پیمان صالحی معاون نوآوری و تجاری سازی معاونت علم و فناوری ریاست جمهوری در سفر به قزوین برای بازدید از شرکت های دانش بنیان و پارک علم وفناوری قزوین در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار مهر به سوالات مختلفی در خصوص وضعیت شرکت های دانش بنیان، حمایت های دولتی و چشم انداز ترسیم شده در این عرصه پاسخ گفت.
* در حال حاضر چند مرکز رشد در کشور فعال شده و چند طرح با حمایت معاونت علم و فنآوری ریاست جمهوری تجاری سازی شده است؟
البته ما بخش های مختلفی داریم و به صورت حوزه ای فعالیتها رصد می شود و به دلیل متنوع بودن کارها شاید نتوان آمار دقیقی از طرح های ارائه شده عنوان کرد اما بیش از ۲۰۰ مرکز رشد در سراسر کشور داریم و تعداد طرح هایی که به این مراکز ارائه می شود بسیار زیاد است.
حمایت های ما از ایده هایی که به محصول رسیده و تجاری سازی شده جدی است و در هر بخشی از شرکت های نوپا، رشد یافته و دانش بنیان حمایت می شود.
* حمایت های شما از شرکت های دانش بنیان به چه صورتی است؟
در چند سال اخیر از طریق پرداخت وام های کم بهره بیش از ۳۰۰ شرکت را در سراسر ایران حمایت کردیم که ۷۵ درصد این شرکتها در خارج از پایتخت بودند که نشان می دهد نگاه ما کشوری است تا با توزیع عادلانه تسهیلات بتوانیم از همه ایده پردازان حمایت کنیم.
یک مکانیزم دیگر حمایت از طرح های کلان و خاص است مانند آنچه در ساخت دستگاه تونل حفاری و موتور لوکوموتیو درقزوین و تونل عمودی باد صورت می گیرد که این طرح ها اثربخشی بین المللی دارند.
* چند طرح بزرگ ملی مورد حمایت معاونت علمی و فنآوری ریاست جمهوری قرار گرفته است؟
تاکنون ۱۰۰ طرح بزرگ و کلان ملی با کمک معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و بخش خصوصی درحال اجراست که این طرح ها در عرصه های دارو، تجهیزات پزشکی، شیلات، کشاورزی، آبزیان، حمل و نقل سبز، موتور برقی و هوا فضا تعریف شده و مورد حمایت این معاونت قرار گرفته است.
مهمترین فعالیت ما ایجاد یک زیست بوم فناوری است که در آن هر روز یافته های علمی محققان در همه نقاط کشور به محصول تبدیل شده و تجاری سازی می شود و شرایط به گونه ای است که این نوید را می دهیم که بزودی تعداد این طرح ها بشدت افزایش خواهد یافت.
* برند سازی چقدر مورد حمایت قرار می گیرد؟
کسی که می خواهد با این معاونت علمی ارتباط داشته باشد باید شخصیت حقوقی داشته باشد نه حقیقی زیرا ما به افراد کاری نداریم و این موضوع کمک می کند ازابتدا ایده ها تجاری و بازرگانی باشد البته ما هم حمایت می کنیم و در این میان سازمان های دیگری هستند که در تجاری سازی و برند سازی و مالکیت فکری فعالیت دارند چون همه کار را نباید دولت انجام دهد.
شتاب دهنده هایی داریم که در حوزه برند سازی کار می کنند اما یک مشکل این است که بسیاری از شرکت های ما تولیدکننده خوبی هستند اما تاجر و بازرگان نیستد و در فروش مشکل دارند زیرا تخصص لازم را در این بخش ندارند لذا باید هر کس کار خود را انجام دهد، برخی در بخش برند سازی و برخی فروش و بازاریابی فعالیت کنند.
* محصولات دانش بنیان چقدر ظرفیت صادرات دارند؟
در معاونت علمی و فنآوری ریاست جمهوری حمایت های خاصی داریم و برای حضور در نمایشگاههای بین المللی و دریافت استانداردهای بین المللی، پرداخت برخی از هزینه های آنها کمک می کنیم.
خوشبختانه در سالهای اخیر صادرات محصولات دانش بنیان بشدت افزایش یافته و برای نمونه در محصولات نانو که لبه فنآوری هستند بیش از ۱۰۰ میلیون دلار صادرات داشتیم و یا در حوزه داروهای بیوتکنولوژی به روسیه ۱۰۰ میلیون دلار صادرات محقق شد که نشان می دهد ظرفیت این محصولات برای ارز آوری بالاست و چون هزینه تولید آنها پایین است و از استانداردهای بین المللی برخوردارند بسیاری از کشورهای دنیا متقاضی این محصولات هستند.
* آیا گردش مالی شرکت های دانش بنیان در سالهای اخیر به وضعیت مطلوبی رسیده است؟
ما برای تقویت بنیه مالی شرکت های دانش بنیان از محل صندوق نوآوری و شکوفایی، صندوق توسعه ملی و بانک های عامل تسهیلاتی پرداخت کرده ایم و برای نمونه صندوق نوآوری و شکوفایی ۳ هزار میلیارد تومان منابع مالی دارد که به شرکت های دانش بنیان تسهیلات می دهد که در مجموع خوشبختانه گردش مالی شرکت های دانش بنیان در سال گذشته بیش از ۶۰ هزار میلیارد تومان بوده که قابل توجه است.
* تحریم ها تا چه میزان در روند کار شرکت های دانش بنیان مانع ایجاد کرده است؟
در حوزه تحریم هم تهدید داریم و هم فرصت اما باید آن را به فرصت تبدیل کنیم که این کار عملی شده است البته می پذیریم تحریم ها آثار منفی هم داشته است اما مشکلاتی که در نوسان ارز ایجاد شدبه نفع تولید داخل شده و برخی از شرکت های ایرانی رونق پیدا کردند و توانستند حتی صادرات بیشتری داشته باشند لذا همچنان باور داریم با مدیریت درست باید مشکلات و تهدیدات را به فرصت تبدیل کرد.
* اولویت این معاونت در سال آینده در چه بخشی خواهد بود؟
نگاه ما به اسناد بالادستی است و هم سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری و برنامه ششم و هم نقشه جامع علمی کشور که سیاست ها را مشخص کرده و نیز سند ۱۴۰۴ تعیین شده را مورد توجه قرار خواهیم داد و نگاه ویژه ای در فعالیت در حوزه های انرژی، حمل و نقل سبز، محیط زیست، دارو، سلامت و تجهیزات پزشکی خواهیم داشت.
* ظرفیت های استان قزوین در حوزه شرکت های دانش بنیلان چگونه بود؟
استان قزوین نسبت به بازدیدی که دو سال و نیم قبل داشتیم بسیار تغییر کرده و رویکرد واقعا خوبی در استان در دانشگاهها، سازمان مدیریت و برنامه ریزی، مسئولان استان و نوع برنامه ریزی ها ایجاد شده که جای خوشحالی و تشکر دارد.
البته چون هر هفته سفر استانی داریم این تغییر رویکرد را در همه استانها مشاهده می کنیم که قزوین وضعیت ویژه ای دارد و از آنجا که بیانات رهبری تاکید بر اقتصاد دانش بنیان بوده و ریاست جمهوری و وزرا هم بر آن اصرار دارند خوشبختانه مسئولان توجیه شده اند و ما هم باید زیرساخت ها را فراهم کنیم و فرهنگ اقتصاد دانش بنیان جا افتاده و در استان قزوین شکوفا شده است.
نظر شما