۱۳ اسفند ۱۳۸۵، ۸:۳۷

/ نشریات کودک و نوجوان در سالی که گذشت /

نشریه کودک نباید به تعیین خط مشی های آموزشی بپردازد

نشریه کودک نباید به تعیین خط مشی های آموزشی بپردازد

سپیده آرمین معتقد است: شورای نظارتی نشریات کودک و نوجوان به روند کاری نشریاتی که در چارچوب های آموزشی به القای خط مشی می پردازند انتقاد دارد و معتقد است نشریه عامه پسند حق ندارد به تعیین خطوط و حدود برای مخاطبان خود بپردازد.

به گزارش خبرنگار مهر، شورای کتاب کودک علاوه بر انجام فعالیت هایی حول محورادبیات کودک و نوجوان دارای یک شورای نظارتی است. این شورا که متشکل از دوازده نفر است در ابتدای هرسال پنج یا شش نشریه کودک و نوجوان را انتخاب و به تحلیل و بررسی آنها می پردازد و سپس هرکدام از آنها را به فراخور چینش مطالب در رده سنی کودک یا نوجوان ارزیابی می کنند.

الهه و میترا سیاوشیان، مهتاب مقدم، فاطمه چایکار، باقریان، زهرا انتظاری، اسکندری، سپیده آرمین و... از جمله اعضای این شورای نظارتی را تشکیل می دهند. شاپرک، سنجاقک، اخبارکودکانه، کوشش، دوچرخه، نشریه انگلیسی لدر (نردبان) و بادبان از جمله نشریاتی هستند که امسال در ردیف کاری شورای نظارتی کتاب کودک قرار گرفته اند. این شورا در سالگرد تاسیس شورای کتاب کودک که تیرماه هر سال برگزار می شود نتایج ارزیابی های خود را نسبت به این نشریات عنوان می کند.

سپیده آرمین یکی از اعضای شورا با نگاهی به نشریات کودک و نوجوان درطی یک سال گذشته معتقد است: متاسفانه همان تعداد نشریاتی که در حوزه کودک و نوجوان فعالیت های گسترده و مثبتی انجام می دادند افت کرده اند. " بچه های ایران" و " سروش نوجوان " در برهه ای از زمان رشد خوبی داشتند و به این نسبت مخاطبان پروپا قرصی را جذب کرده بودند. همچنین " دوچرخه" روزنامه همشهری که در رده نوجوانان تقسیم بندی می شود اصولی کار می کند. اما سایر نشریات بیشتر حالت آموزشی دارند؛ یعنی سعی می کنند در قالب خط مشی هایی خاص موارد آموزشی و اخلاقی را به کودک و نوجوان القا کنند. درحالی که یک نشریه عام حق ندارد القاکننده باشد.

کمبود ویژگی های شادی و سرگرم کننده و تهی از جنبه های لذت بخش معضلی است که به گفته این کارشناس امروز کمتر در نشریات کودک و نوجوان به چشم می خورد. درعین اینکه این نشریات از اطلاع رسانی کافی نیز برخوردارنیستند. " سروش کودکان" در بخش ادبیات و " دوست خردسال " بواسطه داشتن شعرها و داستان های خوب در ردیف نشریاتی از سوی شورای نظارتی کتاب  کودک قرار دارند که ارزیابی قابل قبولی نسبت به آنها ارائه شده است.

 آرمین به مجله " عروسک سخنگو " اشاره و ازاین نشریه به عنوان نشریه ای حاوی ادبیات مدرن همراه با مخاطبی خاص یاد می کند؛ به طوری که حتی ارزیابی عروسک سخنگو را واجد شرایط مستقلی از سایر نشریات می داند.

مبتنی بودن بر پایه آموزش صرف، مطالبی تهی از خلاقیت و تنوع، نبود انگیزه و نگاه تخصصی از مهم ترین مشکلاتی است که به گفته این کارشناس، نشریات کودک و نوجوان با آن دست به گریبان هستند.

آرمین تاکید می کند: بچه های امروز خواه ناخواه از نشریات پیشترهستند. بنابراین علاوه بر اینکه نشریات ما باید عملکردهای به روزتری داشته باشند موظفند تا مخاطبان و خواسته های آنها را شناسایی کنند و به جای استفاده از آثار ترجمه در نشریات و افتادن به ورطه روزمرگی به آثار تالیفی روی آورند.

سپیده آرمین می گوید: اوایل سال هایی که نشریه دوست خردسال منتشر می شد به دلیل داشتن مطالب نو، کمیک استریپ های جذاب، طرح و رنگ بندی مناسب در ردیف نشریاتی دسته بندی می شد که درباره آن این نظر صادق بود که تا حدودی خردسال را می شناسد. اما با ارزیابی ای که در طول ماه های گذشته از نشریات به عمل آوردیم نتوانستیم " شاپرک " کیهان بچه ها را جزو نشریات خردسال بدانیم.

نکته دیگر اینکه یک نشریه افغان به نام " طراوت " که تاکنون موفق شده پنج شماره خود را منتشر کند از این شورا درخواست کرده تا به ارائه نظرات خود درباره مطالب این نشریه بپردازد.

کد خبر 456272

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha