به گزارش خبرنگار مهر، به مناسبت چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی، حجت الاسلام علی نعمت اللهی مدیرکل تبلیغات اسلامی استان قزوین به همراه کبر اسکندری نژاد مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان با شرکت در میزگرد خبرگزاری مهر بخشی از دستاوردهای فرهنگی انقلاب اسلامی در استان را تشریح کردند.
در این میزگرد عنوان شد راه اندازی بیش از ۲۷۰۰ موسسه، کانون و هیئت مذهبی، قرآنی، دینی، فرهنگی و تبلیغاتی، چاپ ۴۳۰۰ عنوان کتاب در ۱۱ میلیون نسخه، فعالیت ۱۱۷ رسانه متنوع، تحول محتوایی در سینما و هنرهای تجسمی و نهادینه شدن فرهنگدینی از جمله ره آوردهای فرهنگی انقلاب در استان قزوین است.
اکبر اسکندری نژاد به دلیل اشراف بر نیازهای فرهنگی معتقد است اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی عملکرد مناسبی داشته و سینمای ایران پس از انقلاب مدیون دفاع مقدس است و هرچه ازمفاهیم جنگ تحمیلی فاصله گرفتیم زاویه ما با باورهای ناب پر رنگ شد.
وی بیان کرد: در قبل از انقلاب هیچ ناشری در قزوین فعالیت نمی کرد و میزان نشر کتاب و رسانه ها با قبل از انقلاب قابل مقایسه نیست و با چاپ ۱۱ میلیون و۵۰۰ هزار جلد کتاب در سال ۹۴ رتبه یازدهم کشور را کسب کردیم.
حجت الاسلام علی نعمت اللهی مدیرکل تبلیغات اسلامی استان قزوین هم معتقد است سازمان تبلیغات بخشی از بار فرهنگ و معنویات را به دوش می کشد، وی معتقد است: از تربیت دینی فرزندانمان غافل شدیم و امام مستضعفان با رهبری خود سخنانی را مطرح کرد که تمام مظلومان تشنه آن بودند.
وی در مورد سینما معتقد است: انقلاب، سینما را از حالت تفننی به ارزشی با محتوای تولید اندیشه ارتقا داد، در رژیم گذشته سینما ادبیات کوچه بازاری داشته و به کاباره، دیسکو، ختم می شد و به عنوان یک ابزار مخرب عمل می کرد.
* در ابتدا بد نیست تعریفی از فرهنگ بیان کنید؟
اسکندری نژاد: فرهنگ ترکیبی از خرده رسومات و آداب و رفتارهاست که از گذشته تا امروز به ما رسیده، بسیاری از این رفتارها در ظرف زمان تغییر کرده و اصلاح می شود. رفتارهای خوب را تبدیل به عادت می کنیم و رفتار نکوهیده را از جامله دور می کنیم. فرهنگ یک کنش گر زنده است که قابلیت پالایش و نوسازی خود را دارد، در معنی عام نیز هر رفتار پذیرفته شده را که تبدیل به عرف و عادت شده و در اجتماع مورد قبول باشد فرهنگ می گویند.
* وضعیت جامعه در بهره برداری از فضای مجازی را چگونه ارزیابی می کنید؟
فضای مجازی را باید در ظرف زمان سنجید، در میزان بهره برداری از فضای مجازی مانند سایر تکنولوژی ها جایگاه متوسطی داریم، که تبدیل به نیاز جامعه شده و برای استفاده صحیح از آن فرهنگ خاص خود را باید اعمال کرد، در گذشته استفاده از ویدئو، ممنوع بود، سپس ماهواره با سیاست انقباضی مواجهه شد، زیرا تاثیر رفتاری نامناسبی بر جامعه می گذاشت. امروز مردم از ویدئو و ماهواره عبور کردند و تکنولوژی های خاص را در عرصه رسانه و هنر مورد استفاده قرار می دهند.
وزارت ارشاد وظیفه تولید محتوا دارد که موسسه فرهنگی دیجیتال در این راستا فعالیت می کند که برای استانداردهای فرهنگی جامعه نیازاست.
سال گذشته در اجلاس نمازتولید محتوا با موضوع نماز صورت گرفت، بیش از ۳ سال است تولید محتوا با سیره رضوی را در دستور کار داریم که محتوای فوق العاده جذاب و سازنده دارد اما ارشاد به تنهایی نمی تواند تمام مسائل و نیازهای فرهنگی جامعه را مرتفع سازد زیرا نیازمند همکاری حاکمیت و مردم بوده تا این موضوع به یک دغدغه عمومی تبدیل شود.
* زبان هنر را چگونه می توان به ابزار قدرت ملی تبدیل کرد؟
اسکندری نژاد گفت:هرملتی که مجهز به زبان هنر شود، مفاهیم و باورهای خویش را راحت تر منتقل می کند، آمریکا به عنوان یک ابرقدرت تمام دسیسه ها و برنامه های استعماری خود را با هالیوود به پیش می برد.
وی افزود: پایان جنگ و دفاع مقدس عراق متجاوز شناخته شد، بهترین سوژه بود تا ما با هنر سینمابتوانیم صدام و هم پیمانانش را به چالش بکشیم و نسل های امروز به راحتی مظلومیت و عظمت ملت ایران را درک کنند.
*چه سوژه هایی در سینما مغفول مانده است؟
اسکندری نژاد تصریح کرد: وقتی متجاوز بودن صدام مشخص شد می توانستیم در قالب یک فیلم یا چندین فیلم سینمایی به تمام دنیا و نسل های امروز مظلومیت خویش را رساتر برسانیم. سینما هنرجامع است، در دوران طاغوت سینما به جای اندیشه سازی به سمت ابتذال حرکت کرد اما بعد از انقلاب ما بیشترین جوایز بین المللی را بردیم. اگر به جای سیاست های انقباضی و سیاسی به سینما گران سوژه بدهیم بسیاری از مشکلات حل می شود. پس از انقلاب سینما خوب بوده و جای بهتر شدن هم دارد.
*چند انتشاراتی قبل از انقلاب در قزوین فعالیت داشتند؟
اسکندری نژاد در پاسخ به این سوال گفت: قبل از انقلاب در قزوین هیچ ناشری نداشتیم اما در حال حاضر ۵۲ ناشرداریم که با ۴۳۰۳عنوان کتاب و ۱۱میلیون و پانصد هزارجلد چاپ در سال های ۹۴و۹۵ رتبه یازدهم کشور را کسب کردیم و شما می توانید مقایسه کنید میزان نشر در کل کشور از چه منبع عظیمی برخوردار است.
*بخشی از فعالیت های اداره ارشاد را در آستانه چهل سالگی انقلاب بیان کنید؟
اسکندری نژاد در این خصوص اظهارداشت: در استان قزوین ۱۱۷ رسانه مکتوب و پایگاه داریم و ۶۱ آموزشگاه هنری، ۳۵۳ کانون فرهنگی هنری، تعداد ۴۲ موسسه قرآنی، رسانه های زیرمجموعه کانون های فرهنگی دیجیتال داریم که در استان و سطح کشور کار تولید محتوا را انجام می دهند و ۱۲۸ موسسه تبلیغاتی زیرنظر ارشاد اسلامی فعال هستند.
وی افزود: امسال نیز ۱۸ پروژه عمرانی در دست اجرا داریم که ۴ پروژه در دست اجراست و در مناطق کم برخوردار مانند؛ زیاران، معلم کلایه، شال و خرم دشت تا ۹۰درصد پیشرفت دارد که ظرفیت هر مجتمع ۲۰۰ نفر است.
* رویکرد انقلاب اسلامی چه بود و تفاوت آن با سایر انقلابهادر چه مواردی است؟
حجت الاسلام نعمت اللهی در پاسخ به این سوال گفت: رویکرد انقلاب اسلامی یک رویکرد فرهنگی بود و نطریات مختلفی در انقلاب مطرح شد که به دلیل استبداد زدگی، فقر یا بی عدالتی دست به انقلاب زدند، اما در حقیقت انقلاب اسلامی یک بنیه اعتقادی و تفکر فرهنگی داشت که مبارزه با فقر، ظلم و بی عدالتی را در قالب جمهوری اسلامی دنبال کردند.
وی گفت: شهید مطهری می گوید؛ در به وجود آمدن انقلاب معجونی از همه مسایل دخیل بود که ملت را از حق قانونی و مشروع محروم کرده بودند، مباحث فرهنگی پر رنگ تر بود که از دل فرآیند اجتماعی خودش را نشان داد، کشورهای دیگر مانندکشور هند و آفریقای جنوبی، گاندی و نلسون ماندلا را دارند اما در ایران نگاه به رهبر هم اعتقادی است و متفاوت از همه کشورهای دنیاست.
* شگفتی انقلاب ایران در چه زمینه ای بروز کرد؟
نعمت اللهی بیان کرد: انقلاب اسلامی تمام معادلات نامشروع دنیا را به هم ریخت و حرف نو برای جهانیان عرضه کرد، انقلاب اسلامی با تاسی به محرم و صفر در دنیا تاثیرگذار شد و بحران هویت ایجاد کرد که همانند رسول اکرم(ص) در جزیره العرب این کار را انجام دادند. دنیای کفر و استبداد را با چالش جدی مواجهه کرد، پس از انقلاب فرانسه گفتند که دین افیون توده هاست و همیشه دین در حاشیه قرار داشت.
وی اضافه کرد: امام مستضعفان با آوردن دین در متن اجتماع و سیاست تمام ایسم های دروغین عرب را به چالش کشید و دین را مطرح کردند، مرزها را درنوردیدند و جهان اسلام که توسط استعمار به خواب عمیق فرورفته بود بپا خواست و سقوط دیکتاتورهای دست نشانده را یکی پس از دیگری شاهد هستیم.
* فرهنگ در عرصه دفاع مقدس چگونه بروز و ظهور داشت؟
نعمت اللهی یادآورشد: همه جوامع بشری در حالت بحران مواضع قاطع می گیرند، ما کشوری بودیم که تازه انقلاب در آن به پیروزی رسیده بود با شروع جنگ تحمیلی شعارهای جهاد و شهادت خود را در میدان نشان داد، هرچقدر از فضای دفاع مقدس فاصله گرفتیم با چالش های جدید مواجه بودیم، دفاع مقدس نمود تمام خوبی های ملت ایران بود، هیجانات، احساسات همراه با عقلانیت جوانان کشور با رهبری امام مستضعفان تمام ابرقدرتها را به چالش کشید و توانستیم برنده یک جنگ نابرابر جهانی شویم.
* نقش دین و احساسات معنوی در دفاع مقدس چگونه بود؟
نعمت اللهی تصریح کرد: احساسات دینی به عنوان موتور محرک جامعه همیشه با عقلانیت در مذهب شیعه آمیخته شده است. اگر بخواهیم به اهداف خود برسیم نباید تربیت دینی را فراموش کنیم، متاسفانه در این زمینه کم کاری شده که نیازمند نگاه کارشناسی و برنامه ریزی شده هستیم.
* پیشرفت سینمای ایران نسبت به قبل از انقلاب چگونه بوده است؟
نعمت اللهی در این باره اظهارداشت:سینمای پس از انقلاب باگذشته اصلا قابل قیاس نیست، از نظر محتوا اندیشه ساز نبود که بتواند محرک پیشرفت مصالح کشور باشد که بیشتر سوژه ها کوچه بازاری بود و در نهایت به دیسکوها و کاباره ها ختم می شد اما چندین فیلم محدود هم ساخته شد که برای اکران با چالش مواجه شدند.
وی اضافه کرد: سینمای ایران مدیون دفاع مقدس بوده زیرا اگر دفاع مقدس نبود در مسیر رشد و توسعه کشور در همه زمینه ها و بویژه سینما چالش جدی مواجهه بود. دفاع مقدس با تولید فرهنگ، جهاد، شهادت، ایثار و وحدت توانست سینمای ایران را ارزشی کند.
* بخشی از عملکرد سازمان تبلیغات در نهادینه کردن فرهنگ دینی را بیان کنید؟
نعمت اللهی یادآورشد: در حوزه چاپ و نشر و رسانه ها و هیئت های دینی شاهد کارهای ارزشمندی هستیم که توانسته به تولید محتوی دینی و تبیلغ امور فرهنگی کمک موثری کند.
نعمت اللهی تصریح کرد: وجود ۱۸۰ موسسه قرآنی و ۱۳۰ کانون تبلیغاتی، تعداد ۱۸۰ انجمن اسلامی حدود ۲۲۰۰ هیئت مذهبی ثبت شده و فعالیت ۱۳۰۰ مداح و بیش از۸۰۰ مداح دانش آموزی و ۷۰۰ نفر که در شبکه تبلیغ مذهبی در ماه محرم و رمضان فعالیت می کنند و نیز اعزام حدود ۱۲۰۰ مبلغ مذهبی در مناسبت ها بخشی از عملکرد سازمان تبلیغات اسلامی در حوزه های مختلف است.
با توجه به آمار و ارقام ارائه شده از منابع رسمی، در انقلاب اسلامی جهش فوق العاده ای در زمینه های مختلف فرهنگی و معنوی صورت گرفته و با پذیرش نقدها، رفع نقاط ضعف و موانع می توان ایران را به عنوان بزرگترین کشور برای صادرات کالاهای فرهنگی تبدیل کرد.
نظر شما