۱ مهر ۱۳۹۷، ۱۲:۵۰

مهر گزارش می دهد؛

محرومیت در کویر موج می زند /تل زردکی و کالِرگی در جستجوی امکانات

محرومیت در کویر موج می زند /تل زردکی و کالِرگی در جستجوی امکانات

بیرجند- « تل زردکی» و « کالِرگی» از جمله روستاهای خراسان جنوبی بوده که علاوه بر میدان تازی فقر، از امکاناتی مانند برق و آب محروم هستند.

خبرگزاری مهر، گروه استان ها: روستا را همه می شناسند. مکانی که چند یا چندین خانواده ساکن هستند و به زندگی مشغول می شوند. روستا، جایی است که از امکانات شهری فاصله زیادی دارد به گونه ای که بعضا نه خانه بهداشت دارند و نه بانک و سایر امکانات مورد نیاز برای زندگی. اما مردمانی مهربان دارند که سینه شان مالامال از عطوفت و سادگی است.

در این بین، روستاهایی در خراسان جنوبی وجود داشته که از حداقل ترین های زندگی هم بی بهره مانده اند. نبود آب، برق و منابع اشتغال دردهایی است که بر تن این روستاها فریاد می زنند.

برای تماشای بی مهری های روزگار قدم در این روستاها می گذاریم. مسیر شهرستان نهبندان را پیش می گیریم و از جاده های پیچ در پیچ و خاکی حاشیه این شهرستان به روستاهای «تل زردکی » و « کالرگی» می رویم. تل زردکی با فاصله کمی از روستای مشابه خود کالرگی قرار دارد.

آفتاب بر تن خشک روستا تازیانه می زند و پرتوهای سوزانش، مردمانش را عطشان تر می کند.  آسمانش هم چادر آبی رنگش را بر سقف بی رنگ روستا گسترانده و در سکوتی سنگین در انتظار شبی تاریک و بدون روشنایی زمان می گذراند.

دشت های تفتیده، حضور گوسفندان در روستا و بی تابی دامداران، همه و همه نبود آب را یادآوری می کنند. زندگی هر کدام از خانوارهای این روستا در اتاقی تقریبا ۱۵ متری محاصره شده که نشان از فقر آن ها دارد.

سختی زندگی جایی به اوج می رسد که قنات هم آخرین بارقه های امید را تقدیم روستاییان کرده و سال هاست که خفته است.

روستا به دور از دنیای رسانه

اولین قدم که به روستا می گذاری، نگاهت اوج محرومیت روستا را ترسیم می کند. چراکه هیچ وجود ندارد. مردم این روستا به دلیل نبود پوشش شبکه تلویزیونی و جای خالی برق، حتی از اخبار روزانه هم غافل هستند. آنها دنیا را در چهاردیواری روستا خلاصه کرده و  به داشتن دو تا سه گوسفند دل خوش دارند.

خانمی بلند قامت و سبز چهره ما را به داخل منزلش فرا می خواند. گویی نمی خواهد بیش از این آفتاب داغ روستا، بر  چهره مان بتابد.

اتاقکی ۱۴ متری که نامش را خانه گذاشته و زندگی شش نفره اش را در آن سپری می کند. قریب رو دو متر از انتهای خانه را وسایل زندگی اش مانند پتو، بالشت و چند عدد ظرف گرفته است. گاز هم در پایین دست خانه قرار دارد و به کپسولی وصل است.

هنوز سلام و خوشامد گویی هایش تمام نشده که افراد زیادی از اهالی روستا، دورمان را حصار می کنند.

تمام شواهد بیان می کند که هیچ ندارند اما در ابتدا شکایتی هم نمی کنند. در ازای هر سوالمان پاسخی می دهند و سپس لبخندی می زنند و سکوت می کنند.

کم کم محفل گفت و گوهایمان به درازا کشیده شده و پای گلایه ها هم باز می شود. مشکلات روستا را جویا می شوم. یکی از نبود برق  می گوید و دیگری از کمبود پزشک. یکی در لا به لا از سختی های زندگی شخصی اش می گوید و آن یکی دیگر هم از  نبود آب شکایت دارد.

تجربه شش سال زندگی در تاریکی

فاطمه اردنی اولین مخاطب خبرنگار مهر، با اشاره به مشکلات روستا بیان می کند: از شش سال گذشته در روستا زندگی می کنم و از نعمت برق محروم هستیم.

وی ادامه می دهد: این روستا در ابتدا دارای هشت خانوار بوده اما این خانواده ها پرجمعیت بوده اند.

فاطمه اردنی با بیان اینکه در حال حاضر پنج خانوار در روستا ماندگار شده اند، می افزاید: به دلیل فقر، نبود درآمد و اشتغال نمی توانیم به جایی دیگر برویم و مجبور هستیم در این روستای تاریک زندگی کنیم.

وی با با بیان اینکه این روستا دارای چهار دانش آموز است، بیان می کند: از کلاس هفتم ابتدایی باید با پای پیاده به شوسف بروند تا ادامه تحصیل دهند.

مصرف گوشت بسیار پایین است

یکی دیگر از اهالی روستا در گفت و گو با خبرنگار مهر بیان می کند: به دلیل نبود برق، وسایل برقی مانند تلویزیون و یخچال نداریم.

نسا اردنی با بیان اینکه برای مصرف گوشت باید گوسفندی ذبح کنیم و در یک یا دو وعده بخوریم، می افزاید: در شرایط کنونی گوسفندی هم نداریم که بخواهیم ذبح کنیم.

وی ادامه می دهد: مصرف گوشت در این روستا بسیار پایین بوده و اغلب مواد خوراکی از شیر و ماست است.

اردنی با اشاره به راه خاکی روستا بیان می کند: این مسیر خاکی باعث شده بسیاری از مسئولان از این روستا دوری کنند و کمتر کسی به دیدارمان می آید.

وی با بیان اینکه مردم این روستا نیازمند توجه مسئولان هستند، می گوید: طی چند روز گذشته کمیته امداد امام(ره) بازدید هایی از این روستا داشته و کمک هایی را به اهالی داشته است.

هنرهای دستی به باد می رود

یکی از اهالی روستای « کالرگی» هم با اشاره به نبود شغل برای روستاییان بیان می کند: زنان روستایی از گذشتگان، هنرهایی به ارث می برند که اگر شکوفا شود در درآمد زایی روستا نقش بسزایی دارد.

وی با بیان اینکه آموزش های صنایع دستی به بانوان روستا ارائه شود، می افزاید: همچنین باید از هنرهای این افراد حمایت شود تا منبع درآمدی برای خانواده باشد.

اردنی با اشاره به مشکلات روستا بیان می کند: این روستا از نبود آب، برق و تلفن رنج می برد و باید مورد توجه مسئولان قرار گیرد.

وی ادامه می دهد: اگر در این روستا فردی بیمار شود یا باید با درد بیماری از بین برود و یا خودش برای خودش دکتری کند چراکه مسیر خاکی روستا و دور بودن از امکانات شرایط را برای حضور پزشک سخت می کند.

بانوان روستایی هم بیکار هستند

یکی از اهالی روستای کالرگی در گفت و گو با خبرنگار مهر بیان می کند: تا چندی پیش در این روستا سرویس بهداشتی و حمام هم وجود نداشت.

وی که نمی خواهد نامی از او برده شود با بیان اینکه با مقدار اندکی آب در منزل استحمام می کردیم، می افزاید: تانکر آب هم با روستای پایین دستی مشترک بوده و نمی توانستیم زیاد برداشت داشته باشیم.

این بانوی روستایی ادامه می دهد: با کمک مسئولان کمیته امداد(ره) یک سرویس بهداشتی و حمام احداث شده و شرایط آبرسانی هم تغییر کرده است.

وی نبود شغل برای روستاییان را از دیگر مشکلات روستا می داند و می گوید: تمام منابع درآمدی روستا مانند کشاورزی و دامداری از بین رفته و بانوان روستایی هم بیکار هستند.

ضعف فرهنگی در روستا

امام جمعه شوسف هم با بیان اینکه کمبود روحانی یکی از مشکلات این منطقه است، گفت: این مناطق دارای ضعف فرهنگی هستند.

حجت الاسلام خزایی با اشاره به فعالیت قرارگاه پیشرفت و آبادانی بیان کرد: در قالب اجرای برنامه های این قرارگاه روحانیونی به مناطق اعزام می شود.

وی با بیان اینکه در این روستاها اقدامات فرهنگی خوبی انجام نشده است، افزود: باید متولیان بیش از این به این مناطق توجه کنند چرا که اقدامات گسترده ای می خواهد.

حجت الاسلام خزایی بیان کرد: این روستاها مسجد و حسینیه ای ندارند و توجه ویژه ای را می خواهد.

مختصری از اولین حمایت ها

معاون حمایت و سلامت کمیته امداد امام ( ره) خراسان جنوبی هم با اشاره به حمایت های انجام شده از این روستاها بیان کرد: در تمام این روستاها مردم تحت پوشش کمیته امداد امام (ره) استفاده می کنند.

علی اکبر نخعی با اشاره به سفر معاون حمایت و سلامت خانواده کمیته امدام امام (ره) بیان کرد: طی این سفر روستاهای فوق بحران که آب و برق ندارند، مورد توجه قرار گرفته اند.

معاون حمایت و سلامت کمیته امداد امام ( ره) خراسان جنوبی بیان کرد: تاکنون کار احداث سرویس بهداشتی و حمام در ۲۱ نقطه روستایی به اتمام رسیده است.

وی بیان کرد: آبگرمکن گازی، منبع آب ۵۰۰ لیتری برای هر خانواده، مخزن هزار لیتری برای هر حمام ، گاز خوراک پزی برای هر خانواده، سرویس ظروف اشپزخانه، سرویس خواب برای هر خانواده تهیه شده است.

نخعی با بیان اینکه برای هر خانواده سبد عذایی به میزان سه میلیون ریال توزیع شده است، گفت: در هر روستا حداقل دو نوبت پزشک حضور داشته است.

معاون حمایت و سلامت کمیته امداد امام ( ره) خراسان جنوبی بیان کرد: در ۲۳ روستای هدف در طرح محرومیت زدایی، تعمیرات جزئی تمام منازل انجام می شود سفید کاری می شود.

اگرچه کمیته امداد امام(ره) به عنوان اولین حامی پای کار آمده اما رفع محرومیت از این چنین روستاهایی نیازمند توجه بیشتر از سوی سایر دستگاه های متولی و خیران است تا با همدلی و همکاری زخم های چندین ساله این روستانشینان را مرهم شوند.

کد خبر 4408790

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha