۱۵ مهر ۱۳۹۷، ۱۹:۱۶

"یکی بر سر شاخ بن می برید ..."

"یکی بر سر شاخ بن می برید ..."

از زمان شکل گیری شوراهای شهر یکی از وظایف کلیدی این ساختار مردم پایه، بعد از انتخاب شهردار و نظارت بر فعالیت­های آن، تشخیص عوارض و وضع مقررات در خصوص اخذ عوارض محلی بوده است.

گروه جامعه، محمد حسین بوچانی: در این چند هفته اخیر، در گرماگرم خبرهای داغ سیاسی، اقتصادی و اجتماعی کشور از قبیل سفر رئیس جمهور به نیویورک، انفجار قیمت طلا و ارز و رکود شدید ارزش پول ملی،  شروع فصل آموزش در مدارس و دانشگاه ها و حمله تروریستی در اهواز؛ اتفاق تلخی دیگر در پوسته زیرین اداره کشور در حال رخ دادن است که متاسفانه کمتر مورد توجه، دستگاه های اجرایی، مردم و رسانه ها بوده است و آن اتفاق تلخ چیزی بجز "برنامه ریزی برای دولتی شدن شهرداری ها و دهیاری ها  و گام نهادن به سوی سلب اختیار و به نحوی انحلال شوراهای اسلامی" در کشور نیست.

از زمان شکل گیری شوراهای شهر در جمهوری اسلامی یکی از وظایف کلیدی این ساختار مردم پایه، بعد از انتخاب شهردار و نظارت بر فعالیت­های آن، تشخیص عوارض و وضع مقررات در خصوص اخذ عوارض محلی بوده است به این واسطه همواره با وجود بحران ها در اقتصاد ملی، کسری بودجه و عدم تامین درآمدها و عدم تخصیص مصارف سرمایه ای برای پروژه های عمرانی در دولت، شهرداری ها به واسطه اتکاء به درآمد ها و عوارض محلی در پیشرفت فیزیکی پروژه ها از دولت پیشگام تر بوده اند.

 بنابراین سهم عمده استقلال مالی و فعالیت عمرانی شهرداری ها در کشور به واسطه تامین منابع توسط مردم در قالب عوارض محلی است. مطابق با قانون شوراهای اسلامی شهر و بخش- این دو سطح از شوراها - می توانند متناسب با مقتضیات محلی در چارچوب سیاست های عمومی کشور سالانه نسبت به تعیین و تصویب عوارض و بهای خدمات در شهرها و بخش های خود اقدام نمایند. اجازه تعیین و تصویب اخذ عوارض از کلیدی ترین فعالیت های شوراها جهت تامین منابع مالی مورد نیاز شهرها و روستاها می باشد. که تقریبا بدون این کارویژه شوراها اثرگزاری و کارآمدی جدی نخواهد داشت. متاسفانه کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در قالب "لایحه مالیات بر ارزش افزوده" ضمن سلب اختیار تعیین، تصویب و اخذ عوارض توسط شورا های بخش و شهر بخش عمده عوارض مندرج در قانون قبلی "مالیات بر ارزش افزوده" را به مالیات تبدیل کرده است این اقدام جدا از آنکه سبب کاهش منابع درآمدی شهرداری ها و دهیاری ها می شود بتدریج دولتی شدن شهرداری ها و دهیاری ها را در پی دارد و از طرف دیگر عملا به تشریفاتی شدن شوراهای اسلامی منجر می گردد.

جمع بندی کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در  "مواد ۹، ۳۲، ۳۳ ،۳۴ و ۴۲"  لایحه مالیات برارزش افزوده عملا سبب شده است، بخش اصلی عوارض محلی که در قانون قبلی سهم شهرداری ها و دهیاری ها بوده است به مالیات تبدیل شود. همچنین سهم عوارض و مالیات ها نیز مشخص نشده است بعلاوه آنکه منابع حاصل از عوارض آلاینده ها، عوارض سالانه خودروها و شماره گذاری  به دستگاه های دولتی واگذار شده است. در حالیکه همواره این عوارض از آن مدیریت های شهری و روستایی بود ه است. نکته دیگر این است، که در ماده ۵۰ این لایحه عملا جایگاه شوراهای اسلامی را درحد و حدود یک  اداره کل در وزارت کشور تعریف نموده اند و مهمترین اختیار شوراها در خصوص اداره امور مالی شهرداری ها و دهیاری ها که همانا مدیریت و اخذ عوارض است را سلب و به وزیر کشور واگذار کرده اند. حال آنکه همه این تصمیمات مغایرت ساختاری و اساسی با قانون اساسی، سیاست های کلی نظام و قانون شوراهای اسلامی کشوری دارد.  متاسفانه این اقدامات باعث تضعیف جریان مردم سالاری و تیشه زدن به ریشه نهادی است که سال هاست در کشور برای شکل گیری و قوام آن، آحاد مردم هزینه های بسیاری نموده اند. به قول سعدی شیرازی:

یکی بر سر شاخ بن می برید    خداوند بستان نظر کرد و دید

بگفتا گراین مرد بد میکند          نه با من که با نفس خود میکند

* مشاور شورای شهر تهران و شورای عالی استان ها

کد خبر 4423663

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha