۱۷ بهمن ۱۳۸۵، ۱۶:۵۳

سفیر ترکیه در گفتگوی اختصاصی با " مهر " :

ایران اولویت سیاست خارجی ترکیه است / خواستار امنیت کشورهای همسایه هستیم / پیوند ایران و ترکیه 1000 ساله است / استفاده از انرژی صلح آمیز هسته ای حق مشروع همه کشورها است

ایران اولویت سیاست خارجی ترکیه است / خواستار امنیت کشورهای همسایه هستیم / پیوند ایران و ترکیه 1000 ساله است / استفاده از انرژی صلح آمیز هسته ای حق مشروع همه کشورها است

دیپلمات کهنه کار ترک که از یکسال پیش بر مسند سفارت ترکیه در ایران تکیه زده در عصر یکی از روزهای زمستانی در گفتگوی اختصاصی با خبرگزاری مهر علاوه بر پر اهمیت خواندن مناسبات آنکارا با تهران خاطر نشان کرد : ایران از اولویتهای اصلی ترکیه در سیاست خارجی به شمار می آید و همواره درصدد تعمیق و تحکیم مناسبات خود با این کشور هستیم .

" گورجان تورک اوغلو " سفیر ترکیه در ایران در گفتگوی اختصاصی با خبرنگاران خبرگزاری " مهر " درباره ارزیابی خود از مردم ایران تصریح کرد : در ترکیه احترام و احساسات دوستانه عمیق و برادرانه ای نسبت به مردم ایران وجود دارد .

وی با بیان این که دانستن زبان فارسی در ترکیه یک اعتبار محسوب می شود ، گفت : در این باره به طور مثال باید بگویم یکی از خبرنگاران معروف ترک پس از سفر به ایران خاطر نشان کرد که به سفیر ترکیه در این کشور حسادت می کنم ، زیرا وی در حال یادگیری زبان فارسی است .

این سیاستمدار ترک با اشاره به اینکه "پس از ورود به تهران به نزدیکی ملت دو کشور بیش از پیش پی بردم " افزود : احساسات عمیق مردم ترکیه نسبت به مردم ایران با سفر به این کشور افزایش پیدا می کند .

سفیر ترکیه در ایران همچنین با بیان اینکه فعال بودن مردم ایران و علاقه مندی آنها به مطالعه از نکات جالب توجه دیگری است که باید به آن اشاره کرد ، گفت : در ایران روی تمام موضوعات فکر و بحث می شود که این خود نکته جالبی است . مطبوعات و پارلمان نیز در ایران به عنوان دو نهاد مهم فعال در این کشور بشمار می آیند . ایران هویت دینی و سنتهای خود را به نحو فعالی حفظ کرده و می خواهد ضروریات مدرن دنیا را هم در کنار آن حفظ کند.

وی در پاسخ به این سوال که در زمان وقوع انقلاب ایران در چه موقعیت اجتماعی قرار داشته گفت : من در سال 1979 همزمان با انقلاب ایران به استخدام وزارت امورخارجه ترکیه در آمدم . بعد از انقلاب ایران نیز، روابط ترکیه با این کشور ادامه پیدا کرده و حتی در برخی از عرصه ها فعالتر نیز شده است .

سفیر ترکیه در ایران درباره اینکه ایران تاکنون بیشترین همکاری را در میان کشورهای همسایه با ترکیه داشته ، اظهار داشت : ایران نیز همواره برای ترکیه از اولویت برخوردار است . اگر جنگ نبود چه بسا که روابط میان دو کشور از این نیز فعالتر می شد ، اما تاکنون هم پیشرفت های خوبی در زمینه های مختلف همکاری مشاهده می شود .

وی در پاسخ به سوالی در خصوص مناسبات سیاسی کشورش با رژیم صهیونیستی وتاثیرات این موضوع بر روابط آنکارا - تهران گفت : البته من قبول نمی کنم بین رابطه ترکیه با ایران و ترکیه با اسرائیل بخواهد ارتباطی برقرار شود و چنین قضیه ای اصلاً مطرح نیست . روابط ایران و ترکیه حدود 1000 سال قدمت دارد و مرز مشترک این دو کشور حدود 400 سال بدون تغییر باقی مانده است . ایران و ترکیه دو عضو مهم سازمان کنفرانس اسلامی و از پایه گذاران اکو هستند .

وی در ادامه اظهار داشت : نمی توانم قبول کنم که رابطه ایران - ترکیه را با سایر کشورها مقایسه کرده یا موضوع تعادل را مطرح کنیم . متاسفانه در افکار عمومی برداشت های نادرستی مطرح می شود .

سفیر ترکیه در ایران درباره عضویت کشورش در اتحادیه اروپا با توجه به گزارش اخیر کمیسیون اروپا و انتقاد از مسائلی مانند قوانین مجازات ، حقوق بشر ، آزادی بیان و روند اصلاحات گفت : البته موضوع اصلاحات سیاسی - اقتصادی درحال  انجام در ترکیه صرفاً درباره عضویت این کشور در اتحادیه اروپا نیست .

این دیپلمات ترک افزود : اقدامات ترکیه در جهت انتظارت و احتیاجات مردم ترکیه در حال انجام است و آنها را به زور پیش نمی برند . البته ما در نظر داریم اصلاحاتی که انجام می دهیم تلاش برای رسیدن به استانداردهای اروپا نیز باشد.

" تورک اوغلو" با بیان اینکه روند اصلاحات در ترکیه درجریان است ، تصریح کرد : روابط ترکیه با اتحادیه اروپا رابطه ای 50 ساله است. بنابراین روندی نیست که با چند ماه یا چند سال بسنجیم ، البته طبیعی است که دراین میان مسائلی نیز مطرح می شود همانگونه که با سایر کشورها نیز بوجود می آید . به عنوان مثال عضویت انگلیس در اتحادیه اروپا چند بار از طرف فرانسه وتو شد . یا روند پیوستن ترکیه به این اتحادیه نیز 1 یا 2 بار متوقف شد . به طور کلی باید گفت که روند عضویت در اتحادیه اروپا مبتنی بر اصل تفاهم است .

سفیرترکیه با اعلام اینکه آنکارا بارها اعلام کرده که پیش شرطی را برای عضویت در اتحادیه اروپا نخواهد پذیرفت به " مهر " گفت : اتحادیه اروپا پیش شرط های مشخصی دارد وروند مذاکره شروع شده، چنانچه ترکیه استاندارهای مطرح شده راضروری بداند آنها را اعمال خواهد کرد. کشورهای عضو نیز تا کنون به همین شکل برخورد کرده اند. وی افزود : هم ترکیه ، هم اتحادیه اروپا بیش از آنکه مشکل تراشی کنند سعی در حل مشکلات دارند .

این دیپلمات ترک درپاسخ به این سوال که عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا تا چه حد اهمیت داشته و تا چه میزان می توان به تحقق آن امیدوار بود ، اظهار داشت :  البته هماهنگی ترکیه و اتحادیه اروپا سیاستی است که همه در این جامعه همفکر هستند و از نظر سیاسی هم اتحادیه اروپا در این جهت تصمیم به آغاز روند مذاکره با این کشور را گرفته است .

سفیر ترکیه در ایران درباره تعلیق مذاکرات اتحادیه اروپا - ترکیه و همچنین نتایج منفی برخی نظرسنجی ها در این کشور و برخی دیگر ازکشورهای اروپایی نسبت به پیوستن آنکارا به این اتحادیه گفت :  ترکیه به عنوان پروژه مدرن شدن به این موضوع نگاه می کند . هم ترکیه و هم اتحادیه اروپا دموکراتیک هستند و طبیعی است که نظرات مختلفی وجود داشته باشد ، تمایلات طبیعتاً بر اساس تحولات تغییر می کند .

"آنچه مهم است درسیستم دمکراسی پارلمانی تصمیم نمایندگان منتخب مردم است.27 کشورعضو اتحادیه اروپا و همین طور مجلس و حکومت ترکیه از نظر سیاسی تصمیم به تداوم روند عضویت دارند که هیچ شک و شبهه ای نیز در این میان وجود ندارد ، اما اینکه در چه زمان و به چه نحوی به اجرا در آید مربوط به جزئیات است که به آن نمی پردازیم . "

" تورک اوغلو"  درباره امیدواری خود نسبت به پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا خاطر نشان کرد : این موضوع روندی است که طبیعتاً در پایان می توان درباره آن تصمیم گیری کرد . شاید در اقلیت موجود در اتحادیه اروپا تردیدهایی نسبت به مسلمان بودن ترکیه وجود داشته باشد ، اما گروه دیگری نیز هستند که به علت مسلمان بودن این کشور خواهان پیوستن آن به اتحادیه اروپا می باشند . نباید فراموش کرد که میلیونها تبعه مسلمان در اروپا حضور دارند .  

وی درباره اینکه اروپا معتقد به این است که ترکیه بین 10 تا 15 سال آتی می تواند به عضویت اتحادیه اروپا درآید، خاطرنشان کرد : این موضوع به فعالیتهای ترکیه و اتحادیه اروپا ارتباط پیدا می کند .

سفیر ترکیه در ایران درباره وضعیت کنونی روابط تهران - آنکارا گفت : مسلماً در موضوع روابط ایران - ترکیه تمام ابزارها و مکانیزم ها مانند قراردادها فعال هستند .

وی با فشرده خواندن برنامه های کاری تهران - آنکارا تصریح کرد : هفته آینده رئیس اتاق بازرگانی و تعدادی از تجار ایران به منظور شرکت در شورای مشترک  بازرگانی ایران و ترکیه راهی استانبول می شوند ، وزیر کشاورزی ترکیه نیز به زودی عازم تهران خواهد شد ، دکتر " غلامعلی حدادعادل " رئیس مجلس ایران نیز هفته آینده به ترکیه سفر کند و در نهایت آقای مالکی دبیر کل مبارزه با مواد مخدر نیز قرار است راهی ترکیه شود .

وی درپاسخ به این سوال که موضع ترکیه در قبال تهدیدات آمریکا به علت جنگ عراق در منطقه چیست ، به " مهر " گفت : ترکیه اهمیت زیادی برای امنیت کشورهای همسایه قائل است. همین طوربین ترکیه و ایران مکانیزمهایی در سطح عالی درمسائل امنیت وجود دارد. کمیسیون عالی امنیتی بین دوکشور هست در زیر شاخه های آن کمیته مشترک امنیتی است و در زیر همه آنها کمیته های امنیتی در خصوص مرزها وجود دارد که همه اینها نشست های منظمی را برگزار می کنند که در سالهای اخیر بازدهی خوبی در پی داشته اند .

" تورک اوغلو " درباره تعهد ترکیه به پیمانهای منطقه ای و بین المللی با توجه به عضویت این کشور در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی ( ناتو ) اظهار داشت : مسلماً هر کشوری در دنیا در سازمانهای بین المللی مختلفی عضویت دارد . در دیپلماسی مدرن هماهنگی لازم میان عضویت در سازمانهای مختلف بین المللی وجود دارد .

وی ادامه داد: مسلماً همان اندازه که به روابط با ایران اهمیت می دهیم برای روابط با سایر کشورها نیز اهمیت قائل هستیم .ترکیه به امنیت کشورهای همسایه اهمیت زیادی می دهد .

سفیر ترکیه در ایران درباره خط لوله گاز نوبوکو نیز گفت : خط لوله گاز نوبوکو پروژه مهمی است که ترکیه آن را در اولویتهای خود قرار داده است . وی با بیان اینکه ما آرزو داریم که فعالیتهای این پروژه تسریع یافته و به مرحله اجرا در آید ، افزود : افراد زیادی در این پروژه دخیل هستند که با برگزاری نشستهای مختلف تمام تلاش خود را برای تحقق این پروژه به کار گرفته اند . البته مسائل فنی و تجاری در این میان وجود دارد که نشستهای کارشناسانه می تواند آنها را حل و فصل کند .

این دیپلمات ترک درباره موضوع چالش برانگیزانرژی در منطقه وموضع کشورش گفت : عرصه جدیدی درخصوص گاز طبیعی در جهان وجود دارد که هنوز به تثبیت نرسیده است .کشورهای فروشنده درصدد افزایش دادن به تعداد مشتریان خود و خریداران در پی تامین انرژی از منابع مختلف هستند .

" تورک اوغلو " درباره فعالیتهای هسته ای کشورش تصریح کرد : ترکیه کشوری است که از لحاظ منابع طبیعی انرژی مانند نفت ، گاز با محدودیت روبرو است ، یعنی ما تنها 10% از احتیاج خود را می توانیم تامین کنیم ، به همین منظور مایلیم منابع انرژی را تنوع داده که یکی از آنها تولید برق بواسطه برخورداری از انرژی هسته ای است . ترکیه در این زمینه همکاری های لازم را با آژانس بین المللی انرژی اتمی انجام داده است .

نماینده دولت ترکیه در ایران درباره وضعیت انرژی  هسته ای با توجه به علاقمندی کشورهای منطقه اظهار داشت : به نظر من مسابقه ای در منطقه وجود ندارد. استفاده مشروع از انرژی هسته ای حق همه کشورها است ، اما ترکیه معتقد است که باید کل منطقه عاری از تسلیحات کشتار جمعی شود .

وی افزود : به عقیده من نباید به این امر به عنوان یک مسابقه نگاه کرد . در حال حاضر جامعه بین المللی در حال انجام مذاکراتی است که مسائل موجود را از راه دیپلماتیک حل و فصل کند .

سفیر ترکیه در ایران در پایان این گفتگواز ارزیابی خود نسبت به عملکرد دولت " رجب طیب اردوغان " خودداری و تصریح کرد : در سیستم سیاسی ترکیه سفیر به عنوان نماینده دولت و حکومت درباره سیاست داخلی کشور خود صحبت نمی کند .

--------------------------

* " حسنو گورجان تورک اوغلو " پیش از انتصاب در سمت سفیر ترکیه در ایران در پستهایی مانند رایزن سفارت ترکیه در اسپانیا ، سوریه و رایزن اول سفارت عراق ، رئیس اداره خاورمیانه وزارت امورخارجه ، مشاور ارشد امورخارجه در نهاد نخست وزیری و مشاور ویژه وزیر امورخارجه به فعالیت پرداخته است .      

کد خبر 443569

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha