کرد: شخصیت امام سوم شیعیان به علت نپذیرفتن ذلت و آزاده بودن محبوب است و این محبوبیت نه تنها در فرهنگ شیعی بلکه در فرهنگ اسلامی مورد توجه است، و این توجه از فرهنگ اسلامی نیز فراتر رفته و حتی فرهنگ هندی را نیز تحت تأثیر قرار داده است به طوری که مورد تجلیل مهاتما گاندی نیز قرار گرفته و در فرهنگ زردشتی نیز مورد توجه است به طوری که عده ای از زردشتیها در مدح وی شعر سروده اند .
رئیس مؤسسه شیعه شناسی یادآور شد: هنگامی که انسانهای مختلف از فرهنگها و جوامع مختلف الگوهای منجسم اخلاقی و ارزشهای والای انسانی را مدح می کنند به این معنا است که آن افراد از فرهنگ خود فرا تر رفته و الگوی فرهنگ بشری شده، همواره برای بشرت آموزه و هدایت داشته و رفتار زندگی افراد مختلف را شکل می دهند.
نظر شما