۱۲ اسفند ۱۳۸۵، ۱۲:۰۸

یک جامعه شناس در گفتگو با مهر :

مدیران فرهنگی نسبت به چهارشنبه سوری دچار فقر اطلاعاتی اند

مدیران فرهنگی نسبت به چهارشنبه سوری دچار فقر اطلاعاتی اند

سپهر کار مطالعاتی در زمینه مجموعه نوروز و به خصوص چهارشنبه سوری بسیار محدود است و در کشور هیچ کار مطالعاتی به روزی در این زمینه نداریم و ما دچار فقر مطالعاتی و بحث نظری در این زمینه هستیم.

دکتر اصغر مهاجری ، جامعه شناس و استاد دانشگاه در گفتگو با خبرنگار مهر، با بیان این که برای اجرای کامیابانه این مراسم که بتواند برای جامعه آورده داشته باشد باید کار فرهنگی و جامعه شناختی انجام شود گفت: در این حوزه پژوهشهای دانشگاهی بسیار کم صورت گرفته است و اصحاب دانش و پژوهش در مورد یکی از بزرگترین رخدادهای اجتماعی مطالعات دقیقی انجام نداده اند.

وی با تاکید بر این که مجموعه نوروز نه تنها یک سرمایه فرهنگی بلکه یک سرمایه اجتماعی است افزود : به این دلیل که چهار شنبه سوری در سطح کلان و عمومی جامعه مطرح است و شبکه ای از ارتباطات را شکل می دهد که اعتماد و ارتباط در جامعه را تقویت می کند یک سرمایه اجتماعی بزرگ است.

این پژوهشگر علوم اجتماعی با اشاره به این که اگر به مجموعه نوروز به عنوان یک سرمایه اجتماعی بنگریم شاه کلید بسیاری از مشکلات اجتماعی و فرهنگی و سیاسی خواهد بود تاکید کرد : با این سرمایه اجتماعی می توان فعالیت اقتصادی کرد، فرهنگ را پویا کرد، هویت اجتماعی آفرید، مهندسی فرهنگی کرد و با بسیاری از ناهنجاریهای اجتماعی مبارزه کرد.

وی همچنین مجموعه مدیران فرهنگی کشور را نسبت به چهارشنبه سوری دچار فقر اطلاعاتی دانست و تصریح کرد : مدیران فرهنگی کشور در این زمینه دچار فقر اطلاعاتی، برنامه ریزی، مدیریت و مهندسی فرهنگی هستند و بر همین داشته های اندک نیز مدیریتی اعمال نمی شود.

مهاجری با اعتقاد بر این که در زمینه چهارشنبه سوری فرهنگ پذیری و جامعه پذیری پویایی انجام نمی شود تاکید کرد : ما همچنان به شیوه های سنتی سعی در فرهنگ پذیری و جامعه پذیری جامعه داریم در حالی که شیوه های جدید اجرای این مراسم  می تواند در کاهش آسیبهای آن موثر باشد.

وی با انتقاد از مدیریت فرهنگی کشور فعالیت هیچ یک از عوامل جامعه پذیری مانند مدرسه، صدا و سیما و مدیریت شهرها را در مورد این مراسم قابل اعتنا ندانست و گفت : در کدام میدان شهر و در کدام استادیوم ورزشی مراسم منظم و برنامه ریزی شده ای که برای شهروندان جذابیت داشته باشد اجرا می شود که مردم نیز در آن نه تنها شرکت بلکه مشارکت کنند.

این استاد جامعه شناسی ، اجرای مراسم چهارشنبه سوری در کشورهای همسایه را که کمترین قرابت فرهنگی با این مراسم دارند با شکوه توصیف کرد و افزود : ما همچنان به شیوه های سنتی غلط که در روستاها جواب می داد در شهرهای بزرگ امروزی رفتار می کنیم و از مشارکت NGO ها و مردم هیچ استفاده ای نمی کنیم.

وی چهارشنبه سوری را درختی عنوان کرد که بر آن هویت، اخلاق، امید و شادابی می روید و گفت : نا هماهنگی بین مسئولانی که در مورد این مراسم وظیفه دارند در طول سالیان باعث ایجاد ناهنجاریهایی شده است که با مدیریت صحیح قابل حل است.

کد خبر 455160

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha