خبرگزاری مهر - گروه استانها؛ سمیه رمضان نیا: بیجار گروس، شهری با قدمت هفت هزار ساله که به بام ایران شهرت دارد و مکانهای تاریخی بسیاری را در دل خود از بدو تاریخ برجای گذاشته است، و جاذبههای بسیاری برای گردشگری دارد، هنوز هم برای بسیاری ناشناخته است.
شهرستان بیجار یکی از شهرهای زیبای کشوربا تنوع آب و هوایی مناسب و جاذبههای گردشگری طبیعی و تاریخی متنوعی است که همه ساله مورد توجه بسیاری از گردشگران قرار داشته و در همین راستا دستگاههای اجرایی و متولیان ذیربط با تلاش خود سعی دارند تا سفری ایمن را برای گردشگران نوروزی به ارمغان بیاورند.
با رسیدن به فصل بهار و شکوفایی طبیعت، شور و شوق مردم برای استقبال از فصل نو به اوج خود میرسد و هر سو را که مینگری نشانی از زیبایی طبیعت را نظاره میکنی، در این میان شهرستان بیجار نیز که به بلندای بام ایران شهرت دارد مملو از چشم اندازهای طبیعی زیبا میشود.
در آستانه سال نو بیجار هم به شهر فعال و پر تلاشی برای استقبال از مسافران تبدیل شده به نحوی که همه از پیر و جوان در تکاپو هستند تا گرد و غبار خانهها و شهرشان را بزدایند و شاداب و سرحال به استقبال فصل نو بروند.
شهرستان بیجار با پیشینهای که دارد دارای اماکن گردشگری بسیاری است که هر ساله به استقبال مسافران نوروزی میرود و آنها را به دل زیباییهای خود میکشاند و قدرت الهی را به تصویر میکشد.
دژ و قلعه قمچقای (دره شاهان) یکی از جاذبههای بکر گردشگری بام ایران است ای قلعه در فاصله ۶۰ کیلومتری شمال بیجار و یک کیلومتری شمال روستای قم چقا و داخل منطقه حفاظتشده بیجار قرار دارد.
به نظر کارشناسان قلعه تاریخی قمچقای بیجار دارای کتیبهای با نقش هیروگلیف و به خط هراتیک میباشد و جز قدیمیترین کتیبههای نیمه تصویری ایران قلمداد گردیده و کتیبه آن با خط سومریان قابل مقایسه است.
ارتفاع دیوارههای این قلعه به ۲۰۰ متر میرسد و تنها راه ارتباطی قلعه با خارج، گذرگاه باریکه ای میباشد که ساخته و پرداخته دست صاحب هنری است که یک نفر به دشواری میتواند از آن عبور کند. وسعت قلعه بالغ بر ۵۰۰۰ متر مربع با مخازن متعدد آب است که در سنگ کنده شده و پناهگاه زیرزمینی آن با عمق ۴۱ پله به صورت تونلی از سنگ کنده شده و به زیر قلعه هدایت میشود.
از قلعه بزرگ قم چقا در عصر پارتها و ساسانیان نیز استفاده شده که همزمان با محاصره آتشکده آذرگشسب در تخت سلیمان (۱۰۰ کیلومتری شمال همین قلعه) به وسیله هراکیلوس امپراتور روم، موجبات تخریب آن فراهم شده است.
این قلعه از نظر قدمت بسیار حائز اهمیت است و در برهههای گوناگون مورد استفاده اقوام مختلفی واقع شده است؛ بنابراین قلعه و دژ قم چقا یکی از قلعههای با ارزش و تاریخی شناخته شده ایران است.
شهر بیجار در گذشته دارای چند بازار مهم بوده که بعضی از آنها هنوز رونق گذشته خود را حفظ کردهاند. بازار قدیمی این شهر به نام «بازار بزرگ» مشهور است و دیگر بازارها عبارتند از: بازار افتخار نظام، قیصریه سالار و قیصریه سید لشکر و بازار امیر تومان که با دو سرا به نامهای سرای کهنه و سرای تازه در گذشته محل تجارت تاجرهای افغان، تبریزی، همدانی و زنجانی بوده است و اکنون نیز دارای دو تیمچه به نام شهبازخان و تیمچه امیر تومان است که جایگاه دکانهای بازاریان است.
سد گلبلاغ جاذبه چشمنواز ارتفاعات ایران
سد گلبلاغ از جاذبههای شگفتانگیز بام ایران بر روی زمین است که سالانه پذیرای هزاران گردشگر نوروزی برای تماشای زیباییهای سحرانگیز است، زیبایی این سد تا حدی است که هیچگاه چشم گردشگران از دیدن آنها خسته نمیشود.
سد گلبلاغ بیجار یکی از مکانهای بسیار دیدنی و تفریحی شهرستان بیجار است که در هر فصل زیباییهای خاص خود را دارد و مردم از هر نقطهای برای گذراندن اوقات خود به این منطقه سفر میکنند تا برای لحظاتی و به دور از دغدغههای روزمره زیباییهای آن را نظارهگر باشند.
این سد زیبا و پر جاذبه دیار گروس در ۱۵ کیلومتری محور بیجار قروه بر روی رودخانه اوزن دره احداث شده است که با حجم مخزن هشت میلیون متر مکعبی ظرفیت آبیاری حداقل ۸۰۰ هکتار از اراضی پایاب سد را دارد.
سد خاکی گلبلاغ از حیث منابع آبی غنی بوده و در حال حاضر از زیرکشت بردن محصولات مختلفی نظیر گندم و جو و بالاخص سیب زمینی از آب این سد استفاده میشود و در کنار زیباییهای دینی، بهرهمندی خوبی را نیز برای کشاورزان اطراف فراهم کرده است.
در حال حاضر میتوان با اتومبیل تا نزدیکی این سد زیبا رفت و و گردشگران تنها مسیر کوتاهی را مجبور به پیاده روی هستند، در کنارههای این سد زیبا قایقهای زیادی قرار داده شده تا مسافران و میهمانان خود را میهمان قلب گرم سد گلبلاغ کنند.
کوه حمزه عرب میزبان زیباترین طلوع خورشید
امامزاده حمزه عرب در کوههای شمال شرقی بیجار واقع شده است و با توجه به دسترسی آسان به این مکان مذهبی در ایام مختلف روز میزبان خیل عظیمی از مردم این شهر و مسافران و گردشگران است.
یکی از بهترین و جذابترین جاذبههای گردشگری در بیجار کوه حمزه عرب است، ارتفاع این کوه از سطح دریا حدود دو هزار ۶۴۰ متر است که بروی این کوه بلند که از هر طرف چشم انسان را نوازش میدهد، سید جلیلالقدری از سلسله سادات موسی بن جعفر (ع) در سال ۹۷۳ هجری شمسی و طبق مستندات به دست آمده بنا بر وصیت خودش به خاک سپرده شده است که در بین اهالی منطقه گروس مشتاقان فراوانی دارد.
در سالهای دورتر اهالی روستاهای اطراف قبل از چیدن علف و جمعآوری گندم همگی جمع شده و گوسفندی قربانی میکردند و شبی را به زیارت حمزه عرب میرفتند و همان جا مراسمی برگزار میکردند تا فقیر و غنی در کنار هم و با توسل به بزرگان دین کار جمعی خود را که کشاورزی است، متبرک کنند و البته رفت آمدها در آن موقع اغلب با استر و یا پیاده صورت میگرفت.
جالب توجه اینکه در روستاهایی هم که حتی خود امامزادهایی وجود داشتند و راهشان هم بسیار دور بوده است برای برگزاری مراسم حمزه عرب پس از طی کردن راههای طولانی خود را به بالای این کوه میرساندند تا در این مراسم مشارکت کنند.
آنهایی که شب را در بالای کوه حمزه عرب به صبح رساندهاند حتماً به چشم خود دیدهاند که زیباترین طلوع از همین نقطه قابل دیدن است، طلوعی به راستی دیدنی و زیبا که چشم هر بینندهای را به سوی خود جلب میکند و قدرت خداوند عظیم را به نمایش میگذارد.
آفتاب با نرمی و متانت خاصی خود را از افق بالا میکشد و آسمان به رنگین کمانی از رنگها تبدیل میشود و صحنهای به راستی دیدنی و تماشایی خلق میشود که همانند آن را در هیچ جای دیگر نمیتوان دید.
کوه حمزه عرب و در رأس آن بقعه تاریخی و چشم اندازهای زیبای طبیعی به گونهای در دل مردم جای خود را بازکردهاند که حتی پیرمردان و پیرزنانی که راه رفتن برایشان دشوار است، به راحتی برای زیارت و ادای نذر رنج سفر را برخود تحمیل کرده و به زیارت و استفاده از زیباییهای خدادادی این کوه میروند.
نگینی سبز تحت عنوان منطقهی حفاظت شده بیجار
منطقه حفاظت شده این شهر به عنوان مهمترین زیستگاه طبیعی استان کردستان و نگین سبز بام ایران با وسعتی بالغ بر ۲۳۰۰ هکتار در ۱۸ کیلومتری شمال بیجار در اراضی صلوات آباد واقع شده است.
این منطقه به دلیل قرار گرفتن در میان سلسله ارتفاعات و تحت تأثیر جریانهای رطوبتی، از ریزشهای جوی مناسبی برخوردار بوده و تعداد زیادی چشمههای دائمی و فصلی در آن دیده میشود.
منطقه حفاظت شده از لحاظ حیات وحش غنی بوده و تودههای مختلف پستانداران، پرندگان، خزندگان و انواع ماهی در این منطقه وجود دارد.
مهمترین حیوانات موجود در این منطقه را میتوان قوچ، میش ارمنی، آهو، خرس قهوهای، گراز، گربه وحشی و انواع پرندگان نام برد.
بیجار گروس، علاوه بر جاذبههای تفریحی آنقدر اماکن دیدنی طبیعی، تاریخی و مذهبی و فرهنگی دارد، که بتواند از اول فروردین تا ۱۳ فروردین، هر روز برای گردشگران جاذبههایی ویژه و منحصربهفرد ایجاد کند و مقصدی مناسب برای گردشگران در تمام فصول سال باشد.
نظر شما