به گزارش خبرنگار پارلمانی مهر، نمایندگان مجلس شورای اسلامی درجلسه علنی امروز در ادامه بررسی بخش های هزینه ای بودجه 86 کل کشور بر اساس بند ه - جزء یک تبصره 2 و در اجرای بندهای (د) و( ه) ماده 1 قانون برنامه چهارم توسعه مصوب 11/6/83 به دولت اجازه د ادندحداکثر تا معادلارزی 84 هزارو 550 میلیارد ریال موجودی حساب ذخیره ارزی پس از وضع تعهدات قانونی مربوط، مشروط به آنکه در 5- درصد موجودی تجاوز ننماید را برای سرمایه گذاری صادرات و تامین بخشی از اعتبارات مورد نیاز بخش غیر دولتی که توجیه فنی و اقتصادی آنها به تایید وزارتخانه های تخصصی ذی ربط رسیده است از طریق شبکه بانکی داخلی و بانک های ایرانی خارج از کشور به صورت تسهیلات ارزی بابت تامین هزینه های ارزی با تضمین کافی اختصاص دهد.
همچنین صادرات محصولات کشاورزی و صنایع تبدیلی و تکمیلی وصنایع کوچک و صنایع معدنی در استفاده از تسهیلات فوق در اولویت قرار دارند.
همچنین به دولت اجازه داده شدکه به منظور تامین مالی طرح های بزرگ صنعتی و معدنی و کشاورزی وصنایع تبدیلی توسعه صادرات کالا، خدمات و خدمات فنی و مهندسی حداکثر تا معادل ارزی مبلغ 26 هزار و 700 میلیارد ریال ازمحل تسهیلات موضوع این را به شرکت های داخلی، صادر کنندگان، خریداران خارجی کالاها و خدمات صادراتی ایران و نیز برای تامین منابع مالی شرکت های پیمانکاری شرکت کنند.
در مناقصه های بین المللی و سرمایه گذاری خارجی شرکت های ایرانی غیر دولتی از طریق سپرده گذاری در بانک های صنعت و معدن، توسعه صادرات وکشاورزی اختصاص دهد.
کلیه متقاضیان غیر دولتی استفاده از این تسهیلات موظف به رعایت مفادقانون حداکثر استفاده از توان فنی ومهندسی تولیدی، صنعتی و اجرایی کشورمصوب 12/12/85 می باشند.
معادل ارزی مبلغ 26 هزارو 700 هزارمیلیارد ریال تسهیلات موضوع بند 7 تبصره 2 قانون بودجه سال 1385 کل کشور که به نسبت مساوی در اختیار بانک صنعت ومعدن و بانک توسعه صادرات ایران قرار گرفته است، به حساب افزایش سرمایه دولت دربانک های یاد شده منظور می شود و مانده حساب سپرده ارزی مذکور نزد بانک های صنعت و معدن و توسعه صادرات ایران تا سقف مبالغ مذکور تسویه شده محسوب می شود.
براساس جزء 2 این بند به دولت اجازه داده شد تا به منظور نوسازی ناوگان حمل ونقل معادل ارزی مبلغ 4 هزار و 450 میلیارد ریال از حساب ذخیره ارزی به ترتیب معادل ارزی مبلغ 2 هزار و 225 میلیارد ریال برای نوسازی ناوگان هوایی دولتی و مبلغ 2 هزار و 225 میلارد ریال برای نوسازی ریل، تجهیزات و ناوگان ریلی دولت در قالب تسهیلات و به صورت وجوه اداره شده و با احتساب قیمت تمام شده برای نوسازی ناوگان در اختیار شرکت های مذکور قرار دهد.
تولید تجهیزات ریلی داخلی در استفاده از تسهیلات فوق اولویت دارد.
نظر شما