به گزارش خبرنگار مهر، رضا چمن پیش از ظهر چهارشنبه در افتتاحیه مجمع خیران سلامت میامی ضمن بیان اینکه این مجمع برکات خوبی را برای جامعه خواهد داشت، تأکید کرد: خیران سلامت ظرفیت بزرگ ارتقای سلامت جامعه است اما باید توجه داشت که مقوله پیشگیری همچنان باید مقدم بر درمان باشد.
وی بابیان اینکه آنقدر که هر فرد میتواند بهسلامت خودش کمک کند هیچ درمانگاهی قادر به آن کمک کند، افزود: این امر باید در جامعه باور شود، هیچ مرکز و موسسهای بهاندازه خود افراد نمیتواند مؤثر باشد و لذا در قرن بیست و یکم خود سلامتی و توان پیشگیری، نه درمان تأکید شده است.
خود مراقبتی یک اصل مهم
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شاهرود با تأکید بر اینکه خود مراقبتی یک اصل مهم است، ابراز کرد: در تعریفی که از خود مراقبتی بیان میشود میخوانیم «تلاش آگاهانه، داوطلبانه و مسئولان در راستای حفظ، بهبود و ارتقای سلامت خود، خانواده و جامعه» خود مراقبی نام دارد لذا باید گفت اگر این رفتار نهادینه شد میتوانیم شاهد کاهش رفتارهای مخاطرهآمیز باشیم.
چمن بیان کرد: امروز سبک زندگی سالم اگر به فرهنگ تبدیل شود میتوانیم شاهد رفع مشکلات اساسی در جامعه باشیم باید بدانیم که امروز تصور ناصوابی در جامعه وجود دارد که معتقد است اگر با یک بیماری مقابله کنیم دیگر نباید کاری به پیشگیری داشته باشیم اما اینچنین نیست و لذا شعار قرن بیست و یکم خود مراقبتی است.
وی بابیان اینکه همچنان رفتارهای پرمخاطره انسان را تهدید میکند، بیان کرد: اگر سفره غذایی ناسالم باشد و اگر الگوی غذایی برخی رفتارها مانند مصرف دخانیات و ... ترویج شود قطعاً جامعهای ناسالم خواهیم داشت و دیگر کاری از مجمع خیران سلامت نیز برنمیآید.
یکسوم سرطانها قابلدرمان نیستند
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شاهرود ضمن بیان اینکه باوجود تمام تلاشهای پزشکی یکسوم سرطانها علاجپذیر نیستند، بیان کرد: تمام موارد به سبک زندگی برمیگردد که باید در جامعه نهادینه شود و ما معتقدیم که از ظرفیتهای مجمع خیران سلامت باید در این زمینهها نیز بهره برد.
چمن بابیان اینکه یکسوم سرطانها مشروط به تشخیص بهموقع در درمان توفیق دارند و یکسوم قابلپیشگیری هستند، بیان کرد: نباید بگذاریم سرطانی در جامعه رخ دهد که بعدازآن دنبال درمان و ... باشیم، در این زمینه اما آگاهیبخشی به جامعه دارای اهمیتی بسزا است.
وی بابیان اینکه برخی معتقد هستند که در روستاها به دلیل نبود امکانات، سکته و مرگ میر بیشتر است، تأکید داشت: این امر اصلاً درست نیست چراکه سکته قلبی در شهرها بیشتر رخ میدهد، قطعاً اگر سکتهای دچار مرگ یک نفر شود حتی اگر برادر آن فرد متخصص قلب باشد و یا خانهشان در جوار بیمارستان هم باشد بازهم این حادثه برایش رخ میدهد پس این تصور اشتباه است که اگر امکانات در یکجا باشد میتوان از برخی مسائل جلوگیری کرد پس درنتیجه همهچیز باید به سبک زندگی بازگردد.
علاج قبل از واقعه
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شاهرود، گفت: همه بحث مجمع خیران سلامت امروز این است که چه کنیم تا علاج قبل از وقوع حادثه در جامعه ترویج شود و قبل از شکلگیری عارضه و بیماری، عوامل خطر شناسایی و رفع شود که این امر شرط عقل است که میتواند به شناسایی آسیبهای نیز منجر شود.
چمن بابیان اینکه پیشگیری بهتر از هر درمانی است، تأکید داشت: دیگر تصور اشتباه این است که در جهان سوم چون امکانات درمانی محدود است باید پیشگیری کنیم تا بیمار نشویم اما داستان این نیست اتفاقاً آمریکا بیشترین سرانه سلامت فرد را پرداخت میکند و سالانه چهار هزار و ۵۰۰ دلار برای هر نفر پرداخت میکند، از سوی دیگر اما باید گفت در آن کشورها به ازای هر پنج هزار نفر خدمات بهداشتی و درمانی ارائه میشود و درحالیکه در شاهرود جمعهای هزارنفری هم خدمات درمانی دریافت میکنند دنیای توسعهیافته میگوید اصل پیشگیری است نه ساخت درمانگاه و تجهیزات.
وی افزود: مشکل کشورهای پیشرفته دنیا امروز اعتبارات نیست ما حتی اگر ثروتمند و غنی هم که باشیم، اصل باید بر پیشگیری باشد نه درمان؛ اگر چاقی اتفاق نیفتد قطعاً بیماریها نیز رخ نمیدهد، عوامل اجتماعی تعیینکننده سلامت در دنیا از دیرباز بیان میشود اما بهمرور عالمانهتر و دقیقتر سهمبندی شده است، امروز بیش از ۵۰ درصد افراد جامعه مورد هدف دانشگاه علوم پزشکی شاهرود دچار چاقی هستند و همچنین ۵۰ درصد مردم از کمتحرکی رنج میبرند.
نظر شما