۱۸ آذر ۱۳۹۷، ۱۱:۲۸

یادداشت رسیده به مهر؛

سایه بازار ارز بر قیمت خودرو

سایه بازار ارز بر قیمت خودرو

یک کارشناس حوزه خودرو معتقد است: آنچه در حوزه قیمت خودرو اتفاق افتاده امری مربوط به درون صنعت خودرو نبوده بلکه افزایش قیمت خودرو خواسته یا ناخواسته تابعی از افزایش قیمت دلار است.

به گزارش خبرگزاری مهر، میترا مهرپرست، کارشناس خودرو در یادداشتی که به دفتر خبرگزاری ارسال کرده به موضوع افزایش قیمت خودرو و تاثیر افزایش نرخ ارز بر آن پرداخته است که متن کامل آن از نظرتان می گذرد: 

با مروری بر چند اظهار نظر می‌توانیم نشان دهیم که آنچه در حوزه قیمت خودرو اتفاق افتاده امری مربوط به درون صنعت خودرو نبوده بلکه افزایش قیمت خودرو خواسته یا ناخواسته تابعی از افزایش قیمت دلار است.

محمدحسن شجاعی فرد، رئیس دانشکده مهندسی خودرو دانشگاه علم و صنعت در خصوص میزان وابستگی صنعت خودرو به نرخ ارز می‌گوید: «خودروهای تولید داخل حدود ۲۲ تا ۲۳ درصد ارزبری دارند اما خودروهایی که قطعات آن به صورت کامل وارد می شود ممکن است تا ۹۵ درصد ارزبری داشته باشد.»

سعید مدنی که عمری را در صنعت خودرو گذرانده و چندین سال مدیرعامل گروه خودروسازی سایپا بوده می‌گوید: «خودروهای ساخت داخل هنوز به داخلی سازی صددرصدی نرسیده اند تا ارزبری نداشته باشند» او ادامه می‌دهد «وی با اشاره به تامین بخش های زیادی از خودرو از طریق واردات تصریح کرد: هنوز قسمت عمده ای از ورق روی بدنه خودروها از خارج کشور تامین می شود و هرچند در چند سال گذشته پروژه ای با همکاری فولاد مبارکه برای تولید این ورق ها آغاز شد اما هنوز به کیفیت و تیراژ مناسب نرسیده است. از سوی دیگر ورق های آلومینیوم و تیوپ هایی که برای رادیاتور مورد استفاده قرار می گیرد، از خارج وارد و در داخل کشور شکل و فرم گرفته و مونتاژ می شود. همچنین بخش عمده مواد اولیه تایر ( کائوچو) و همچنین قطعات انژکتور، BCU، ایربگ و ABS نیز از خارج تامین می‌شود.»

میزان وابستگی به ارز برای تامین قطعات خودرو امری است که در بین خودروسازان مورد پذیرش است به عبارت دیگر تقریباً در جغرافیای تولید خودرو هیچ شرکتی نمی‌تواند ادعا کند که تمام قطعات مورد نیاز تولید خودرو را در مرزهای خود تامین می‌کند. به همین دلیل صنعت خودرو صنعتی است که با شدت زیادی تحت تاثیر تلاطم‌های بازار ارز قرار می‌گیرد. با نگاهی به جدول نرخ ارز مشاهد می‌شود که نرخ ارز در مدت یکسال پیش رشدی حدود ۳ برابر داشته است.

مقایسه نرخ ارز در بازار آزاد

سال

نرخ دلار

نرخ یورو

نرخ میانگین سال ۹۶

۴۰.۶۶۹

۴۸.۰۸۷

نرخ بازار سامانه سنا(۹۷/۹/۱۷)۹۷/۷/۱۴

۱۱۴.۱۲۴

۱۲۶.۶۵۸

از سوی دیگر با نگاهی به قیمت مصوب خودروسازان در مدت مشابه, مشاهده می‌کنیم که افزایش قیمت خودرو از افزایش نرخ ارز تبعیت نکرده است.

قیمت مصوبه خودروهای پرتیراژ داخلی

ردیف

نام خودرو

قیمت ۹۶/۹/۱۳

(تومان)

قیمت ۹۷/۹/۱۳

(تومان)

۱

پراید ۱۳۱

۲۱.۱۸۰.۰۰۰

۲۲.۷۰۹.۰۰۰

۲

تیبا

۲۵.۵۳۴.۰۰۰

۲۷.۵۰۷.۰۰۰

۳

چانگان CS۳۵

۶۹.۰۵۷.۰۰۰

۷۴.۹۵۲.۰۰۰

۴

پژو ۲۰۶

۳۳.۳۰۰.۰۰۰

۳۶.۲۸۶.۹۷۶

۵

دانگ فنگ اتوماتیک

۴۵.۵۲۴.۰۰۰

۵۰.۰۰۰.۰۰۰

۶

دنا

۴۲.۷۷۳.۰۰۰

۴۶.۹۸۹.۴۷۷

۷

سمند

۳۱.۰۲۸.۰۰۰

۳۳.۵۳۵.۴۸۲

عدم تبعیت نرخ خودروسازان با نرخ ارز یعنی تولید خودرو با زیان؛ به عبارت دیگر خودروسازان ایران ناچارند تمام هزینه‌های خود را بر اساس قیمت‌های روز انجام دهند در حالی که آنها قادر نیستند قیمت‌های خود را با استفاده از منطق اقتصادی ترمیم نمایند.

اگر پیش بینی هر چیزی دشوار باشد؛ پیش بینی این واقعیت که بنگاه‌های اقتصادی نمی‌توانند به مدت زیادی به تولید زیان بار خود ادامه دهند امری دشوار نیست. به همین دلیل لازم است سیاستگذاران صنعتی هر چه زودتر به امداد صنعت خودرو برسند تا از ورشکستگی حتمی این غولهای صنعتی جلوگیری شود.

کد خبر 4480084

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • lpln IR ۱۵:۵۴ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۸
      0 0
      حداقل باید خودروهایی که موعد تحویل آن گذشته شامل افزایش قیمت نشوند