از آنجا که این 3 کشور مجموعا 100 میلیارد دلار اوراق بدهی دولتی آمریکا را در اختیار داشتهاند، فروش سریع 9.4 درصد این داراییها که رقم عظیمی محسوب میشود نگرانی تحلیلگران آمریکایی را به دنبال داشته است.
در سالهای اخیر کشورهای نفتی به حامیان بسیار مهم دلار آمریکا تبدیل شدهاند و با کشورهایی مثل انگلستان، چین و ژاپن به رقابت پرداختهاند اما روند نزولی ارزش دلار، موجب تغییر سیاست ارزی این کشورها شده است.
از آنجا که بخش اعظم نفت در بازارهای جهانی به دلار فروخته میشود، افزایش بهای نفت به منزله افزایش ذخایر دلاری کشورهای صادرکننده نفت است و تنها در سال 2006 بالغ بر 500 میلیارد دلار سپردههای دلاری ناشی از فروش نفت به دست آوردند.
سابقه تاریخی دلار به عنوان یک ثروت باثبات موجب شد کشورهای نفتی در چند سال اخیر از درآمد حاصل از فروش نفت اقدام به خرید اوراق خزانهداری آمریکا کنند، با این وجود، برخی تحلیل گران هشدار دادند که کاهش خرید اوراق خزانهداری آمریکا نشاندهنده این است که دلار در حال از دست دادند شهرت خود به عنوان یک ارز باثبات است.
با ادامه کاهش ارزش دلار در برابر یورو، واحد پول اروپایی به نخستین گزینه برای کاهش ذخایر ارزی کشورهای جهان تبدیل شده است و کشورهای نفتی بخشی از ذخایر دلاری خود را نیز به طلا تبدیل کردهاند.
البته این فقط کشورهای نفتی نیستند که اقدام به کاهش سهم دلار در ذخایر ارزی خود نمودهاند بلکه کشورهای چین، رومانی، ایتالیا، و روسیه نیز در حال تبدیل بخشی از ذخایر دلاری خود به یورو هستند.
در صورتی که بیتوجهی چین به دلار نمود علنیتری پیدا کند، مطمئنا دلار با بزرگترین بحران خود مواجه خواهد شد زیرا چین پس از آمریکا دارای بیشترین اوراق بدهی آمریکا است و جزو کشورهایی است که بیشترین ذخایر دلاری را در سطح جهان دارند. در طول 10 ماهه نخست سال 2006 بانک مرکزی چین خرید اوراق خزانهداری آمریکا را 1.7 درصد کاهش داد.
نظر شما