۱۳ شهریور ۱۳۹۷، ۱۸:۱۳

مشکلات تعاونی‌ها تمامی ندارد

«تعاون» فرصت مغفول اشتغال‌زایی؛ رکن دوم اقتصاد ایران متزلزل است

«تعاون» فرصت مغفول اشتغال‌زایی؛ رکن دوم اقتصاد ایران متزلزل است

تعاون رکن دوم اقتصاد ایران است اما در حد شایسته مورد توجه قرار نگرفته، مشکلات مختلف بر سر راه این حوزه موجب شده تا این فرصت برای تولید و اشتغال‌زایی و حمایت از کالای ایرانی مغفول باقی بماند.

خبرگزاری مهر- گروه استان‌ها: «تأمین شرایط و فعال‌سازی کلیه امکانات و منابع مالی و سرمایه‌های انسانی و علمی کشور به‌منظور توسعه کارآفرینی و به حداکثر رساندن مشارکت آحاد جامعه در فعالیت‌های اقتصادی با تسهیل و تشویق همکاری‌های جمعی و تأکید بر ارتقاء درآمد و نقش طبقات کم‌درآمد و متوسط» از بندهای سیاست‌های اقتصاد مقاومتی است که در آن بر لزوم توجه به حوزه تعاون تأکید شده است.

رشد اقتصادی، فقرزدایی، اشتغال مولد، یکپارچگی اجتماعی، تقویت کارآفرینی و مدیریت، تمرکز سرمایه‌های کوچک در قالب سرمایه‌های متوسط و کلان؛ این‌ها تنها بخشی از اهداف شکل‌گیری بخش تعاون است که در قوانین مربوط به شکل‌گیری این بخش مورد تأکید قرارگرفته است.

به‌رغم همه تأکیدات متأسفانه فرهنگ تعاون هنوز در کشور پایین است و نیاز به فعالیت جدی‌تر در این زمینه و ترویج فرهنگ تعاون داریم. قرار بود تا پایان برنامه پنجم توسعه سهم بخش تعاون در کشور به ۲۵ درصد برسد اما هنوز این سهم به هفت درصد هم نرسیده است.

در حال حاضر بخشی از تعاونی‌های کشور نیمه فعال هستند که بایستی فعال شوند تا به‌این‌ترتیب اثرگذاری فعالیت این حوزه بر اشتغال و اقتصاد کشور عملیاتی شودبرمبنای قانون، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ملزم به تقویت و فعال‌سازی بخش تعاون است و از این مهم نباید غفلت شود. در حال حاضر بخشی از تعاونی‌های کشور نیمه فعال هستند که بایستی فعال شوند تا به‌این‌ترتیب اثرگذاری فعالیت این حوزه بر اشتغال و اقتصاد کشور عملیاتی شود.

سید حمید کلانتری معاون تعاون وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در این رابطه با تأکید بر نقش تعاونی‌ها در کوچک‌سازی دولت و واگذاری پروژه‌ها به شرکت‌های تعاونی می‌گوید: در پنج سال گذشته ۲۲ هزار و ۴۰۰ تعاونی جدید ایجاد شد که در نتیجه ۷۶ درصد از نظر تعداد تعاونی رشد داشته‌ایم. همچنین ۳۵۳ هزار شغل جدید از محل اقتصاد تعاونی‌ها ایجاد شد که رشد ۷۹ درصدی را نشان می‌دهد.

وی تصریح کرد: در این پنج سال ۶ هزار و ۴۰۰ تعاونی جدید کشاورزی، ۴ هزار و ۴۰۰ تعاونی صنعتی، ۲۵۰ تعاونی معدن، ۶۸۰ تعاونی فرش دستباف و ۷ هزار و ۴۵۰ تعاونی خدمات در حوزه‌های مختلف اعم از آی تی، گردشگری، بهداشت و ... همچنین ۲۵۶ تعاونی حمل‌ونقل راه‌اندازی شده است.

معاون وزیر تعاون با بیان اینکه ۱۱ میلیون نفر در کشور عضو تعاونی‌ها هستند، گفت: ازآنجایی‌که تعاونی‌ها را خود اعضا اداره و کنترل می‌کنند کمترین فساد در مجموعه تعاونی‌ها شاهدیم، همچنین شرکت‌های تعاونی نقش مؤثری در فقرزدایی از مناطق محروم ایفا می‌کنند، چراکه با استفاده از پول‌های خُرد مردم تعاونی‌ها ایجادشده و علاوه بر ایجاد اشتغال به جمع‌آوری نقدینگی نیز می‌پردازند. با توجه به اینکه تعاونی‌ها جزء SMEها هستند با هر تعاونی جدید به‌طور میانگین ۱۴ تا ۱۵ شغل ایجاد می‌شود.

رکن دوم اقتصاد کشور متزلزل است

مطابق اصل ۴۳ قانون اساسی تعاونی‌ها به‌عنوان رکن دوم اقتصاد کشور محل مناسبی برای فعالیت‌های ناظر بر کارآفرینی و توسعه کارآفرینی هستند چراکه مهم‌ترین دستاوردهای اقتصادی و اجتماعی نیز حاصل مشارکت است تا جایی که دستیابی به توسعه همه‌جانبه، پایدار و به‌نوعی پویا بدون مشارکت همه اقشار جامعه میسر نیست.

تعاونی‌ یک اهرم مناسب برای توسعه اقتصادی است زیرا می‌تواند در افزایش تولید، ارتقای سطح درآمد و بهبود وضعیت اجتماعی مردم مؤثر باشد و به حدی قوی ظاهر شود که توسعه کارآفرینی در شرکت‌های تعاونی را رقم بزند.

مشارکت در قالب تعاونی منجر به مشارکت حداکثری سرمایه‌های اجتماعی جامعه خواهد شد با توجه به کارکرد و ماهیت کارها چنانچه مشارکت در قالب تعاونی باشد منجر به مشارکت حداکثری سرمایه‌های اجتماعی جامعه خواهد شد چراکه رابطه نزدیکی بین تعاونی‌ها و کارآفرینی وجود دارد.

در همین راستا در استان همدان نیز اقداماتی برای تقویت تعاونی‌ها و هدایت آن‌ها به‌سوی کارآفرینی انجام‌شده چراکه یکی از مؤثرترین راهکارها در جهت رفع معضل بیکاری در جامعه ایجاد فرصت‌های شغلی جدید و کارآفرینی است.

کارشناس امور اجتماعی و اقتصادی استان همدان در این خصوص در گفتگو با خبرنگار مهر بابیان اینکه جمعیت جوان و سیل متقاضیان کار به‌ویژه فارغ‌التحصیلان دانشگاهی ضرورت ایجاد اشتغال را دوچندان کرده است، گفت: برای کاهش معضل بیکاری راه‌های مختلفی وجود دارد که یکی از مؤثرترین راهکارها ایجاد فرصت‌های شغلی جدید و کارآفرینی است.

تعاون از ساختارهای مناسب برای جذب جوانان

محمدرضانظری با تأکید بر شناسایی و ارائه راهکارهای مناسبی که شرایط لازم برای ایجاد اشتغال و تحقق کارآفرینی را در سطح جامعه فراهم کند، گفت: یکی از ساختارهای مناسب برای جذب جوانان بخش تعاون است.

وی بابیان اینکه توجه به کارآفرینی در بخش تعاون کاهش نرخ بیکاری را به دنبال خواهد داشت، گفت: تعاونی‌ها می‌توانند با بهره‌گیری از عناصر کارآفرینی مانند خلاقیت، نوآوری، شناسایی و بهره‌گیری از فرصت‌ها و ریسک‌پذیری، کارایی و اثربخشی خود را افزایش داده و به شکل موفق‌تری عمل کنند.

بنیادهای توسعه کارآفرینی و تعاون منابع دولتی و مردمی را در مسیر کارآفرینی جهت می‌دهند نظری بابیان اینکه در راستای ساماندهی کارآفرینی در بخش تعاون بنیادهای توسعه کارآفرینی و تعاون از سال ۱۳۸۶ در استان‌های کشور شروع به کارکردند، گفت: این بنیادها، کارجویان را دسته‌بندی کرده و منابع دولتی و مردمی را در مسیر کارآفرینی جهت می‌دهند.

مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان همدان نیز در گفتگو با خبرنگار مهر بابیان اینکه اساس تعاون بر سرمایه انسانی و کار جمعی استواراست، گفت: تعاون در جامعه افزایش تولید، ایجاد اشتغال، افزایش سرمایه‌گذاری و رونق تولید، کاهش فقر، تجمیع سرمایه‌های اندک و رشد و شکوفایی استعدادهای انسانی و بهره‌وری جامعه را به همراه دارد.

سید احمد توصیفیان بابیان اینکه تعاون مسیر اعتدال برای تحقق توسعه پایدار و معنی‌دار کردن مشارکت‌های مردمی در فعالیت‌های اقتصادی مناسب است، افزود: ایجاد اشتغال پایدار در بستر تعاون شکل می‌گیرد زیرا تعاون فرصتی برای بروز و ظهور خلاقیت‌های فردی و اجتماعی مهیا می‌کند.

مراکز مشاوره و خدمات کارآفرینی در همدان فعال هستند

وی به مقوله کارآفرینی در تعاونی‌ها اشاره کرد و بابیان اینکه ۴ مرکز مشاوره و خدمات کارآفرینی در همدان فعال است، گفت: ایران در پنجره جمعیتی و فرصت طلایی قرار دارد و  بیش از ۷۰ درصد جمعیت کشور بین ۱۵ تا ۶۴ سال سن دارند و نزدیک به یک‌سوم جمعیت بین ۲۵ تا ۴۰ ساله هستند.

وی بابیان اینکه خیل عظیمی از جوانان اگر توانمند شوند و تحصیلات، شغل و مسکن داشته باشند و ازدواج کنند می‌توانند یک جهش اقتصادی را در ایران ایجاد کنند، گفت: باید زمینه کارآفرینی جوانان در تعاونی‌ها فراهم شود.

توصیفیان تعداد کل اتحادیه و تعاونی‌های فعال استان همدان را یک هزار و ۱۴۱ تعاونی با فرصت شغلی ۱۲ هزار و ۹۲۸ نفر عنوان کرد و گفت: از این تعداد ۲۷۰ تعاونی در رشته صنعت و معدن(۲۴درصد)، ۲۳۶ تعاونی در رشته کشاورزی(۲۱درصد)، ۴۴۶ تعاونی در رشته خدمات(۳۹درصد)، ۱۰۵ تعاونی در بخش مسکن و عمران(۹درصد)  ۱۴ اتحادیه شرکت تعاونی(یک درصد) و  ۷۰ تعاونی در قالب روستا تعاون(۶ درصد) فعالیت دارند.

وی از تشکیل بنیاد توسعه تعاون برای کمک به نخبگان عرصه‌های اقتصادی استان به‌ویژه افرادی که در حوزه دانش‌بنیان فعالیت دارند، خبر داد و گفت: بهره‌گیری از توان این قشر در جهت توسعه و تقویت تعاونی‌ها و اشاعه فرهنگ تعاون در جامعه مدنظر است.

تشکیل ۲۲ شرکت تعاونی جدید با فرصت شغلی ۳۶۹ نفر

وی در توضیح اقدامات انجام‌شده طی سال جاری از تشکیل ۲۲ شرکت تعاونی جدید با فرصت شغلی ۳۶۹ نفر سخن گفت و اظهار داشت: تشکیل ۷ شرکت تعاونی در قالب روستا تعاون با فرصت شغلی ۸۰ نفر و پرداخت بیش از  ۱۱۰ میلیارد ریال تسهیلات به تعاونی‌ها در قالب اشتغال روستایی به ۸ شرکت تعاونی با اشتغال مستقیم ۱۰۵ نفر از دیگر اقدامات بوده است.

توصیفیان به تشکیل ۱۶ پرونده شرکت تعاونی در بانک‌های عامل برای دریافت تسهیلات اشاره کرد و برگزاری دوره‌های آموزشی عمومی و تخصصی در راستای تشویق افراد به کارآفرینی را عنوان کرد و گفت: طی سال جاری و هم‌زمان با هفته تعاون ۳۸ طرح شرکت تعاونی با اشتغال‌زایی ۲۷۱ نفر در استان همدان افتتاح می‌شود.

وی گفت: از این تعداد ۱۰ تعاونی با فرصت شغلی ۱۱۴ نفر در رشته صنعتی، ۲ تعاونی با فرصت شغلی ۱۲ نفر در رشته عمرانی، ۴ تعاونی با فرصت شغلی ۳۶ در قالب روستا تعاون، ۱۸ تعاونی با فرصت شغلی ۸۵ نفر در رشته خدمات و ۴ تعاونی با فرصت شغلی ۲۴ نفر در رشته کشاورزی است.

ورود نخبگان در شرکت‌های تعاونی تحت عنوان بنیاد توسعه تعاون

توصیفیان ارتباط با دانشگاه‌ها در خصوص معرفی تعاونی‌های خاص را مورداشاره قرارداد و یادآور شد: ورود نخبگان در شرکت‌های تعاونی تحت عنوان بنیاد توسعه تعاون، انجام طرح تحقیقاتی مشترک با دانشگاه‌ها و برگزاری سمینار، کارگاه و بازدید از تعاونی‌ها با همکاری دانشگاه‌ها مدنظر است.

رئیس مرکز مطالعات و پژوهش‌های شورای شهر همدان نیز بابیان اینکه در راستای تحقق هدف «همدان؛ شهر دوستدار کسب‌وکار»، توسعه و بهبود فضای کسب‌وکار و کارآفرینی در شهر طرح «راه‌اندازی فرهنگسرای کسب‌وکار شهر همدان (فکّه)» از سوی این مرکز پژوهشی مطرح شد، تأکید کرد: این طرح با اولویت توانمندسازی شهروندان همدانی در حوزه کسب‌وکار و کارآفرینی با اولویت اقشار آسیب‌پذیر در دستور قرارگرفته است.

حمید بادامی نجات با تأکید بر اینکه امروزه مدیریت شهری نقش مهمی را در توسعه اقتصادی ایفا می‌کند، گفت: مرکز مطالعات و پژوهش‌های شورای شهر همدان به استناد قوانین کشور و با در نظر گرفتن عواملی چون منبع‌محوری، محله‌محوری، فرهنگ کارآفرینی، راهبردمحوری و ساختار مدیریتی مبتنی بر شاخص‌های کارآفرینی شهری نسبت به تدوین این طرح اقدام کرده است.

ارائه فرصت و امکانات اولیه و کم‌هزینه به شهروندان برای بروز ایده‌های کسب‌وکار خلاقانه و کارآفرینانه بادامی نجات بابیان اینکه کارآفرینی و کسب‌وکارهای شهری به‌عنوان یک رویکرد اساسی، پایه‌ای برای تقویت بخش خصوصی و تأمین زیرساخت‌های مناسب این بخش محسوب می‌شود، افزود: ارائه فرصت و امکانات اولیه و کم‌هزینه به شهروندان برای بروز ایده‌های کسب‌وکار خلاقانه و کارآفرینانه، یکی از رویکردهای مدیریت شهری همدان در نقش تسهیلگر حوزه کارآفرینی شهری است.

وی استفاده از ظرفیت‌های محلی برای توسعه فرهنگ کارآفرینی و توانمندسازی افراد محلی به‌منظور ارتقا و توسعه خدمات همه‌جانبه را از رویکردهای اساسی این طرح برشمرد و گفت: محور فعالیت فرهنگسرای کسب‌وکار شهر همدان آموزش، ترویج، مشاوره، پژوهش، حمایت، توانمندسازی و مهارت‌آموزی برای رشد و توسعه خلاقیت در شغل و زمینه‌سازی کارآفرینی و اشتغال حداکثری و بهره‌ور است.

بادامی نجات بابیان اینکه همدان به دلیل شرایط اقلیمی و موقعیت جغرافیایی مناسب و  قرارگیری در شاهراه ارتباطی ایران و دسترسی به منابع طبیعی، خدادادی و تاریخی و همچنین مطرح بودن به‌عنوان قطب علمی غرب کشور، دارای ظرفیت بالقوه و مزیت‌های رقابتی فراوانی نسبت به سایر استان‌ها در حوزه ایجاد و توسعه کسب‌وکارهای شهری است؛ گفت: بااین‌حال به‌منظور توانمندسازی و بالفعل کردن این توان نهفته و کمبودهای فعلی شهر، پیشنهاد ایجاد فرهنگسرای کسب‌وکار و کارآفرینی شهر همدان مطرح‌شده است.

راه اندازی فرهنگسرای کسب‌وکار و کارآفرینی در همدان

وی با اشاره به طرح جامع فرهنگسرای کسب‌وکار و کارآفرینی شهر همدان (فکّه) گفت: این طرح در سازمان شهرداری همدان به‌عنوان واحد توانمندسازی کسب‌وکار و کارآفرینی باهدف ساماندهی، توسعه و ارتقای فرهنگ کارآفرینی شهر همدان به تصویب رسیده است.

بادامی نجات گفت: حمایت از مشاغل خانگی، حمایت از کارآفرینان، صاحبان کسب ‌کار، شرکت‌های دانش‌بنیان و همچنین توسعه کارآفرینی اجتماعی و سازمانی از دیگر اهداف طرح «فکّه» است.

درگیر شدن شهروندان با فعالیت‌های کارآفرینی موجب ظرفیت‌سازی برای خدمت‌رسانی خواهد شد رئیس مرکز مطالعات و پژوهش‌های شورای شهر در ادامه برپایی فرهنگسراهای کسب‌وکار و کارآفرینی به‌منظور ارتقای مشارکت‌های شهروندی برای اشتغال پایدار را از راهبردهای اساسی این طرح برشمرد و گفت: شهرها باید فرصت‌های ارزنده برای کارآفرینی و اشتغال‌زایی ایجاد کنند، زیرا درگیر شدن شهروندان با فعالیت‌های کارآفرینی موجب ظرفیت‌سازی برای خدمت‌رسانی خواهد شد.

رئیس مرکز مطالعات و پژوهش‌های شورای اسلامی شهر همدان با تأکید بر اینکه کارآفرینی ضرورتی اجتناب‌ناپذیر برای بقای تمام سازمان‌ها و نهادها است، عنوان کرد: «شهر دوستدار کسب‌وکار» شهری است که سازمان‌ها و امکانات آن شهر برای تسهیل و تشویق فعالیت‌های کارآفرینانه بسیج می‌شوند و تلاش ‌می‌کنند تا روحیه کارآفرینی در تمام بخش‌ها و فضای عمومی شهر حاکم شود.

وی ابراز امیدواری کرد: با همکاری اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی و آموزش‌وپرورش، روند الگو گیری صحیح در راستای نزدیک شدن به یک اکوسیستم کارآفرینی مطلوب در شهر همدان سرعت گیرد.

بااین تفاسیر آنچه مسلم است اینکه تعاون نقشی مهم در کارآفرینی و شکوفایی اقتصادی دارد و در صورت توجه به تحقق مفاهیم آن، شاهد افزایش کارآفرینی در بخش‌های مختلف خواهیم بود.

تعاون مشارکت عمومی را در عرصه تولید ملی تقویت را می‌کند و به همین دلیل در صورت توجه به تعاون، سرمایه‌گذاران و اقشار مختلف اجتماعی به تولید و کارآفرینی علاقه‌مند و ظرفیت اقتصادی کشور توسعه می‌یابد چراکه تعاون؛ اقشار مختلف جامعه به‌ویژه جوانان را وارد چرخه تولید می‌کند که این فرصت مناسبی برای شکوفایی اقتصادی جامعه است.

کد خبر 4393306

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha