خبرگزاری مهر، گروه استانها: این روزها که مردم از زندگی شهری با همه دغدغههایش خسته شدهاند، در فرصت تعطیلات دوست دارند سری به روستاها و آبادیهای شهر و استانشان بزنند تا فرصتی برای تنفس در هوای تمیز و پاکیزه پیدا کرده و به جانشان آرامشی که ارمغان طبیعت است هدیه کنند.
در خراسانجنوبی نیز روستاهای فراوانی چون فورگ، افین، چنشت، دهسلم و مصعبی وجود دارد که گردشگران و طبیعتگردان در فرصتهای به دست آمده به آنجا سفر میکنند و از زیباییهای آن لذت میبرند.
یکی از این روستاهای جذاب برای گردشگری روستای ماخونیک است که آوازه آن نه فقط از خراسانجنوبی بلکه از ایران هم فراتر رفته و بسیاری از مسافران خارجی نیز که به خراسانجنوبی میآیند سری به این روستای شگفتانگیز میزنند.
ماخونیک در دهستان درح و بخش مرکزی شهرستان سربیشه واقع شده است و به عبارت دقیقتر در فاصله ۷۸ کیلومتری شرقی شهر سربیشه در مسیر جاده سربیشه به روستای دُرُح قرار دارد.
درباره وجه تسمیه نام روستا برخی میگویند به دلیل وجود شکافی در کوه نزدیک روستا به آنجا ماده ماخونیک گفته میشده که به مرور زمان به ماخونیک تغییر نام یافتهاست.
قدمت ۳۰۰ ساله روستای ماخونیک
اسناد تاریخی این منطقه ماخونیک نشان میدهد که روستای ماخونیک بیش از ۳۰۰ سال قدمت دارد و آنچه اهالی این روستا بر سر زبان دارند و در خاطرات خود از گذشتگان که نسل به نسل گشته از شاهان دوران صفوی نیز یاد میکنند.
یکی از عمده نشانههای فرهنگی روستای ماخونیک مسکن است و بافت مسکونی روستا در دامنه تپه و خانهها بهطور فشردهبههم و در گودی زمین ساخته شدهاند. کف خانه حدود یک متر از سطح زمین پایینتر است و دارای یک درب کوتاه چوبی است.
برای رفتن به داخل خانه باید دولا شده و به زحمت خود را داخل خانه کرد. اغلب یکی دو پله درگاهی را به کف خانه متصل میکنند. به علت آنکه هوای این ناحیه سرد میباشد، مردم خانهها را کوچک و کمارتفاع میساختند تا گرم شدن خانه راحتتر صورت گیرد.
نکته قابل تأمل این است که عمده مصالح به کار رفته در مسکن روستای ماخونیک شامل سنگ، چوب و هیزم است.
جاذبههای فرهنگی روستای ماخونیک
علاوه بر مسکن به جاذبههای فرهنگی دیگری همچون مراسم عروسی و نامزدی، مراسم ماه رمضان و عید فطر و عید قربان، مراسم بارانخواهی و همچنین خوراک و غذاهای سنتی و پوشاک محلی منطقه میتوان اشاره کرد.
طراحی لباسهای زنان و مردان ماخونیکی در گذشته خیلی متفاوت بوده که امروزه نیز برخی اهالی روستا نوع لباس خاص خودشان را میپوشند اما نسل جدید و جوانان در زمینه پوشیدن لباس تغییر فرهنگ دادهاند.
جنس لباس اهالی روستای ماخونیک در گذشته از کرباس بوده است و از حدود ۲۰ سال قبل دیگر کرباس در این روستا بافت نمیشود و برای تهیه لباس به شهر مراجعه میکنند و هنوز عدهای از اهالی لباسهایی از جنس کرباس دارند که میپوشند.
متداولترین غذاهای اهالی روستا کشک، قلور، کورگی و کاچی است که در این میان کاچی از مهمترین و متداولترین غذاهای این منطقه است که بیشتر از شغلم درست میشود.
هاشم اتفاقی رئیس میراث فرهنگی شهرستان سربیشه درباره جاذبههای روستای ماخونیک به خبرنگار مهر گفت: روستای ماخونیک یکی از هفت روستای شگفتانگیز جهان است.
وی با اشاره به اینکه روستای ماخونیک به سرزمین لیلی پوت ها مشهور است، بیان کرد: یکی از شاخصههای روستای ماخونیک نوع سکونتگاهها، ساختار معماری خاص این منطقه است.
رئیس میراث فرهنگی شهرستان سربیشه ادامه داد: از دیگر جاذبههای گردشگری روستای ماخونیک غذاهای سنتی و بومی آن روستا و گیاهان دارویی آن منطقه است که این گیاهان دارویی به نوعی سوغات روستا نیز محسوب میشود.
اتفاقی با اشاره به اینکه در روستا یک موزه کوچک نیز راهاندازی شده است، گفت: در ایام نوروز با همکاری دهیاری روستا در ورودی روستا راهنمایانی وجود دارند که گردشگران را برای بازدید از بافت روستا راهنمایی میکنند.
بازدید سه هزار گردشگر خارجی از ماخونیک در طول سال
وی یادآور شد: از روستای ماخونیک به طور متوسط سالیانه حدود دو هزار گردشگر بازدید میکنند که بخشی از آنها ایام نوروز را برای گردشگر در ماخونیک انتخاب میکنند.
رئیس میراث فرهنگی سربیشه با بیان اینکه بازدید از روستای ماخونیک برای گردشگران خارجی نیز جذابیت خاصی دارد، بیان کرد: در طور سال به طور متوسط دو تا سه گردشگر خارجی و در کل سال حدود سه هزار گردشگر خارجی از ماخونیک بازدید میکنند.
اتفاقی گفت: یکی از برنامهریزیها برای رونق بیشتر گردشگری ایجاد اقامتگاه بومگردی در روستای ماخونیک است.
مردم روستای ماخونیک مانند همه مردم دیار خراسانجنوبی مهماننواز هستند و اگر تمایل به طبیعت گردی در روستا به همراه طعم غذاهای سنتی و عطر گیاهان دارویی میتوانید ماخونیک را برای گردشگری انتخاب کنید.
نظر شما