به گزارش خبرنگار مهر، فاطمه کاظمینی ظهر یکشنبه در جمع خبرنگاران بابیان اینکه ۲۷ تالاب در استان همدان وجود دارد، گفت: از این تعداد ۳ تالاب آق گل، چم شور و پیرسلمان به صورت طبیعی تشکیل شدهاند.
وی بیان کرد: تالابها شامل دریاچه، رودخانه، برکه، مرداب، چمنزار مرطوب، شالیزار، تورب زار، واحه، مصب رودخانه، دلتاها، سواحل جزر و مدی، سواحل دریا، مانگرو، صخرههای مرجانی، مخازن آب، استخرهای پرورش ماهی و حوضچههای نمک هستند.
کاظمینی بابیان اینکه از تالاب های مصنوعی و انسان ساخت استان همدان می توان به شیرین سو اشاره کرد که با محدوده ۳۰۰ هکتاری یکی از اکوسیستمهای آبی غنی غرب کشور به شمار می رود، گفت: این تالاب همه ساله در فصل مهاجرت پذیرای تعداد زیادی پرندگان آبزی و کنار آبزی است.
وی اظهار کرد: به دلیل تنوع بالای اکولوژیکی منطقه، نیاز اساسی به برنامههای حفاظتی و مدیریتی قوی احساس می شود از این رو با پیگیریهای به عمل آمده از سوی شورای عالی حفاظت از محیط زیست، این تالاب از سال ۸۹ به عنوان منطقه شکار ممنوع معرفی شده است.
کاظمینی از جمله گونههای جانوری تالاب شیرین سو را گرگ، سنجاب زمینی، شغال، روباه، مار آبی، لاکپشت و قورباغه عنوان و خاطرنشان کرد: بیشترین تنوع گونهای مربوط به تیره Anatidae، خوتکای معمولی، اردک سر سبز در این تالاب است.
وی گفت: همچنین گونههای پرستوی دریایی بال سفید، چنگر، لک لک، کشیم گردن سیاه و سلیم طوقی بیشترین فراوانی را درماههای گرم سال و فصول بهار و تابستان دارند.
وی ادامه داد: طبق قوانین حفاظتی، این کریدورهای ارتباطی دارای ارزش حفاظتی بالایی بوده و نقش مهمی در برقراری ارتباط بین زیستگاه مختلف درمسیر مهاجرت ایجاد میکنند.
رئیس اداره حفاظت از محیط زیست طبیعی استان همدان شکار پرندگان، تجاوز به اراضی واقع در حریم تالاب شیرین سو، اجرای بیش از ظرفیت در حوزه آبریز و آلودگی آب ناشی از فاضلابهای روستایی را از جمله تهدیدات و تعارضات وارد بر این تالاب دانست و بیان کرد: سیستم آموزش و آگاهی همگانی، نصب تابلوهای هشداردهنده و تبلیغاتی در طرفین تالاب، نصب مارکرهای بتنی، نصب سطل زباله، ساخت آبشخور مناسب و به تعداد کافی در محل چشمه بالادست و اجرای حفاظ و مانع در اطراف دریاچه را از جمله راهکارهای مناسب برای حفظ این تالاب مصنوعی است.
رئیس اداره حفاظت از محیط زیست شهرستان ملایر نیز گفت: تالاب آق گل از لحاظ وجود موادغذایی مناسب برای پرندگان، یکی از غنی ترین آبگیرهای منطقه غرب ایران محسوب میشود و نزولات آسمانی، ذوب برف ارتفاعات اطراف، نهرهای فصلی، چشمههای حاشیهای و طغیان رودخانه قرهچای از منابع آبی این تالاب طبیعی هستند.
مجید شعبانلو با اشاره به خشک شدن این تالاب در اواخر فصل بهار بهدلیل فصلی بودن آن، گفت: این تالاب درطول پاییز و زمستان آبدار بوده و در فصل بهار از میزان آب آن کاسته میشود.
وی بارش کمباران، برداشت بیرویه از آبهای زیرزمینی، سدسازیهای غیراصولی و حفر چاههای غیر مجاز را ازجمله عوامل خشکسالی این تالاب مهم دانست و عنوان کرد: تولید گردوغبار، کاهش محصولات کشاورزی، ندادن حقآبه استان مرکزی، ازبین رفتن پوشش گیاهی و نابودی روستاها ازجمله مضرات کاهش آب تالاب هستند.
رئیس اداره آموزش و پژوهش اداره کل حفاظت از محیط زیست استان همدان نیز از برگزاری اردوی علمی_آموزشی دبیران مقطع متوسطه با کمک جهاد دانشگاهی و آموزشوپرورش خبر داد.
عباس ایزدی با اشاره به فواید وجود تالابها، عنوان کرد: ذخیره سیل و سیلاب، بهبود کیفیت آب، زیستگاه پرندگان آبزی و آبزیان، جلوگیری از طوفان، جذب گردشگر و تامیین کننده آب سفرههای زیرزمینی از جمله تاثیرات مهم این نعمتهای الهی در زندگی انسانها هستند
وی بابیان اینکه دستورالعمل نحوه واگذاری و بهره برداری از قرق های اختصاصی به ادارات کل حفاظت محیط زیست استان ها ابلاغ شده است، خاطرنشان کرد: در استان همدان منطقه کرفس شهرستان رزن به عنوان قرق اختصاصی پیشنهاد شده است که رایزنی های ابتدایی با سرمایه گذار مربوطه صورت گرفته است.
نظر شما