۱۵ اسفند ۱۳۸۵، ۱۳:۵۴

/ به بهانه آغاز طرح واکسیناسیون نوجوانان علیه هیاتیت B /

مرگ میلیونی مبتلایان به عفونت حاد هپاتیت B در دنیا

مرگ میلیونی مبتلایان به عفونت حاد هپاتیت B در دنیا

هپاتیت یک بیماری التهابی کبد با گستره وسیع جهانی است. هپاتیت به 2 نوع حاد و مزمن تقسیم می شود و در اثر انواع ویروسها ، داروها، الکل جایگزینی بافت چربی در کبد و... ایجاد می شود که ابتلا به عفونت حاد هپاتیت B در جهان منجر به مرگ و میر 500 هزار تا یک میلیون و 200 هزار نفر ، در سال می شود.

به گزارش خبرنگار مهر، هپاتیت های ویروسی که جزء علل مهم درگیری کبد می شوند در اثر آلودگی با ویروسی های هپاتیت A,B,C,D,E,F,G و همچنین ویروس های CMV, EBV سرخک و سرخجه و... ایجاد می شود.

یکی از عوامل مهم هپاتیت های ویروسی هپاتیت B  شیوع بالای این بیماری و هچنین عوارض مهم کبدی و خارج کبدی است . هم اکنون سه چهارم مردم دنیا د رنواحی با شیوع بالای آمادگی هپاتیت B زندگی می کنند . در حدود یک میلیون نفر در سال به علت عوارض حاد عفونت هپاتیت B و همچنین عوارض مزمن نظیر سیروز و کارسینوم کبدی می میرند.

عفونت هپاتیت B یک مشکل مهم بهداشتی در کل جهان است. سیر بیماری از یک عفونت حاد تا یک بیماری مزمن آزار دهنده متفاوت است. معمولا موارد حاد عفونت با ویروس هپاتیت B سیر خود محدود شونده دارد. یک تا 2 درصد از موارد حاد منجر به هپاتیت برق آسا (فولمینالت) می شود که در اغلب موارد منجر به مرگ بیمار خواهد شد. نوع مزمن هپاتیت B نیز از یک عفونت بدون علامت به صورت ناقلی مزمن تا هپاتیت مزمن علامت دار، سیروز و سرطان متغیر است. ابتلا به عفونت حاد هپاتیت B در جهان منجر به مرگ و میر 500 هزار تا یک میلیون و 200 هزار نفر در سال می شود.

بیش از 2 میلیارد نفر از جمعیت دنیا با ویروس هپاتیت B تماس داشته اند و در حدود 350 میلیون نفر در جهان ناقل HBV هستند. میزان شیوع ناقلی HBV در نقاط مختلف جهان متفاوت بوده و بر این اساس مناطق مختلف جهان به 3 گروه تقسیم می شوند.

مناطق با شیوع کم ، میزان شییوع  ناقل HBV در آن از 1/0 درصد تا 2 درصد است و این مناطق شامل آمریکای شمالی، اروپای غربی، استرلیا و قسمتی از آمریکای جنوبی و مرکزی می شود.

در مناطق با شیوع متوسط ، میزان شیوع  ناقل HBV  در این مناطق 2 تا 8 درصد است که این مناطق نیز شامل کشورهای اطراف مدیترانه، ژاپن، آسیای مرکزی، خاورمیانه و قسمت هایی از آمریکای جنوبی و لاتین و اروپای شرقی می شود.

مناطق با شیوع بالا، میزان شیوع ناقلان HBV در این مناطق 8 تا 20 درصد است. این مناطق شامل آسیای جنوب شرقی، چین ، جزایر پاسیفیک ، آلاسکا و قسمت هایی از خاورمیانه و اروپای شرقی است.

متوسط ناقلان HBV در ایران 7/2 درصد برآورد می شد اما بر اساس طرح سلامت و بیماری که در سال 78 انجام شد ایم میزان به 7/1 درصد در جمعیت عمومی رسید. بررسی انجام شده در سال 80 روی 250 هزار از اهداکنندگان خون در تهران 6/3 درصد از مردان و 6/1 درصد از زنان HBsAg مثبت و 37 درصد از مجموع آنان HBcAb مثبت بودند.

همچنین بررسی انجام شده در مارجعان اهدای خون توسط مرکز پژوهش سازمان انتقال خون در سال 82 نیز در هر 1000 نفر 8/7 مورد آلودگی به HBV در تماس بوده اند که کمتر از 3 درصد آنان ناقل باقی مانده اند.

عوامل کاهش دهنده اثر ایمنی زایی واکسن شامل مواردی نظیر سن بالای 40 سال، جنس مذکر، چاقی، عوامل ژنتیکی، همودیالیز، عفونت HIV ، افراد دچار نقص ایمنی یا تحت درمان با داورهای تضعیف کننده سیستم ایمنی ، مصرف سیگار، تزریق زیر جلدی واکسن، تزریق در ناحیه باسن، یخ زدگی واکسن و تسریع در نوبت های واکسن است.

علاوه بر گروه های هدف ایمن سازی جاری با توجه به واکسیناسیون نوزادان از سال 72 با گذشت 13 سال از آغاز واکسیناسیون هپاتیت B در کشور نوجوانان تا 13 سال علیه هپاتیت B ایمن شده اند و طبق مصوبه کمیته کشوری ایمن سازی و کمیته کشوری هپاتیت B  مبنی بر پوشش دهی نوجوانان زیر 18 سال در جهت کنترل بیماری هپاتیت B  برنامه ایمن سازی سراسری هپاتیت B نوجوانان 15 تا 18 ساله در دستور کار وزارت بهداشت قرار گرفته است.

در مرحله اول با توجه به اعتبارات تخصصی در سال جاری یک گروه سنی از نوجوانان شامل متولدین سال 68 تحت پوشش قرار خواهند گرفت و 2 گروه سنی دیگر طی 2 سال آینده واکسینه خواهند شد.

کد خبر 457489

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha