۲۵ آذر ۱۳۸۲، ۱۵:۵۹

دردومين روز همايش كمال الدين بهزاد

فردريك وايز: بهزاد از نظام رياضي طبيعت در آثارش استفاده مي كرد

صبح امروز دومين روز از همايش كمال الدين بهزاد با سخنراني و مباحثه هنرشناسان داخلي و خارجي ادامه يافت .

به گزارش خبرنگار هنري "مهر" صبح امروز طي دو نوبت 5 سخنران خارجي درهمايش بين المللي كمال الدين بهزاد به ارائه افكار و عقايد خود پرداختند . پيش ازهمه اكبر تجويدي هنرشناس فرانسوي ايراني تبار طي سخناني با عنوان" بهزاد دريچه اي به روي هنر معاصر جهان" به بررسي و بيان نكات مكنون در آثار هنري بهزاد و تاثير آن در هنر روزآمد جهان پرداخت و از اين منظر بهزاد را راهنمايي بسيار خوب دانست .

پس از وي كريستين گروبر از آمريكا به ارائه مقاله اي با عنوان" عبد العزيز و سنت بهزاد در نقاشي قرن 16 بخارا و هند" ، به تبيين سبك بهزاد در اين دوره پرداخت . آخرين سخنران دور اول برنامه صبح امروز، حكيم اف از ازبكستان بود كه به ارائه  مقاله اي با" عنوان لئوناردو داوينچي و بهزاد قرينه غربي و شرقي" پرداخت .

در دور دوم سخنراني هاي صبح امروز ابتدا فردريك وايز از كشور آلمان با مقاله اي با نام" روش بهزاد درقرار دادن پيكره ها درمتن شعر" به بررسي تركيب بندي آثار بهزاد پرداخت و گفت : بهزاد با تناسبات دقيق رياضي كه برگرفته از تناسبات موجود در نظام طبيعت است به بيان درون مايه هاي اشعاري كه نقاشي مي كرد پرداخته است .

وي براي آشكار شدن موضوع پس از نشان دادن تناسبات آثار بهزاد به نمايش يك عكس از يك دانه برف و نمايش تناسبات رياضي موجود در آن پرداخت .

دومين و آخرين سخنران صبح امروز هم سوچك از آمريكا بود كه  نحوه تصوير سازي خمسه نظامي در دوره بهزاد را برسي كرد.

بر اساس اين گزارش ديروز،24 آذر ماه، در اولين روز همايش كمال الدين بهزاد خانم ماريانا شري سيمسون با اشاره به مجموعه اي كه در اوايل سال 1520 م به وسيله خواندمير، تاريخ دان، تاليف شده و در آن تصريح شده است بهزاد رييس كتابخانه سلطنتي در دوره صفويه بوده است ، اظهار داشت: سووالي كه در اين ميان مطرح مي شود اين است كه در اوايل دوره صفوي بهزاد كجا بوده است؟
 وي افزود: عليرغم عدم اطمينان به شواهد مكتوب، به نظر مي رسد كه بهزاد سالهاي آخر عمرش را به عنوان كتابدار در دربار شاه طهماسب در تبريز بوده است و به صورت تئوري وظايف مختلفي را در پروژ ه هايي در كتابخانه دربار صفويه به انجام مي رساند.
سيمسون ادامه داد: بسياري از اين مسووليت ها از فرامين و دستورهاي خواندمير و مداركي كه بعدها جمع آوري شده، مشخص شده است. به عنوان مثال، دستور او در سال 1575 م نشان مي دهد كه" حسن مذهب" ، مدير انجمن هنرمندان بوده است.
وي همچنين افزود: آموزش ويژه اي كه در اين ميان صورت گرفت تصويرسازي يك جلد از "ديوان ختايي" شاه اسماعيل بوده است كه قبل از شروع دومين شغل بهزاد در دربار صفوي به طور مختصر نقاشي شده است.
سيمسون ادامه داد: اين نسخه خطي در مجموعه ويور كه در حال حاضر متعلق به گالري "ارتور كسلر" واشنگتن است، موجود است.

همچنين اشرف موسوي لر در نخستين روز همايش كمال الدين بهزاد طي سخناني گفت: بيش از 20 مورد زيبا شناسي را كه در آثار ايران قبل از اسلام به ويژه دوره ساساني وجود داشته است ، مي توان با آثار منسوب به بهزاد مقايسه كرد.
وي با بيان اين نكته كه عمده آثار قبل از اسلام كه  با آثار بهزاد مقايسه شده ، مربوط به دوره ساساني به ويژه نقش برجسته طاق بستان مي شود افزود: درمورد آثاري  كه از بهزاد  مد نظر است ، پيش از هر چيز بايد به هنگام مقايسه آثار اصل متعلق به خود وي را دراولويت قرار داد و سپس در صورت لزوم آثار منصوب به وي را مورد مطالعه قرار داد.

دكتر نوشيندخت نفيسي نيز در ادا مه اين همايش با اشاره به اين موضوع كه اعتبار جهاني كار او درانتخاب موضوعهاي انساني، واقع گرايي است كه با مهارت در طراحي و رنگ آميزي به تعالي رسيد،  ادامه داد:" از سوي ديگر ، زيباشناسي ناشي از لطافت و باريك بيني او از جهان هستي ، اجراهاي عارفانه او را ميسر ساخت".
دكتر نفيسي با بيان اينكه احمدموسي مبتكر خارج شدن از كادراست درباره شيوه هاي او اظهارداشت: "تا يك سده اين شيوه ها توسط شاگردان بلافصل او اجرا شد كه در نتيجه اين تكرار و در پايان سده نهم نگارگري به يك نوع انجماد نزديك گرديد."
وي افزود: "كمال الدين بهزاد در پايان سده نهم نگرش نويني را درنگارگري رواج داد، در اين مكتب جديد ، گرچه طبيعت پردازي چون گذشته وابسته  نقش انسان بود، لكن بهزاد با پيوند سبك طبيعت گراي خود با اشكال فرسوده، موجب نوزايي و تقويت بنيه فني نگارگري ايران در اجراي  تصويرها و مفاهيم معنوي فرهنگ ايراني شد."

کد خبر 44935

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha