۱ اسفند ۱۳۸۵، ۸:۴۷

رنگ پریدگی "سلامت مردم" در سال آینده ! ؛ سرانه درمان در سال 86 نگران کننده است

رنگ پریدگی "سلامت مردم" در سال آینده ! ؛ سرانه درمان در سال 86 نگران کننده است

خبرگزاری مهر - گروه اجتماعی : توجه به سرانه سلامت بهداشت و درمان ملت ها ، از جمله وظایف تمامی دولتمردان در هر جامعه ای است و هر قدر این سرانه ، بالاتر باشد ، مردم از گزند انواع تهدیدات اجتماعی و اقتصادی که پیامد پایین بودن نرخ سرانه سلامت و درمان است ، در امان خواهند بود و متاسفانه این وضعیت هم اکنون گریبانگیر کشورمان شده و شاهد هستیم که سهم مردم در پرداخت هزینه های درمان ، نه تنها کاهش نیافته ، بلکه سال به سال در حال افزایش است.

به گزارش خبرنگار مهر ، بودجه وزارت بهداشت و درمان برای سال 86 رشد منفی و سرانه درمان و سلامت هر فرد نیز 2 درصد رشد منفی داشته است که این وضعیت ، از هم اکنون نگرانی مسئولان و کارشناسان حوزه سلامت را بر انگیخته است. به طوری که در سال آینده ، پیش بینی آن است که چون این بودجه رشد منطقی و کارشناسی نداشته است ، حداقل 400 میلیارد تومان کسری فقط در زمینه حقوق و مزایای پرسنل وزارت بهداشت و درمان ایجاد خواهد شد.

علی اوسیوند ، ساکن یکی از روستاهای استان لرستان است که برای تهیه داروی فرزند بیمارش به تهران آمده است.

همان طور که سعی می کند ، نسخه چروک شده دارو را به مسئول داروخانه نشان دهد ، می گوید: آقا ! نمیشه ارزان تر حساب کنید ، به خدا پول برگشت به خانه ام را ندارم...

مریم فتحی ، مبتلا به نوعی بیماری عفونی است که برای جلوگیری از پیشرفت بیماری ، باید هر ماه حدود 300 هزار تومان پول دارو بدهد.

او می گوید: تمام خانواده ام به خاطر بیماری من ، غصه های خودشان را فراموش کرده اند و فقط به من فکر می کنند. پدرم یک کارمند معمولی است و خواهرم هم شاغل است ، هر ماه که حقوق می گیرند اول پول داروی من را کنار می گذارند و اگر چیزی بماند خرج خانه می کنیم اما من نمی خواهم این وضعیت ادامه داشته باشد.

پدری که فرزند 4 ساله اش را باید هر هفته برای کاردرمانی ، از حومه تهران به یک مرکز دولتی در خیابان ستارخان تهران بیاورد ، مجبور است کلی هزینه ایاب و ذهاب بدهد. اما حالا بریده ، چون پول ندارد و پسرش باید تا آخر عمر به خاطر فقر پدر ، گوشه خانه بنشیند و حسرت راه رفتن را در دل داشته باشد....

به گفته  که دکتر بیژن شهباز خانی ، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس ، وضعیت بهداشت و درمان در سال آینده دچار عقب گرد خواهد شد چون در سال آینده تورم 12 تا 15 درصدی خواهد بود بنابراین با ثابت ماندن بودجه بهداشت و درمان ، به طور حتم دچار افت کیفیت خدمات بهداشتی و درمانی خواهیم شد.

در حالی که میزان سرانه درمان و بودجه اختصاص یافته به بخش سلامت در کشورهای مختلف بین 7 تا 13 درصد از کل بودجه ناخالص ملی این کشورها است ، این میزان در ایران کمتر از حداقل سایر کشورها است . یعنی ، حداکثر 6/5 درصد بودجه ناخالص ملی به بخش سلامت اختصاص یافته که بر اساس برنامه چهارم توسعه قرار شده این میزان به 7 درصد برسد.

با ادامه روند افزایش سهم مردم در پرداخت هزینه بهداشت و درمان ، پیش بینی می شود که سهم مردم تا پایان برنامه توسعه چهارم ، 15 درصد دیگر افزایش یافته و به 75 درصد برسد که این برعکس اهداف برنامه توسعه است چون باید تا پایان این برنامه چهارم ، سهم مردم در هزینه های درمانی به 30 درصد می رسید و به طور حتم ، کاهش اعتبار بخش بهداشت و درمان باعث کاهش کیفیت خدماتی نظیر وضعیت غذا ، تخت های بیمارستانی و دیگر خدماتی که بیمار در حین بستری به آنها نیاز دارد ، خواهد شد.

دکتر مسعود مسلمی فرد ، نایب رئیس انجمن پزشکان عمومی ایران می گوید: سالهاست کارشناسان متعهد و دلسوز در حوزه بهداشت و درمان معضل اساسی نظام سلامت را در سرانه های غیر واقعی و نامتناسب این بخش ارزیابی کرده اند اما مع الوصف بودجه نظام سلامت در سال 86 ، فقط نوید یک سراب را می دهد.

وی ، ارائه خدمات با استاندارد جهانی در حوزه بهداشت و درمان را حق اولیه آحاد مردم در اقصی نقاط کشور می داند و تاکید می کند: متاسفانه عدالت در حوزه سلامت یخ زده است و سرمای آن استخوان ضعیف ترین مردم را خرد کرده است.

نایب رئیس انجمن پزشکان عمومی ایران ، سلامت را دارای تعریف گسترده ای می داند و می گوید: در تمام کشورهای رشد یافته و در حال توسعه هزینه در حوزه سلامت را سرمایه گذاری تلقی می نمایند زیرا سلامت مردم به لحاظ جسمی و روحی اجتماعی و معنوی موجب توسعه کشور و افزایش بهره وری خواهد بود.

مسلمی فرد با اشاره به مواد 3 ، 29 و 43 قانون اساسی و همچنین برنامه چشم انداز 20 ساله نظام جمهوری اسلامی ، خاطرنشان می کند: یکی از آسیب پذیرترین و فقر افزون ترین بخش هزینه ای خانواده های ایرانی مربوط به درمان است که اتفاقا بر اساس قانون به عهده دولت گذاشته شده است ولی متاسفانه به رغم نظر کارشناسان ، هیچ حرکت اصولی در این مقوله مشاهده نمی شود و این در حالی است که هنوز حتی برای حفظ و ارتقاء سلامت با توجه به تعریف گسترده ای که دارد ، هیچگاه قدم موثری برداشته نشده است.

از سوی دیگر ، دکتر شهاب الدین صدر ، رئیس کل سازمان نظام پزشکی در نامه ای خطاب به رئیس مجلس ، خواستار اصلاح اساسی بودجه بخش سلامت به ویژه افزایش سرانه درمان حداقل معادل 85 هزار ریال توسط مجلس شورای اسلامی شده است.

وی ، نگرانی عمیق سازمان نظام پزشکی را نسبت به اعتبارات اختصاص یافته به بخش سلامت در لایحه بودجه سال 86 اعلام می کند و می افزاید: بر اساس قانون اساسی ، بهداشت و درمان جزء نیازهای اساسی و حقوق همگانی است و تامین آن ، وظیفه دولت و اصل حاکم بر اقتصاد اسلامی است.

متاسفانه به رغم دستاوردهای بسیار و غیر قابل انکار کشور در عرصه سلامت ، کاستی ها و نابسامانی های دیرین نظام سلامت ملی که به عقیده کارشناسان سلامت بیش از هر چیز ریشه در کمبود شدید اعتبارات و منابع و عدم سرمایه گذاری کافی در این عرصه طی دو دهه گذشته دارد ، نارضایتی روز افزون جامعه پزشکی کشور را سبب شده است. روند نا امید کننده تامین منابع سلامت و انباشته شدن سالانه کسری بودجه در این حوزه ، خطر ورشکستگی مراکز درمانی به ویژه در بخش دولتی ، کاهش انگیزه جامعه پزشکی و کارکنان نظام سلامت ، افت کیفیت خدمات و از همه مهمتر ، افزایش سهم مردم از هزینه های درمانی را سال به سال بیشتر کرده است.

رئیس سازمان نظام پزشکی کل کشور با یادآوری اینکه شورای عالی بیمه در سال گذشته سرانه درمان را برای سال 85 به میزان 70 هزار ریال تصویب و به هیئت وزیران پیشنهاد کرده بود ، می گوید: متاسفانه سرانه درمان مصوب دولت در بودجه و به دنبال آن در مجلس ، 39 هزار ریال در نظر گرفته شد و در چنین وضعیتی جامعه پزشکی و دست اندرکاران سلامت ، بیشترین آسیب را از بنیان متزلزل اقتصاد پزشکی کشور پذیرا هستند.

با سرانه درمان پیش بینی شده در لایحه بودجه 86 ، موجی از نا امیدی ، نظام سلامت را فرا گرفته است. روزهای دشوار و سرنوشت ناگواری در این حوزه در پیش خواهد بود و مطابق برآوردها ، سهم مردم از هزینه های درمانی به جای کاهش تا مرز 30 درصد به بیش از 70 درصد افزایش خواهد یافت.

کد خبر 450563

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha