خبرگزاری مهر - گروه استان ها: هنر قصهگویی تبلور درخشانی است که ارزشهای رفتاری نهفته در فرهنگ ملی و دینی را در میدانی به پهنای زندگی و بلندای روزگاران، مجال جولان می دهد و در فضای آرامش بخش قصهگویی است که دست در دست قهرمانان قصهها گذاشته و در مسیر همذات پنداری با آنها، یأس را پشت سر گذاشته، با مشکلات دست و پنجه نرم میکنیم؛ امیدوار تا مقصد اطمینان، پیش میرویم و در یک کلام، خوب زندگی کردن را تمرین میکنیم.
قصه ریشه در دوران زندگی بشر دارد، به خصوص زمانی که دانش و رسانه مانند امروز پیشرفته نبود وقصه کیمیایی است که از طریق آن میتوان بچه ها را در مسیر درست رشد و رویش قرار داد و به تربیت آنان اقدام کرد.
اسماعیل عسگری قصه گویی از استان خراسان شمالی می گوید: قصه امکان نقل شیرین ،شیوا و در عین حال مؤثر و دلنشین یک کلام است که هم نگاه شیرین برای کودکان تعریف می کند و هم آموزههای سخت را ساده و باور پذیر می کند؛ در واقع میتوان گفت قصه زبان شیرین برای انتقال مفاهیم سخت و غیرقابل ارائه است.
وی نقش برگزاری جشنواره قصه گویی را برای نمایش و معرفی فضای آن مؤثر میداند اما معتقد است که برای گسترش قصهگویی در جامعه باید افراد فعال در این حوزه شناخت کافی از قصه داشته باشند.
داود ریحانی قصه گوی استان خراسان رضوی نیز در گفتگو با خبرنگار مهر معتقد است قدیم ها خانه ها و حیاط ها بزرگ بود و کودکان فرصت بازی داشتند و مشغله والدین کمتر از امروز بود و قصه و قصه گویی در بستر زندگی مورد توجه قرار داشت اما امروز به دلیل مشغله های خانواده ها و آسانسوری شدن خانه ها، کودکان فرصت تخلیه انرژی ندارند و شکاف عاطفی بزرگی بین کودکان و والدین ایجاد شده است.
امروز به دلیل مشغله های خانواده ها و آسانسوری شدن خانه ها،کودکان فرصت تخلیه انرژی ندارند و شکاف عاطفی بزرگی بین کودکان و والدین ایجاد شده است
وی افزود: پدر و مار می توانند با قصه گویی و آموزش های غیرمستقیم از طریق قصه، بچه ها را به زندگی و تربیت سالم هدایت کنند و شکاف عاطفی بین فرزند و والدین با قصه گویی پر خواهد شد.
پریسا آزادی قصه گوی استان تهران نیز با بیان اینکه قصه گویی روی تربیت، پرورش کلام و شخصیت کودک، حل مسائل، ارتباط اجتماعی و رویارویی با اتفاقات زندگی تاثیر بسزایی دارد، گفت: باید فرهنگ قصه گویی را نهادینه کنیم.
وی در عین حال با بیان اینکه قصه گویی و قصه خوانی جای خود را به دیدن فیلم های خارجی ویژه کودکان داده که چندان با فرهنگ بومی ما مانوس نیست، گفت: قصه خوانی در پرورش و خوب زیستن کودکان موثر است.
مهرنوش تنهایی قصه گویی که با زبان اشاره برای ناشنوایان قصه می گوید معتقد است، کودکان از طریق قصه پیام های گوناگونی را درک می کنند وبه کودکان کمک می شود تا دایره واژگانشان رشد یابد و اگر برای کودکان قبل از خواب قصه بگوییم در آن یک ربعی که در حالت برزخی به سر می برند می توانند با قصه شنیدن، با قهرمانان قصه همذات پنداری کنند.
وی افزود: به عنوان نمونه وقتی قصه دختر را برای کودک پسر تعریف می کنی آن فرزند در ناخودآگاه با قهرمان قصه همذات پنداری می کنند و در بزرگسالی مسئله ارتباط با جنس مخالف برایشان قابل درک است از اینرو ادبیات قصه گویی کودک بسیار حائز اهمیت است.
محبوبه باغستانی قصه گوی خراسان رضوی با اشاره به تاثیر قصه روی رشد و تربیت کودکان اظهار داشت: بسیاری از مفاهیم تربیتی را در قالب و زبان قصه می توان به کودکان فهماند و این مسئله به آنان در آینده در انتخاب راه حل هایی برای رفع مشکلات کمک خواهد کرد.
وی خواهان توجه والدین و خانواده ها به فرهنگ قصه خوانی و قصه گویی برای فرزندان شد.
با توجه به آسیب های موجود در جامعه برای کودکان ونوجوانان و فاصله گرفتن آنان از نسلهای گذشته، می توان از قصه به عنوان یک ابزار، برای بهبود روابط بین نسلها، انتقال شایسته تجارب و بیان سرگذشت افراد مختلف، استفاده کرد و آن ها با قصه به کودکان و نوجوانان می آموزند که چگونه و از چه راههایی می توانند به رفع مشکلات خود بپردازند.
به تاکید کارشناسان فرهنگی، بسیاری از فرهنگها و خردهفرهنگها با گذشت زمان دچار فراموشی شدند، این درحالی که کشورمان سرشار از فرهنگهای غنی است و قصهگویی میتواند فرهنگها و آیینها را ترویج و بازگویی کند.
در جشنواره قصه گویی مازندران ۳۵ قصهگوی برگزیده هفت استان از میان ۳ هزار و ۲۶۴ قصهگو از استانهای تهران، البرز، خراسان رضوی، خراسان شمالی، سمنان، گلستان و مازندران با هم به رقابت پرداختند و با رای داوران ۵ قصهگوی منتخب به بخش کشوری معرفی شدند.
نظر شما