به گزارش خبرگزاری مهر، این روزنامه در تحلیل خود ابراز امیدورای می کند که نشست امروز در بغداد بتواند در کاهش تنش ها درعراق راهگشا باشد اما درعین حال این پرسش را مطرح می کند که گفتگوها تا چه حد به کاهش تنش ها بین تهران و واشنگتن درخصوص دیگر مسائل خاورمیانه منجرخواهد شد.
آریا محرابی کارشناس مسائل خاورمیانه در آمریکا که نویسنده این تحلیل است با بعید دانستن تاثیرگذاری نشست بغداد بر روابط ایران و آمریکا در دیگر حوزه ها، آورده است : به این دلیل این گفتگوها به کاهش تنش بین ایران وآمریکا منجر نخواهد شد که گفتگوها محدود به عراق خواهد شد و امید کمی وجود دارد طرفها به توافق های وسیع تر در منطقه دست یابند .
به نوشته این روزنامه، حتی در حالی که آنها درباره مسائل شیعیان و حملات سنی ها و آینده عراق صحبت می کنند، ساعت برنامه های هسته ای ایران به حرکت خود ادامه خواهد داد مگر اینکه غنی سازی متوقف شود و گفتگوهای بین ایران آمریکا در بهترین وضعیت خود مناقشه شدید را به تعویق اندازد پس به همین دلیل است که دولت بوش باید تمایل خود را برای گفتگوهای وسیع با ایران نشان دهد.
وی با اشاره به توافق آمریکا و کره شمالی و اظهار امیدواری مقامهای کاخ سفید برای چنین معامله ای با ایران هم می گوید: واقعیت این است که آمریکا دیپلماسی محکمی در خصوص موضوع هسته ای ایران بکار نگرفته و هرگز با ایران همکاری نکرده، و از این حیث دروغ پراکنی بخش عمده ای از مسئله است.
محرابی در ادامه با اشاره به نامه ای که ادعا می شود در زمان محمد خاتمی رئیس جمهور سابق ایران به آمریکا برای بهبود روابط نوشته شده می گوید : در حقیقت در بهار سال 2003 دولت آمریکا رویکرد و تحولی عظیم را که ایران طی نامه ای برای همکاری بیشتر اعلام کرده بود، رد کرد.
وی همچنین ادامه می دهد : ایران همچنین غنی سازی خود را برای مدت 2 سال بین سالهای 2003 تا 2005 به تعلیق درآورد و با اروپا گفتگو کرد و زمانی که روشن شد اروپا قدرت وارد کردن آمریکا به گفتگوها را ندارد ایران مسیر خود را تغییر داد و تصمیم گرفت تا غنی سازی را مجدداً از سر بگیرد و امروز با تحولاتی که در داخل ایران صورت گرفته جهان به گونه ای متفاوت از سال 2003 به ایران نگاه می کند.
وی در ادامه با اشاره به اینکه تا زمانی که آمریکا وارد جریان گفتگو با کره شمالی نشد موضوع این کشور حل نگردید، می گوید : ایرانیها خواستار گفتگوه با آمریکا در مورد مواردی بیش ازعراق هستند.
محرابی در پایان می نویسد: مدل کره شمالی باید الگو شود اما اینکه منظور دولت جرج بوش درباره توافق وسیع تر با ایران نیز باید مورد بررسی قرار گیرد.
این نویسنده گفتگوهای عراق را گامی مهم و خوبی می داند اما به باور وی این گفتگو برای حل اختلافات آمریکا و ایران کافی نیست.
نظر شما