به گزارش خبرنگار مهر، سردار سرتیپ بسیجی محمد رضا نقدی امروز در مراسم معارفه مسئول دفتر نخبگان نیروهای مسلح افزود: نقش اصلی و کلیدی در بنیه دفاعی توسط نیروی انسانی ایفا می شود و حتی کشورهایی که سراپا متکی به فناوری هستند و هزینه های سنگینی برای این موضوع صرف می کنند نیز اذعان دارند که "نیروی انسانی" حرف آخر را در دفاع می زند حال چه رسد به نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران که اساسا تکنولوژی محور نیستند و اساس اقتدار خود را نیروی انسانی و برتری و مزیت آن قرار می دهند و نگاه به محور بنیه دفاعی خود را ضروری تر می کند.
وی افزود : جریان کلی کشور در بحث توجه به نیروهای انسانی و منابع انسانی و تأکید بر توجه نسبت به امور نخبگان منجر به تشکیل بنیاد ملی نخبگان شد که معاون اول رئیس جمهور در رأس آن کار را دنبال می کند و از سویی بحث ضرورت خودکفایی در نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران نیز قابل اهمیت است که توجه به بحث های سخت افزاری، نرم افزاری و نیروی انسانی از الزامات این خودکفایی است و عوامل انسانی مهم ترین نقش را دارا هستند.
معاون آماد، پشتیبانی و تحقیقات صنعتی ستاد کل نیروهای مسلح اضافه کرد : ساختارهایی که در موضوعات گوناگون ایجاد می شوند، تحت تأثیر اهمیت موضوع و حجم منابع یا به دلیل اولویت ها و حساسیت ها هستند. نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران شرایط بسیار خاص و ویژه ای را پشت سر گذاشته که موجب شده است، نخبه ترین نیروهای کشور به نیروهای مسلح روی آورند و این حوزه را سرشار از نخبگان علمی فداکار کنند.
لزوم حذف محدودیت های موجود در راه ارتقای نیروهای علمی و فنی
سردار سرتیپ بسیجی محمد رضا نقدی گفت : نخبگان مورد هدف نیروهای مسلح شامل نخبگان رزمی یا مدیریتی، نخبگان علمی و فنی درون نیرو و نخبگانی که خارج از نیرو هستند، می شود. توجه به نخبگان رزمی و مدیریتی از نظام مشخصی برخوردار است که در قالب نمره ارزشیابی کارایی، ارتقای درجه، برقراری دوره های ویژه نظامی، ارتقای جایگاه و منزلت نظامی و اعطای مدیریت های وسیع تر اتفاق می افتد اما برای نخبگانی که در حوزه های فنی و علمی نیرو فعالیت می کنند باید ساز و کارهایی اندیشیده شود که زمینه های ارتقای آنها بدون انحصار به حوزه های مدیریتی و دغدغه های این حوزه فراهم شود تا این نیروهای فنی از تخصص علمی خود منزوی نشوند لذا باید ضمن توجه به جنبه های مادی، محدودیت هایی که در راه ارتقای نیروهای علمی و فنی وجود دارد برطرف شود تا رغبت آنها برای ادامه فعالیت در نیروهای مسلح بیشتر شود.
لزوم انتشار نتایج تحقیقات نخبگان نیروهای مسلح
وی در خصوص نیروهای فنی و علمی نیروهای مسلح ادامه داد : تاکنون متخصصین فنی و علمی نیروهای مسلح از انتشار نتایج تحقیقاتشان به صورت مقاله در مجلات معتبر داخلی و خارجی به دلیل لحاظ طبقه بندی اطلاعات منع می شدند اما باید ساز و کاری در نظر گرفته شود تا نخبگان علمی فعال در نیروهای مسلح بتوانند ضمن رعایت مصالح نیروهای مسلح و حفظ اصول طبقه بندی اطلاعات به انتشار نتایج تحقیقات خود به صورت مقاله و دستیابی به حق خود در راستای ارتقای علمی بپردازند. نباید فرصت های مطالعاتی از نیروهای علمی و فنی نیروهای مسلح سلب شود یا محدودیت در آن ایجاد شود و باید ساز و کارهای جدیدی در این خصوص پیش بینی کنیم که در این راه باید مصلحت امنیتی نیروهای مسلح و ضرورت ارتقایی نیروهای نخبه با یکدیگر جمع شوند.
معاون آماد، پشتیبانی و تحقیقات صنعتی ستاد کل نیروهای مسلح با تأکید بر ضرورت جذب نخبگان خارج از نیروهای مسلح یادآور شد: چرا اولین دعوت نامه ها برای شاگرد اول های کنکور و المپیادها توسط دانشگاه های غرب صادر می شود، نیروهای مسلح می توانند اولین دعوت نامه را برای نخبگانی که برجستگی خود را نشان دادند، بفرستند و برای آنها ارج و قرب قائل شوند، آنها را بورسیه کنند و در مواردی مانند سربازی برای نخبگان به رفع دغدغه بپردازند. به عنوان مثال می توان عنوان کرد که نخبگان دوره سربازی خود را بعد از آموزش نظامی به صورت ارائه یک تحقیق یا حل مسئله برای نیروهای مسلح یا هر بخشی از کشور سپری کنند.
محمدرضا نقدی، رقابت های منفی، سیاسی کاری و نور چشم بازی را از آفات روند شناسایی و توجه به نخبگان عنوان کرد و افزود: نباید این اتفاق بیافتد که نخبگان تحت تأثیر رقابت های منفی با برچسب "انگ" خوردن از میدان به حاشیه کشیده شوند. تنگ نظری ها و حسادت ها باید کنار گذاشته شوند. در جریان رقابت های منفی نه تنها به نخبه ما کار نمی دهند بلکه او را طرد هم می کنند که این یک جریان نادرست است.
مکانسیم های توجه به نخبگان باید کاملا مبرا از مسائل سیاسی باشد
وی با عنوان این عبارت که "جریان نخبگان را سیاسی نکنیم"، ادامه داد: مکانسیم های توجه به نخبگان باید کاملا مبرا از مسائل سیاسی باشد. عمدتا نخبگان علمی و فنی شخصیتی مبرا از دخالت در جزئیات خط و خطوط دارند چرا که در عین اینکه دوست و دشمن را می شناسند، وقت و حوصله توجه به جزئیات را ندارند. اگر نخبه ای یک روز با فلان فردی نشسته بود و گفتگو می کرد و از قضا مطلع بودیم نباید وابستگی بی چون چرای نخبه به یک جریان را رقم بزنیم و جریان نخبگان را سیاسی کنیم.
معاون ستاد کل نیروهای مسلح با اشاره به سابقه "نور چشم بازی" توسط افراد صاحب نفوذ در مکانیسم های مربوط به شناسایی یا حمایت از نخبگان، یادآور شد: آنچه که در بحث نخبگی باید مد نظر داشت بحث بی طرفی است و نخبه نباید احساس کند برای بروز و شکوفایی استعدادهایش بن بستی وجود دارد. "نور چشم بازی" و ارجحیت و مزیت دادن به افرادی که هیچ گونه مزیتی ندارند باعث سرخوردگی، حاشیه نشینی و هجرت نخبگان برجسته می شود.
نظر شما