به گزارش خبرنگار مهر، نیره سادات هاشمی یکی از قدیمی ترین کارشناسان کتاب در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان است. او به همراه دیگر اعضای کانون یازده سال است که به عنوان فیلترهایی هدایت کننده ، کتاب هایی را که برای کودکان و نوجوانان به این مرکز ارسال می شود مورد بازبینی و ارزیابی قرار می دهند.
این کارشناس با اشاره به این که نشریات کودک و نوجوان امروز از وادی تخصصی خود فاصله گرفته اند، می گوید: اغلب دست اندرکاران و صاحبان نشریه بی آنکه خود بدانند و بخواهند این نشریات را به نام کودک و نوجوان اما به کام بزرگسالان ارائه می دهند؛ به طوری که هشتاد درصد مطالب این نشریات حتی برای نوجوانان مناسب نیست و بیشتر با ذهنیت و شرایط سنی بزرگسالان تطابق دارد. طبیعی است که این امر می تواند به کیفیت نشریات کودک و نوجوان لطمات جبران ناپذیری وارد کند. ازهمه مهم تر اینکه نشریات مخاطبان مخصوص به خود را به تدریج از دست می دهند.
گنجاندن یک فیلم در نشریاتی از این دست بدون درنظر گرفتن قانون کپی رایت و معرفی های سطحی از کتاب های موجود در این عرصه از دیگر مشکلاتی است که هاشمی در لابلای صحبت هایش به آنها اشاره می کند.
کارشناس کتاب کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان همچنین از رشد و توجه دست اندرکاران نسبت به کتاب های آموزشی خبر می دهد و می گوید: به نظر می رسد در حال حاضر عمده توجه معطوف به کتاب های آموزشی است و در این میان کتاب های شعر و داستان از وجاهت و وزانت مطلوب برای کودکان و نوجوانان برخوردار نیست.
هاشمی معتقد است: حتی برخی نشریاتی هم که در این بین روند کاری گسترده و مطلوبی در جهت پیشبرد ادبیات کودک و نوجوان داشته اند، در سطح نازل قرار گرفته اند. در این میان نشریه " عروسک سخنگو " از معدود نشریاتی است که در حال حاضر نسبت به سایرنشریات عملکرد بهتری دارد." عروسک سخنگو " به جرات نخستین ماهنامه ادبیات مدرن کودکان ایران است که گرچه مرزبندی خاصی برای کودکان و نوجوانان قائل نمی شود اما دست به ابتکاراتی زده که منجر به جذب مخاطبان خود شده است.
وی همچنین می گوید: ادبیات کودک ارتباط تنگاتنگی با روانشناسی دارد. بنابراین دست اندرکاران و صاحبان نشریه های کودک و نوجوان باید در درجه نخست با روانشناسی آشنا باشند تا بتوانند بدنه ادبیات کودک را تقویت کنند. نشریاتی که می کوشند در راستای بهبود شرایط ذهنی و رشد استعدادهای بچه ها تاثیرگذارباشند باید نگاه و زبان ویژه ای داشته باشند؛ مولفه ای که متاسفانه در شرایط فعلی در تمام نشریات کودک و نوجوان به چشم نمی خورد.
نظر شما