۵ آبان ۱۳۹۷، ۱۰:۰۱

در گذر کنگره شعر عاشورایی قروه؛

کنگره عاشورایی رضایت مخاطبان راجلب کرد/موافقان و مخالفان تغییر

کنگره عاشورایی رضایت مخاطبان راجلب کرد/موافقان و مخالفان تغییر

قروه- یازدهمین کنگره کشوری شعر با تلفیقی از آیین های عاشواریی در حالی پایان یافت که برخلاف سالهای قبل مدیریت تشریفات برگزاری مراسم مثبت بود و موفق شد جایزه رضایت از حاضران بگیرد.

به گزارش خبرنگار مهر، یازدهمین کنگره کشوری شعر عاشورایی قروه که قرار بود تغییر یابد و به آیین های عاشورایی تبدیل شود با حاشیه ها و اعتراضات مختلف بر جای خود ماند و بالأخره به فاز اجرا دست یافت اما این دست یافتن با تلفیقی از شعر و عکس و آیین های عاشورایی همراه بود و به گفته متولیان امر گسترده تر برگزار شد.

هرچند این تلفیق کاری، موافقان و مخالفانی داشت اما در هر صورت این دوره از کنگره متفاوت از سال های قبل و حتی پربارتر برگزار شد و در واقع می توان گفت تدبیر تشریفات و برنامه های اجرایی توسط عوامل ارشاد استان به خوبی صورت گرفت و هرگونه کم کاری در دوره های قبل را جبران کرد.

شاید امتیاز ویژه یازدهمین کنگره شعرعاشورایی را باید به تدبیر برای دعوت شدگان و حاضران در کنگره اختصاص داد چرا که در این چند سال اخیر برای اینکه سالن برنامه پر شود به اجبار دانش آموزان مدارس و دانشجویان دانشگاهی را می آوردند و اما امسال اکثریت حاضران را جوانان و علاقه مندان به حوزه شعر و ادبیات تشکیل می دادند و این نکته مثبتی بود که از چشم کارشناسان و شرکت کنندگان دور نماند.

از طرفی امسال احترام به برگزاری کنگره بالاتر بود و داوران و میهمانان کشوری هم حضور داشتند و همین امید را در دل شاعران و هنرمندان برانگیخت و نقطه عطفی برای ادامه این روند ارزشمند شد.

با این وجود تنها نقطه ضعفی که بسیاری از شرکت کنندگان از آن سخن گفتند به نحوه اطلاع رسانی کنگره بود که مدعی بودند چندان در حوزه اعلام فراخوان و دعوت از شاعران برای شرکت موفق عمل نشده است.

دقت بیشتر در انتخاب آثار

۶۰ سال دارد و نیمی از عمرش با شعر و شاعری گذشته و ۵ کتاب در این حوزه دارد. از نیشابور با یادی از شهدای آتش نشان و مدافع حرم آمده. کسی که فرزند آتش نشانش را در فاجعه انفجار قطار نیشابور از دست داده حالا یادبودی برای کنگره دارد.

«خدابخش صفادل» شایسته تجلیل بخش شعر بالای ۳۰ سال که سابقه ۵ سال شرکت در کنگره شعر عاشورایی را دارد و به قولی پیشکسوت این عرصه است. او از روند تغییرات کنگره در این چند سال حضورش می گوید. «قروه شهرستان کوچکی با امکانات محدودی است اما در این ۵ سال متوجه شدم که از نظر امکانات فیزیکی و تشریفاتی تا حدودی بهبود یافته و ارتقا داشته است.»

به گفته «صفادل» تنها ایرادی که به کنگره وارد است به نحوه داوری آثار می رسد آن هم داوری در مرحله نخست که نیاز است کمی با دقت بیشتر و جدا از سلیقه ای بودن کار شود و به داوری اصلی انتقال یابد.   

او بر این باور است که فیلتر اولیه آثار تا زمانی که به مرحله نهایی و داوران اصلی برسد بسیار مهم است و در این حوزه هم کنگره نیاز به کار دارد.

این شاعر از اینکه در کنگره هیچ گونه شعر سپیدی استفاده نمی شود و تنها به شعر کلاسیک ختم می گردد انتقاد کرد و خواستار توجه به این مهم شد.

او یکی از مخالفان تلفیق کنگره شعر با آیین های عاشورایی است و اعتقاد دارد که شعر را نباید با هیچ چیزی مخلوط کرد چرا شعر خودش هنر مستقلی بوده و بهتر است استقلالش حفظ شود.

همچنین خطاب به متولیان اجرای کنگره خواستار انتخاب شعرهای قوی تری و مجری شاعری متخصص و در شأن کنگره شد.  

آینده درخشان کنگره

سه دور است در کنگره شعر شرکت می کند و امسال شایسته تجلیل شعر زیر ۳۰ سال شد. «محسن کاویانی» از قم معتقد است نحوه برگزاری کنگره هر سال به نسبت سال قبل بهتر می شود و این نشان می دهد آینده درخشانی دارد و در واقع نقاط قوت در حال پیشی گرفتن هستند و امید است ادامه یابد.

او اما بر خلاف شرکت کننده قبلی موافق نحوه تغییر کنگره و تلفیق آن با نمایش و عکس است. «این ادغام کار خوبی بود مخصوصاً اینکه هر بخش در مکانی خاص صورت گرفت و با هم نبودند و تعامل میان شرکت کنندگان هم بسیار لذت بخش بود.»

لزوم تقویت اطلاع رسانی

رتبه اول در بخش شعر زیر ۳۰ سال را از آن خود کرد. ۲۸ سال دارد و با خنده دلنشینی لهجه شیرین اصفهانی اش را به رخ می کشد. «فرزانه شفیعی» با «کاروان اشک» آمده و از همه چیز راضی است به غیر از نحوه اطلاع رسانی.

به گفته او نحوه اطلاع رسانی برای فراخوان ضعیف بود و نیاز است که این حوزه تقویت شود و از روش های مختلفی استفاده گردد.

«شفیعی» نحوه داوری آثار را خوب دانست و او هم از موافقان گستردگی کنگره است. «اینکه جدای از شعر از عکس و نمایش آینی هم استفاده شد خوب است. مخصوصاً بخش عکس که آثار دیدنی و قابل ارزشمندی را داشت.»

کسب اعتبار ویژه

۹ مدال طلای جهانی  در حوزه عکاسی دارد. لقب هنرمند بین المللی عکاسی را به نام خودش ثبت کرده و از سازمان جهانی عکاسی مورد تجلیل واقع شده. همچنین دارای مدال نقره سازمان جهانی عکاسان و مدال طلای انجمن عکاسان آمریکا است.

او با کارنامه معتبر و ویژه اش در نخستین همایش آیین های عاشورایی موفق شد جایزه اول عکاسی را از آنِ خود کند. «ابراهیم علی پور» از بانه با سابقه ۹ سال عکاسی از نحوه داوری و برگزاری کنگره رضایت دارد و یکی از موافقان ادغام کنگره شعر با عکس و نمایش است. «این شیوه را مناسب می دانم چون که بخش عکس هم می تواند همزمان با کنگره که جایی برای خود باز کرده معرفی و مطرح شود.»

داوری تخصصی

در ادامه این مراسم یکی از داوران بخش عکس آیین های عاشورایی در پاسخ به اعتراضات یکسری از شرکت کنندگان بخش عکاسی در خصوص اینکه داوری آثار منتخب سلیقه ای بوده است، گفت: «نحوه انتخاب عکس ها سلیقه ای نبوده و هیچ گونه ربطی به اینکه فرد شرکت کننده اهل کجا بوده نداشته و ندارد، چون که داوران اصلاً اسامی را هنگام داوری ندارند و تنها از طریق کدبندی بررسی می کنند.»

«جمشید فرجوند فردا» ارزیابی آثار را براساس کیفیت و ایده پردازی دانست و افزود: «تمامی شاخص ها مطابق فراخوان منتشر شده صورت گرفت و باتوجه به فرصت کمی که وجود داشت اما هم استقبال خوبی صورت گرفت و هم اینکه کیفیت کارها در حد مطلوبی بود.»

این داور و عکاس معتبر کشوری در پاسخ به اینکه آیا روند تغییر در این دوره از کنگره را مناسب می بیند یا نه، اظهار داشت: «به نظر من این ادغام کردن چندان درست نیست و باید هر چیزی جداگانه و در حوزه خود بررسی و اجرا گردد. چرا که شعر و عکس هرکدام یک مقوله ای جدا هستند.»

در هر صورت یازدهیمن کنگره کشوری شعر عاشورایی و نخستین همایش آیین های عاشورایی در حالی پایان یافت که انتظار می رود این روند بهبود برگزاری مراسم ماندگار و حوزه اطلاع رسانی مطابق خواسته تعدادی از شرکت کنندگان تقویت گردد.

کد خبر 4441616

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha