۱۱ فروردین ۱۳۹۸، ۱۲:۲۰

مهر بررسی کرد؛

«عبدالمهدی» مصمم به تکمیل کابینه عراق/ تداوم گفتگوهای سیاسی

«عبدالمهدی» مصمم به تکمیل کابینه عراق/ تداوم گفتگوهای سیاسی

«عادل عبدالمهدی» نخست وزیر عراق اخیرا بر تداوم گفتگوهای سیاسی برای تکمیل کابینه این کشور تأکید کرده است؛ مسأله ای که عزم وی برای تحقق این مهم را نشان می دهد.

خبرگزاری مهر، گروه بین الملل رامین حسین آبادیان: «عادل عبدالمهدی» نخست وزیر عراق اخیراً در سخنانی بر لزوم تکمیل کابینه این کشور تأکید کرده است. وی در این خصوص در سخنانی تأکید کرده است: «طرف های مسئول برای تکمیل کابینه عراق تمام تلاش خود را به کار بسته اند». نخست وزیر عراق همچنین تأکید کرده است: «رایزنی ها میان ائتلاف‌های بزرگ سیاسی در عراق به تشکیل کابینه منجر شد و اکنون نیز تلاش‌های گسترده‌ای برای تکمیل کابینه در جریان است».

این اظهارات عادل عبدالمهدی نشان از عزم جدی وی برای تکمیل کابینه عراق دارد؛ کابینه‌ای که در آبان ماه سال گذشته تشکیل شد و اکنون نیز به گفته نخست وزیر عراق، آخرین گام‌ها برای تکمیل آن در جریان است. در آن زمان، نخست وزیر عراق موفق شد رأی اعتماد نمایندگان پارلمان عراق برای ۱۴ وزیر از مجموع ۲۲ وزیر معرفی شده را جلب کند.

بدین ترتیب بود که در آبان ماه سال گذشته با رأی اعتماد نمایندگان پارلمان عراق به ۱۴ وزیر معرفی شده توسط عادل عبدالمهدی، دولت وی رسماً تشکیل شده و کار خود را آغاز کرد. یک ماه و نیم پس از آن یعنی در اواخر آذرماه سال گذشته نیز نمایندگان پارلمان عراق به ۴ تَن از دیگر وزرای معرفی شده توسط عبدالمهدی رأی اعتماد دادند تا شمار وزرای دولت به ۱۸ نفر برسد.

با این حال، اکنون ۴ وزارتخانه از مجموع ۲۲ وزارتخانه هنوز تعیین تکلیف نشده است. وزارت‌های دفاع، کشور، آموزش پرورش و دادگستری ازجمله وزارتخانه‌هایی هستند که نخست وزیر عراق به دنبال جلب نظر مساعد گروه‌ها و ائتلاف‌های بزرگ پارلمانی، جهت تعیین تکلیف وزرایِ مسئول آنهاست. درهمین راستا، پایگاه لبنانی العهد تأکید کرده است: «نشست های مشترک ائتلاف‌های بزرگ پارلمانی ازجمله ائتلاف‌های البناء و الاصلاح به منظور تعیین تکلیف وضعیت وزارتخانه‌های باقی مانده دولت عراق در جریان است».

هرچند که برخی رسانه‌های منطقه‌ای تلاش می‌کنند تا از عدم تکمیل کابینه عراق به عنوان یک «بن‌بست سیاسی» یاد کنند، اما رایزنی‌های مثبت و سازنده نخست وزیر عراق با احزاب و جریان‌های سیاسی به ویژه ائتلاف‌های بزرگ پارلمانی، تلاش‌ها برای القای بن بست سیاسی در عراق را با ناکامی مواجه ساخته و موجب شده تا افکار عمومی فریب فضاسازی‌ها در این زمینه را نخورند.

تداوم رایزنی‌های سیاسی میان ائتلاف‌های پارلمانی «الاصلاح» و «البناء» این واقعیت را نشان می‌دهد که تکمیل کابینه عراق به مسأله ای قریب الوقوع تبدیل شده است. حتی برخی پایگاه‌های خبری عراقی نیز از «توافق شبه نهایی» میان فراکسیون‌های بزرگ پارلمانی بر سَر اسامی نامزدهای وزارتخانه‌های دفاع و کشور خبر داده اند؛ مسأله ای که به معنای تکمیل قریب الوقوع کابینه عراق تلقی می‌گردد.

این مسأله را نیز باید در نظر گرفت که عبدالمهدی از زمان انتصاب خود به عنوان مأمور تشکیل کابینه عراق توسط «برهم صالح» رئیس جمهوری این کشور، نشان داد که از روحیه بالایی برای تعامل با احزاب، جریان‌ها و ائتلافات سیاسی گوناگون برخوردار است و می‌تواند فضای سیاسی عراق را به گونه‌ای مدیریت کند که این کشور به صحنه کشمکش‌های سیاسی بی فایده تبدیل نشود. همین ویژگی عبدالمهدی موجب شد تا وی از ابتداء تعامل سازنده‌ای با سران و رهبران جریان‌های مختلف داشته باشد.

برهمین اساس، دولت و گروه‌های سیاسی عراقی گفتگو و مذاکره را جهت تکمیل کابینه این کشور در رأس اولویت‌های خود قرار داده اند تا فرایند دموکراسی که اردیبهشت ماه سال گذشته آغاز شد، به چالش کشیده نشود و با موفقیت مسیر خود را به پایان برساند. گروه‌های عراقی به خوبی می‌دانند که دوری از هرگونه نزاع، مناقشه و کشمکش و متوسل شدن به گفتگو و مذاکره می‌تواند ضمن کمک به دولت در جهت تحقق مطالبات داخلی، توطئه‌های خارجی را نیز خنثی سازد.

درهمین ارتباط، «سید عمار حکیم» رهبر جریان حکمت ملی عراق و رهبر ائتلاف اصلاح و سازندگی، یکی از ائتلاف‌های بزرگ در پارلمان در سخنانی بر لزوم تکمیل هرچه سریع‌تر کابینه عراق از طریق گفتگو و مذاکره تأکید کرد. وی خواستار گفتگویی همه جانبه میان تشکل‌های سیاسی به خصوص میان ائتلاف‌های الاصلاح و البناء شد و تأکید کرد که گفتگو و مذاکره می‌تواند بسیاری مسائل بلاتکلیف را حل کند و تا حد زیادی به دولت در ارائه خدمات کمک کند».

این درحالی است که «هادی العامری» رئیس سازمان بدر و رهبر ائتلاف البناء، یکی از دو فراکسیون بزرگ مجلس عراق نیز چندی پیش بر لزوم تکمیل کابینه آن هم از طریق مذاکرات سیاسی میان فراکسیون‌های پارلمانی تأکید کرده بود.

نکته‌ای که در خصوص فعل و انفعالات اخیر در عرصه سیاسی عراق حائز اهمیت به نظر می‌رسد، ناکامی ایادی خارجی از تأثیرگذاری بر فرایند سیاسی این کشور است. هرچند که برخی گروه‌ها، جریان‌ها و ائتلاف‌های سیاسی در عراق بر روی برخی نامزدهای معرفی شده توسط عبدالمهدی اختلاف نظرهایی دارند، اما هیچیک از تحولات اخیر تاکنون به افزایش نفوذ ایالات متحده آمریکا و متحدان آن در عراق و تأثیرگذاری آنها بر روند سیاسی این کشور، منجر نشده است.

بنابراین، آنچه امروز در روند سیاسی عراق شاهدیم، تکمیل پروسه دموکراسی است؛ پروسه‌ای که در روز ۲۲ اردیبهشت سال جاری کلید خورد و در آن، مردم عراق با حضور در پای صندوق‌های رأی، سرنوشت ۴ ساله خود را بدون تحت تأثیر قرار گرفتن دخالت‌های بیگانگان، رقم زدند. اکنون نیز این فرایند درحال طی شدن است.

پر واضح است که «عادل عبدالمهدی» نخست وزیر منتخب عراق، مورد اعتماد تمامی احزاب و جریان‌های سیاسی این کشور است و شخصیت سیاسی او به گونه‌ای است که کسی نمی‌تواند به جایگاهش در این کشور به عنوان نخست وزیر خدشه وارد کرده و زمینه برای دخالت بیگانگان، فراهم شود. مدیریت داهیانه وی در عرصه سیاسی عراق تاکنون موجب عدم نفوذپذیری این کشور در برابر بیگانگان و در رأس آنها ایالات متحده آمریکا شده است.

براساس آنچه که گفته شد، باتوجه به رایزنی‌های فشرده کنونی میان احزاب، جریان‌ها و گروه‌های سیاسی و به ویژه فراکسیون‌های بزرگ پارلمانی با یکدیگر و استقبال عادل عبدالمهدی از مشارکت گروه‌های سیاسی در روند تکمیل کابینه، می‌توان انتظار داشت که طی روزها و هفته‌های آتی آخرین گامِ از تشکیل کابینه در عراق نیز برداشته شده و در نهایت ۴ وزیر باقی مانده نیز کار خود را آغاز کنند.

کد خبر 4578799

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha