۱۸ آبان ۱۳۹۷، ۱۱:۵۶

سعید شاپوری در «شب سینما» مطرح کرد؛

کار هنر نشاندن حقیقت در اثر هنری است

کار هنر نشاندن حقیقت در اثر هنری است

«شب سینما» در پنجمین نشست خود با اجرای مسعود فراستی، میزبان دکتر سعید شاپوری، فیلمنامه‌نویس و مدرس دانشگاه بود و به تحلیل رابطه دین و سینمای تاریخی پرداخت.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی شبکه چهار سیما، دکتر سعید شاپوری در برنامه «شب سینما» با اجرای مسعود فراستی در مورد نسبت سینما با تاریخ گفت: تاریخ یکی از منابع بسیار خوب برای تغذیه داستانی و موضوعی سینما است که از همان اوایل به وجود آمدن سینما مورد استفاده سینماگران قرار گرفته است. یکی از ویژگی‌هایی که این کارها دارند، نحوه برخورد با موضوع و یا جهت گیری نسبت به موضوع و استفاده تبلیغی و غیر سینمایی از سینماست. بنابراین در فیلم های متفاوت، برخوردهای مختلفی با یک موضوع واحد داریم. همان کاری که حماسه در گذشته می‌کرد، سینما با اسطوره سازی و تاریخ سازی در زمان حال می کند مثل بت من و اسپایدر من.

شاپوری با اشاره به اینکه «ما مجبوریم شخصیت‌هایی بسازیم در جهت موضوعی که قرار است به مخاطب ارائه بکنیم.» در پاسخ به این سوال که «آیا مدیوم تئاتر مناسب‌تر برای روی صحنه آوردن یک نکته تاریخ نیست؟» گفت: قطعا همین‌طور است زیرا تئاتر کمتر به سرمایه و تکنولوژی وابسته است.

در ادامه برنامه مسعود فراستی با اشاره به اینکه «موضوع دینی یک اثر را دینی نمی‌کند» پرسید سینما چقدر می‌تواند به دین و جزئیات غیربصری آن نزدیک شود؟ شاپوری در پاسخ گفت: سینمای دینی قرار است چیزی که دیده نمی‌شود را نشان بدهد و این در سینمایی که مبتنی بر نوعی شهود و عرفان است، مشکل ساز است اما این مسئله در سینمای مذهبی تاریخی کار را راحت می‌کند به این معنی که یک داستانی که در واقعیت اتفاق افتاده و آدم هایی که در واقعیت وجود داشته‌اند را نشان می‌دهد. کار هنر نشاندن حقیقت در اثر هنری است.

شاپوری در بخش دیگری از این برنامه دوره‌های سینمایی را اینطور توضیح داد: سینما ۳ دوره را گذرانده است؛ دوره اول دوره‌ای است که به عنوان علم مطرح است یعنی چگونه تصویر را ضبط و پخش کنم. دوره بعدی دوره‌ای است که می‌توان به عنوان نوعی تکنیک و روش از آن استفاده تبلیغی کرد. در مرحله سوم هست که سینما به عنوان هنر تلقی می شود. سینما باید نادیدنی‌ها را نشان بدهد، باید از دیگری گفتن را و استفاده از رمز را به طریقی هنرمندانه از دل تصاویر به مخاطب ارائه کند.

وی در ادامه گفت: ترسیم خدا در مدیوم سینما عملا غیرممکن است و استفاده از نور برای نشان دادن خدا نوعی ابتذال در سینمای دینی است.

شاپوری در مورد کارهای مربوط به ادیان الهی گفت: در مسیحیت تاکید روی تجسد حضرت عیسی هست و این کار را به دلیل اینکه مسیح را نشان می‌دهند راحت می‌کند. در مورد یهودیت از آنجا که کتاب عهد عتیق اساسا کتاب تاریخی است، فیلم ساختن از آن ساده است.

شاپوری سینمای دینی را اینطور تعریف کرد: ما باید با اصول هر دینی به سراغ سینمای آن دین برویم. اول باید فیلم خوب باشد و بعد فیلم دینی. ممکن است فیلم‌سازی دین‌دار نباشد اما به دلیل رعایت فرم، فیلم دینی خوب بسازد. سینما در بحث‌های اخلاقی کارهای بسیاری می‌تواند انجام دهد. اما دریافت حس و مفهوم دینی از فیلم بسیار کار سختی است. سینمای دینی اسلامی ایران هیچ ربطی به سینمای مسیحی ندارد.

وی در خاتمه گفت: سینما امری محسوس است و امر محسوس را به معقول تبدیل کردن کار هنر نیست.

«شب های هنر» کاری از گروه ادب و هنر شبکه چهار سیما است که شنبه تا چهارشنبه ساعت ۲۳ پخش می‌شود.

کد خبر 4453248

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha