به گزارش خبرگزاری مهر، محمدعلی نجفی در بازدید از روند بازسازی مجموعه کاخ مروارید در مهرشهر کرج، اظهار کرد: کاخ مروارید سال ۴۷ به بهرهبرداری رسیده و تا سال ۵۷ مورداستفاده خانواده پهلوی قرارگرفته است.
وی ادامه داد: لوازم و تجهیزات مورداستفاده در این کاخ از کشورهای مختلف تهیهشده است.
استاندار البرز بابیان اینکه در سالهای پس از پیروزی انقلاب اسلامی این کاخ تحت نظارت بخشهای مختلفی بوده است، گفت: از سال گذشته روند بازسازی این مکان به جد آغازشده است.
نجفی افزود: بازسازی کامل کاخ مروارید به حدود ۶۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد که سال گذشته طی بازدید رئیس سازمان میراث فرهنگی از کاخ، بخشی از اعتبارات تأمین و بازسازی آغاز شد.
وی اضافه کرد: امسال نیز با اختصاص بخش دیگری از اعتبار موردنیاز به دنبال تسریع در بازسازی این بنای تاریخی هستیم زیرا جزئی از اموال مردم محسوب میشود.
استاندار در بخش دیگری به حفظ و احیای باغ سیب کرج اشاره کرد و گفت: حفظ باغ سیب از مطالبات البرزنشینان است که حساسیت ویژهای نیز به آن دارند ازاینرو با جدیت روند این امر را مورد نظارت قرار میدهیم.
مشخصات مجموعه کاخ مروارید
به گزارش خبرنگار مهر، کاخ مروارید که سکونتگاه شمس پهلوی دختر دوم رضاشاه بوده است در منطقه خوش آبوهوای کرج یعنی مهرشهر واقعشده، در رابطه با این اثر ملی میتوان چنین گفت ازجمله آثار معماری ارزندهای است که طی سالهای ۴۷ - ۱۳۴۵ هجری شمسی در زمینی به وسعت ۱۱۱ هکتار و با مساحتی حدود دو هزار و ۵۰۰ مترمربع احداثشده است.
شمس پهلوی تنها فرزند رضاشاه است که علاقهای به فعالیتهای سیاسی نداشت و برای زندگی بهدوراز حاشیههای سیاسی زندگی در این گوشه از کرج را انتخاب کرد. هزینهای که برای ساخت این کاخ در نظر گرفتهشده بود مبلغی بالغبر ۱ میلیون دلار بود.
معماری این اثر متأثر از شیوه تفکر «فرانک لوید رایت» پرآوازهترین معمار آمریکایی در نخستین دهههای قرن اخیر است. سازه اصلی و پلان کاخ به شکل سفرهماهی است که صدفی را در برگرفته است. سایر فضاهای کاخ عبارتاند از؛ راهرو مارپیچ و بدون پله که به سمت طبقات فوقانی امتداد دارد، سالن پذیرایی، دفتر مخصوص شمس، سالن سینما، سالن بیلیارد، آشپزخانه، اتاقهای خواب، محل نگهداری پرندگان، استخر شنا، حمام و سرویسهای بهداشتی، تمامی فضاهای معماری در زیر سقفی بافرم حلزونی و با نورگیرهای متعدد و به شکل دانههای مروارید اجراشده است، در ضلع شمالی کاخ و در محوطه بیرونی دریاچه نیز به شکل بالههای سفرهماهی طراحی و اجراشده است که قابلیت قایقسواری را داراست درواقع دریاچه نیز نمادی از آبزیان بوده و شنا کردن سفرهماهی و صدف را تجسم میکند.
مصالح ساختمانی بکار رفته در ساخت کاخ از بتن مخصوص بوده که در جا تهیه و اجراشده است، بکار گیری گسترده و متنوع از صفحههای پلکسی گلاس و نورگیرهای سقف به شکل دانههای مروارید و از جنس پلاستوفوم مزیت بارز فضاهای اندرونی این بنا است مشخصه پیکره بیرونی این بنا، دوپوسته مستدیر بتونی است که باهم تلفیقشدهاند و نورگیر وسیعی که کل سقف را پوشش میدهد بهعلاوه یک بخش حلزونی شکل که در بالای اتاق اختصاصی شمس تعبیهشده است. خلق این احجام، مطابق اندیشه رایت، با ایده همخوانی با طبیعت پیرامون بوده است.
سازه بتونی کاخ کاملاً از داخل نمایان است و با سنگ و پارچه و مصالح شفاف، ماهرانه ترکیب و تزیین یافته است. بخشی از دکوراسیون کاخ که توسط دو هنرمند آمریکایی طراحیشده است، بهمنظور تسریع و تسهیل در اجرا و انتقال، در کشور ایتالیا ساختهشده است. ساخت این کاخ بیش از دو سال به طول میانجامد.
در بسیاری از تزیینات داخلی، پسند و ذائقه ایرانی بامهارت لحاظ گردیده الگوهایی که نشانگر مفهوم «در» و «شمس» هستند بهدفعات به چشم میخورند.
تمامی فضای سبز درواقع برداشتی نمادین از پارکهای اروپایی بوده است که در طراحی آن الگوی فضای باغهای ایرانی نیز لحاظ و تلفیقشده و درختان و گلهای باغ منتخبی از گونههای زیبای ایرانی و اروپایی است و با طراحی و بافت و پلان مجموعه هارمونی و هماهنگی بینظیری دارد.
تخریب سازه بتونی بنای کاخ مروارید از داخل، به دلیل نفوذ آب از ناحیه سقف، گرچه از آغاز احداث کاخ اندکاندک شروع میشود، اما عدم رسیدگی و رفع مشکل، اکنون پس از قریب سه دهه، پوسیدگی و فرسودگی عمیق و فاجعهآمیزی به بار آورده است کهترمیم آن را صدها برابر دشوار کرده است.
شکی نیست پس از مرمت و نوسازی ساختمان کاخ و دکوراسیون داخلی آن، از این مکان بتوان بهعنوان یکی از گرانبهاترین گنجینههای هنر و معماری معاصر دنیا در کشورمان بهره گرفت و علاوه بر عموم مردم، بهطور اخص از کارشناسان و علاقهمندان معماری، طراحان داخلی، دکوراتورها و بهویژه متخصصان سازه، استقبال شایستهتری به عمل آورد.
نظر شما