به گزارش خبرنگار مهر، ویکتور هوگو (۱۸۸۵-۱۸۰۲) را اغلب به عنوان شاعر و رمان نویس قرن نوزدهم می شناسند. رمان معروف او به نام بینوایان یکی از رمان های مشهور و پُرخواننده ی همه ی ادوار است، اما باید یادآور شد که او به نوشتن برای تئاتر نیز علاقه داشت. او بیش از پانزده نمایشنامه نگاشته است که در آنها می کوشد شیوهی درام رمانتیک را در برابر تئاتر نئوکلاسیک ارائه کند.
ویکتور هوگو در «مقدمهی کرامول؛ نکاتی در باب درام رمانتیک» که آن را در دوران جوانی بر نمایشنامه کرامول نوشته است، چند اندیشه اساسی را از جهات گوناگون مطرح می کند. او در این مقدمه، ابتدا تحول ادبیات را با توجه به تحول تاریخ مد نظر قرار می دهد و سپس به مسائل حساس دوران مدرن (قرن نوزدهم) میپردازد و گروتسک را به عنوان عنصری جدید قلمداد میکند که وارد عرصه هنر شده است. از دیدگاه هوگو، گروتسک و والا دو جنبه اساسی دراماند، شعر غنایی و شعر حماسی مشخصه دو عصر گذشته بوده و درام، فرم ادبی دوران مدرن است.
مجموعه آرایی که هوگو در این مقدمه می آورد به عنوان بیانیه جنبش رمانتیک در ادبیات و تئاتر شهرت یافته و اهمیت خاصی پیدا کرده است. او در این مقدمه چند باور اساسی را از جهات گوناگون مورد بحث قرار می دهد. ابتدا تحول ادبیات را با توجه به تحول تاریخ در نظر می گیرد و سپس با مرور سه دوره تمدن انسانی، یعنی دوران ابتدایی، دوران باستان و دوران مدرن به مسائل حساس دوران مدرن یعنی قرن نوزدهم می پردازد.
غلامرضا شهبازی دبیر مجموعه تئاتر نشر سینا در مورد این مجموعه مینویسد: فضای تولید و اجرای تئاتری، بدون برخورداری از پشتوانه نظری هرگز نخواهد توانست ببالد و رشد کند. یکی از امکاناتی که می تواند این پشتوانه نظری را تغذیه کند، کتاب است. هر کتاب، کشف جهانی نو برای خواننده است و چه بسیارند جهان های تئاتری که علاقه مندان جدی این هنر تأثیرگذار را به سیر در عرصههای بکر خود دعوت می کند.
نشر سینا بر آن است تا با مجموعهی کتابهای تئاتری خود، در زمینه مطالعات دراماتورژیک، مطالعات اجرا و نمایشنامه، منابعی غنی، مفید و برانگیزاننده در دسترس پژوهشگران، دانشجویان، منتقدان، دست اندرکاران تئاتر و تماشاگران قرار دهد.
نظر شما