۲۵ آذر ۱۳۹۷، ۹:۳۰

مشکلی که هر سال تکرار می شود؛

سیب آذربایجان غربی روی دست باغداران ماند/ کاهش شدید صادرات

سیب آذربایجان غربی روی دست باغداران ماند/ کاهش شدید صادرات

ارومیه- کشاورزان آذربایجان غربی با وجود سهم ۴۵درصدی در تولید سیب به دلیل عدم بازاریابی مطلوب داخلی و صادرات نامناسب با مشکلات عدیده ای مواجه می شوند و محصول روی دستشان می ماند.

خبرگزاری مهر- گروه استانها: سکینه اسمی، آذربایجان غربی با تولید سالانه بیش از یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن سیب قطب اول این محصول در کشور به شمار می رود اما به دلیل نبود برنامه ریزی مناسب و منسجم سالانه در بخش تولید، عرضه در بازارهای داخلی و خارجی به جای اینکه این موضوع نقطه قوت اقتصادی در منطقه باشد، به مشکلی بنام چالش بازار پس از تولید تبدیل شده است.

نبود برنامه مشخص و الگوی مناسب کشت، نبود سورت و بسته ‌بندی نامناسب محصول، منطقی نبودن قیمت‌ها با توجه به هزینه تولید، گران بودن هزینه های حمل و نقل به همراه خودداری باغداران از فروش سیب های تولیدی، دست به دست هم داده تا مشکل بازار سیب آشفته تر از سالهای قبل باشد.

هم اکنون ۳۷۰ هزارتن سیب ذخیره شده در سردخانه های استان خریدار نداشته و در صورت ادامه این روند با توجه به نزدیک شدن به ماه های پایانی سال باید منتظر خراب شدن این محصول استراتژیک در استان بود.

این در حالی است که دستگاه های ذیربط به جای چاره اندیشی برای حل این موضوع توپ مشکل را به زمین دیگری پاسکاری می کنند جهاد کشاورزی استان می گوید بحث برون سپاری ارزی و گران بودن هزینه های حمل و نقل باعث کاهش صادرات سیب و نارضایتی باغداران شده اما در عین حال صنعت، معدن و تجارت آذربایجان غربی مدعی است کاهش نصف تولید به همراه خودداری باغداران از فروش سیب های تولیدی با قیمت کمتر از هزینه های تولید به همراه عدم بسته بندی مناسب و کیفیت پایین محصول از مهمترین چالش های بازار سیب استان است.

کاهش ۵۰۰ هزار تنی تولید سیب در آذربایجان غربی

معاون باغبانی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی در خصوص آخرین وضعیت بازار سیب استان به خبرنگار مهر گفت: آذربایجان غربی سالانه با تولید بیش از یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن با سهم ۴۵ درصدی قطب اول تولید سیب در کشور به شمار می رود.

عزیز امانی ادامه داد: اشتغال بیش از ۸۰ هزار خانوار استان به ‌صورت مستقیم از طریق تولید محصولات باغی به خصوص سیب تامین می‌شود که نشان از اهمیت بالای این فعالیت در استان با هدف تامین معیشت مردم است.

وی با بیان اینکه امسال به دلیل سرمای زودرس بهاره با کاهش ۵۰۰ هزار تنی میزان تولید سیب استان به ۷۰۰ تا ۷۵۰ هزارتن رسید عنوان کرد: کاهش میزان سیب تولیدی نقش زیادی در بازار سیب استان که هر سال گریبانگیر باغداران است داشته و دارد.

امانی خاطرنشان کرد: با وجود کاهش قابل توجه میزان سیب تولیدی استان در سالجاری ولی هنوز سیب های تولیدی بازار مناسب داخلی و خارجی نداشته و روی دست باغداران مانده است.

معاون باغبانی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی گفت: خودداری برخی از باغداران از فروش سیب های تولیدی به دلیل به صرفه نبودن هزینه های تولید در کنار مشکلات سورت و بسته بندی، پایین بودن قیمت سیب در بازار و سود زیاد دلالان و واسطه ها به همراه بحث پیمان سپاری ارزی در کنار گران بودن هزینه های حمل و نقل دست به دست هم داده تا وضعیت بازار سیب استان آشفته تر از سالهای قبل باشد.

وی با بیان اینکه هم اکنون قیمت یک کیلو سیب در تهران بین ۱۵ تا ۲۰ هزار تومان عرضه می شود افزود: این در حالی است کههمین سیب در استان از باغداران به قیمت سه الی چهار هزار تومان خریداری می شود و سود اصلی به جیب دلالان و واسطه ها می رود.

کاهش شدید صادرات سیب از آذربایجان غربی به خارج از کشور

امانی با بیان اینکه سیب های تولیدی استان خریدار ندارد گفت: امسال برای فروش مناسب و سوددهی باغداران قیمت سیب های تولیدی تا ۹ هزار تومان تعیین شدولی به دلیل عدم استقبال از سوی مردم و بازارهای داخل کشور مجدد قیمت سیب کاهش قابل توجهی بین سه الی چهار هزار تومان پیدا کرد.

وی با تاکید بر اینکه هم اکنون سیب با کیفیت استان به قیمت شش هزار تومان هم به فروش نمی رسد افزود: با وجود کاهش قیمت، سیب های تولیدی استان همچنان خریدار نداشته و شاهد دپوی محصولات تولیدی در سردخانه های استان هستیم.

معاون باغبانی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی در خصوص حرف و حدیث هایی در خصوص خودداری باغداران از فروش سیب های تولیدی عنوان کرد: متاسفانه سالهاست هزینه تولید محصولات کشاورزی به خصوص سیب در استان با قیمت فروش همخوانی نداشته و باغداران همیشه به دلیل هزینه های بالای تولید متضرر می شوند.

امانی با بیان اینکه گفته می شود باغدارانی که سیب های تولیدی خود را در سردخانه ذخیره سازی کرده اند و با وجود نیاز بازار راغب به فروش محصول خود نیستند تا در آستانه عید سیب های خود را با قیمت بالاتری بفروش برسانند افزود: این در حالی است که هم اکنون نه در بازارهای داخلی و نه تنها بازارهای خارجی مشتری برای سیب های تولیدی استان یا وجود ندارد یا مشتری ها کم شده اند.

۳۷۰ هزارتن سیب در سردخانه های آذربایجان غربی خریدار ندارد

معاون باغبانی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی با اشاره به کاهش صادرات سیب طی سالجاری گفت: امسال در طول هشت ماهه سالجاری صادرات سیب از استان به کمتر از ۳۰ هزارتن رسیده است که رقم ناچیزی است.

وی میزان سیب ذخیره سازی شده در سردخانه های استان را ۳۷۰ هزارتن اعلام و اضافه کرد: اگر تا شب عید این میزان سیب تولیدی استان صادر یا بفروش نرسد سیب های تولیدی استان خراب شده و به هدر می رود.

امانی با بیان اینکه سال گذشته بیش از ۱۰۰ دستگاه خودرو صادرات سیب از مرزهای استان داشتیم عنوان کرد: این میزان هم اکنون به یک الی دو دستگاه خودرو رسیده و با نزدیک شدن به ماه های پایانی سال فرصت صادرات و بازاریابی محصول کمتر می شود.

وی در خصوص اظهار نظر اخیر رئیس اتحادیه میوه و تره بار ارومیه مبنی بر واردات سیب به استان گفت: در حال حاضر سیب از خارج کشور به استان صادر نمی شود بلکه باغداران استان که اقدام به ذخیره سازی سیب در سردخانه ها کرده اند به دلیل خرید سیب با قیمت کمتر از هزینه های تولید از فروش خودداری می کردند که هم اکنون این موضوع تقریبا حل شده است.

اظهارات امانی در حالی صورت می گیرد که رئیس اتحادیه میوه و تره بار ارومیه هفته گذشته در گفتگو با خبرنگاران از وضعیت بازار سیب در استان گلایه مند بود و گفت: سیب به میزان کافی در آذربایجان غربی تولید شده است اما باغداران سیب را در سردخانه ها انبار کرده و زیر قیمت ۹۰ هزار ریال راضی به فروش نیستند.

باغداران آذربایجان غربی تمایلی به فروش سیب های تولیدی ندارند

قاسم عزتی با بیان اینکه نمی توانیم باغداران را مجبور به فروش محصولات خود کنیم، اظهار داشت: قدرت خرید مردم کاهش یافته و خرید سیب با قیمت پیشنهادی باغداران و با اضافه کردن هزینه بار و فروش آن در بازار به هیج وجه منطقی و عملی نیست.

وی با بیان اینکه هر کیلوگرم سیب تزریقی به بازار از ۵۰ تا ۱۰۰ هزار ریال و بسته به کیفیت آن قیمت دارد عنوان کرد: در شرایط کنونی و برای کاهش قیمت ها ناچاریم سیب وارد کنیم و هم اکنون نیز سیب موجود در بازار از سایر استانها از جمله مراغه و تهران خریداری و به بازار تزریق شده است.

مدیرعامل شرکت تعاونی باغداران ارومیه در خصوص آخرین وضعیت بازار سیب استان به خبرنگار مهر گفت: متاسفانه چالش بازار پس از تولید به خصوص در بخش سیب مشکل امسال و سالهای اخیر نیست بلکه از دیرباز استان در زمینه فروش سیب های تولیدی همواره با مشکلات زیادی مواجه بوده است.

امیر مرادی نبود برنامه ریزی منسجم از سوی مسئولان، بالا بودن هزینه های تولید، مشکل سورت و بسته بندی، نبود ناوگان مناسب صادراتی، عدم برنامه ریزی مشخص در زمینه میزان تولید و کیفیت محصولات تولیدی بدون توجه به بازارهای جهانی را بخش اعظمی از مشکلات بازار سیب استان عنوان کرد.

وی با بیان اینکه امسال به دلیل شرایط جوی شاهد کاهش قابل توجهی در بخش تولید سیب استان بودیم افزود: مشکل سپرده گذاری ارزی، وجود تعرفه‌های بالای گمرکی و هزینه‌های حمل و نقل باعث شده فروش سیب با قیمت سال گذشته برای باغدار صرفه اقتصادی نداشته باشد و خواهان فروش با قیمت بالاتر برای جبران هزینه‌های تولید باشد.

مرادی خاطرنشان کرد: هم اکنون باغداران تمایلی به فروش سیب تولیدی با قیمت کمتر از ۹ هزار تومان ندارند ولی به دلیل نزدیک شدن به شب یلدا و نیز ماه های پایانی سال این خودداری از فروش نمی تواند دوام داشته باشد در این میان حق با باغداران است چرا که باغداران استان خرده مالک هستند و قسمت عمده سیب به دست دلالان عرضه و به فروش می‌رسد.

کاهش ۳۰ درصدی صادرات سیب در آذربایجان غربی طی سالجاری

مسئول اداره بازرگانی خارجی سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان غربی در زمینه وضعیت صادرات سیب های تولیدی استان به خبرنگار مهر گفت: امسال به دلیل مختلف از جمله کاهش تولید، کیفیت پایین برخی محصولات تولیدی، پیمان سپاری ارزی، گران بودن هزینه های حمل و نقل و کاهش تعداد ناوگان صادراتی شاهد کاهش ۳۰ درصدی صادرات سیب های تولیدی طی هشت ماهه سالجاری بودیم.

حسین محمدجانی با بیان اینکه طی هشت ماهه سال گذشته ۴۶ هزار تن به ارزش ۲۲ میلیون دلار صادرات سیب داشتیم، گفت: این میزان امسال طی هشت ماهه گذشته به ۳۰ هزارتن به ارزش ۱۵ میلیون دلار کاهش یافته است.

وی با بیان اینکه آذربایجان غربی به دلیل سهم ۴۵ درصدی تولید سیب کشور مسئول میز توسعه صادرات سیب کشور نیز  است، عنوان کرد: امسال دو نشست با هدف بررسی مشکلات سیب استان برگزار شده است و طی هفته آتی نیز نشست کشوری در این زمینه برگزار خواهد شد.

وی اعزام هیئت های استانی به کشورهای خارجی از جمله هند، افغانستان و پاکستان را یکی از راه های حل مشکل صادرات سیب عنوان کرد و افزود: سال گذشته به دلیل اعزام هیئت‌های متعدد شاهد رکورد زنی صادرات سیب طی ۱۰ سال اخیر بودیم اما امسال در این زمینه اقدامات مناسبی انجام نداده ایم.

مسئول اداره بازرگانی خارجی سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان غربی گفت: مشکل بازار سیب مربوط به یک دستگاه اجرایی نیست همه ادارات ذیربط باید در این خصوص نهایت تلاش و همکاری لازم را داشته باشند.

امروز محصولات کشاورزی به خصوص سیب با مشکلات متعددی از جمله بازاریابی، صادرات، صنایع تبدیلی، وجود دلالان و واسطه‌ها، متضرر شدن کشاورز به جای سود آوری و… مواجه است که ضرورت توجه ویژه مسئولان را دو چندان می کند.

کد خبر 4485164

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • حجت IR ۱۰:۵۶ - ۱۳۹۷/۰۹/۲۵
      0 0
      خدا را شکر سیب شده ۱۴ هزار تومان. خدا کنه قشر ضعیف هم بتوانند از این نعمت الهی بهره مند شوند.