به گزارش خبرنگار مهر، هوشنگ جاوید، در نخستین سخنرانی پیرامون آسیب شناسی موسیقی انقلاب به بررسی ترانه های اعتراض، نقش موسیقی ردیف دستگاهی در دوران انقلاب، آلبومهای موسیقی سیاسی و همچنین نقش موسیقی نواحی و همگامی آن با انقلاب پرداخت.
وی در توضیح ترانههای اعتراض به محفل نشینی شاعران روشنفکرنما اشاره کرد و گفت: ترانههای اعتراض بیشتر شبیه سمبلهای عجیب و غریب روشنفکری غرب بود که از سال 57 به شکل بسیار جسورانهتری خودنمایی کرد. این ترانهها ابتدا بیانگر همنوایی جامعه روشنفکری با جامعهای است که در آن دوران در حال انقلاب بود.
آنها از شهریور 57 با بیانی سوررئالیستی همنوایی خود را با مردم سرمیدادند؛ غافل از اینکه این نوع نگاه در جامعه روشنفکری برگرفته از نگاه روشنفکران غربی در انقلابهای جهان بوده است. دیدگاههایی که در همان دوران نیز پاسخگو نبوده است. در واقع جامعه روشنفکرنمای ما تهمانده افکار و عقاید کشورهای دیگر را در انقلاب 57 دوره میکرد و نماد آن ترانههای اعتراض بود. من این دوره را دوره بیپروایی سیاسی در موسیقی ایران نامگذاری کردهام.
این پژوهشگر موسیقی نواحی در ادامه به نادیده گرفته شدن برخی افراد فعال در زمینه موسیقی در دوران انقلاب اشاره کرد و گفت: بیپروایی سیاسی بر موسیقی ایران آنقدر سایه انداخته بود که برخی از افراد فعال، نادیده گرفته شدند. به عنوان مثال فریدون فروغی یکی از کسانی است که با ترانههای انقلابی خود، حرف تازهای برای جامعه درگیر با تغییر و انقلاب به همراه داشت. ترانه "بتشکن" با شعری از فرهنگ قاسمی در همان دوران شکل گرفت که متاسفانه به این وجه از نگاه فریدون فروغی به ترانههای انقلاب توجهی نشده است.
هوشنگ جاوید در ادامه به نقش موسیقی ردیف دستگاهی در دوران انقلاب اشاره کرد و گفت: موسیقی ردیف دستگاهی در این دوران با شدت و همت بسیار از سوی استادان این نوع موسیقی پیگیری شد و توانست تاثیر بسیاری بر قوه شنیداری مردم بگذارد. اما پس از دو سال با سیاسی بازیهای همان هنرمندان و ارائه آلبومهای کاملا سیاسی، این نوع موسیقی هم از مردم فاصله گرفت و استادانش را تا سالهای سال به انزوا کشاند.
این پژوهشگردر پایان از نقش موسیقی نواحی در انقلاب گفت: هیچگاه نگرش جدی به موسیقی مناطق و نواحی در قبل از انقلاب وجود نداشته است و تنها در برنامه ای تحت عنوان "دهقانان" که بعدها به "کشاورزان" تغییر نام داد؛ از موسیقی نواحی به شکلی کاملا محدود استفاده می شد.
نظر شما