۸ اسفند ۱۳۸۵، ۱۲:۲۳

/ گزارش مهر از سخنرانی مورخ الجزایری در جمع مولفان کتب درسی /

اروپاییها بیش از مسلمان به حفظ هویت می اندیشند

اروپاییها بیش از مسلمان به حفظ هویت می اندیشند

در اغلب جوامع اسلامی هدف از شناسایی تاریخ علم شناسایی هویت و حفظ آن بوده است اما پژوهش ها نشان می دهد که شهروندان اروپایی به شکل نسبی بیش از شهروندان کشورهای اسلامی به حفظ هویت و میراث علمی خود علاقمندی نشان می دهند.

به گزارش خبرنگار مهر، پروفسور احمد جبار در ابتدای نشستی پیرامون " نقش علوم در کتاب های درسی شرق وغرب " که صبح امروز در سازمان برنامه ریزی کتاب های درسی وزارت آموزش و پرورش سخنرانی می کرد، گفت: کشور فرانسه تاکید فراوانی بر روی وارد کردن علوم به مباحث آموزشی دارد و همواره سعی می کند جامعه خود را در جریان فعالیت های علمی دانشجویان قراردهد.

وی افزود: درواقع علم و آموزش نتایج دغدغه های وزارت آموزش و پرورش کشور فرانسه به شمار می رود. اما مسئله ای که در حال حاضر اتفاق افتاده ، این است که دانشجویان در دانشگاه های این کشور کمتر به انتخاب رشته های علمی می پردازند؛ به طوری که مقامات رسمی فرانسه به این مسئله واکنش نشان  داده اند. البته این مقوله امروز به غیر از فرانسه در سایر کشورها نیز اتفاق افتاده است.

این استاد تاریخ ادامه داد : شهروندان اروپایی همواره نسبت به میراث علمی خود افتخارکرده اند و البته در کنار این مباهات به فعالیت هایی در جهت پررنگ کردن این مقوله نیز پرداخته اند. آنها به وضوح دریافته اند که اشراف به تاریخ علم می تواند به آموزش بیشترعلوم کمک کند. شهروندان اروپا به خصوص کشور فرانسه همچنین تمایل دارند میراث فرهنگی و علمی کشورهای اسلامی را مورد بررسی و شناسایی قرار دهند. آنها معتقدند با این عمل می توانند دیدگاه روشن تری نسبت به مسلمانان پیدا کنند؛ دیدگاهی که درسایررسانه های جمعی نمی توان آن را یافت.

این محقق فرانسوی زبان، به ریاضیدانانی چون حکیم عمر خیام، فارابی، قطب الدین شیرازی، خوارزمی و مباحث و نظریه های آنها در کتاب های درسی کشورهای اروپایی اشاره کرد و افزود: دانشمندان اسلامی ریاضی را به مثابه زبان به کار می بردند و افکار علمی خود را بر پایه این علم پایه می گذاردند.

وی درباره شاخصه های تاریخ علم در شرق و غرب نیز گفت: من به شخصه تقسیم بندی علم را در حیطه جغرافیایی قبول ندارم. زیرا علم در جریان شکل گیری مراحل تاریخی در تمام کشورها بوجود آمده است. بنابراین اعتقاد دارم باید دیدگاه هایی را اختیار کنیم که مراحل جهان شمول تری را دربرگیرند. این دیدگاه این امتیاز را دارد که تقسیم بندی های دروغین را از میان بردارد و به تعامل کشورها منجر شود. وقتی به تفحص در تاریخ غرب می پردازیم متوجه می شویم که تاریخ این کشورها بدون علم و تمدن اسلامی میسرنبوده است.

احمد جبارتصریح کرد: امروز تدریس روش های خوارزمی ریاضیدان ایرانی در کشورهایی چون فرانسه گواه این ادعاست. تمدن اسلامی به یمن داشتن ویژگی های مثبت توانسته نظر غرب را به خود جلب کند؛ به طوری که نظریه های کشورهای اسلامی درحال حاضر در اروپا مورد نقد و تحلیل قرارگرفته است.

کد خبر 454178

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha