حسن غیاثیان در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به پیشینه فعالیت کتابخانه های عمومی در این استان، گفت: تا سال 1346 هیچ کتابخانه ای در استان کردستان وجود نداشت. از سال 46 که نخستین کتابخانه عمومی استان در شهرستان دیواندره تاسیس شد تا سال 56، هشت باب کتابخانه تاسیس شده است اما دوباره از سال 56 تا 66، ساخت کتابخانه های عمومی با افت کاملی مواجه شد و دراین 10 سال تنها یک کتابخانه عمومی ساخته شده است. اما پس از آن و تا حال حاضر 28 کتابخانه عمومی مورد بهره برداری قرار گرفته است.
وی افزود: در حال حاضر نیز 36 کتابخانه عمومی در کردستان فعالند که با احتساب بزرگترین کتابخانه عمومی استان در شهرک بهاران سنندج که در چند روز آینده مورد بهره برداری قرار می گیرد و نیز گشایش کتابخانه های دیگری در قروه و بیجار تعداد این واحدها به 42 باب می رسد. البته با این وجود ما دچار کمبود فضای کتابخانه ای هم هستیم و برای سال آینده 14 واحد کتابخانه عمومی کم داریم.
مدیر امور کتابخانه های عمومی استان کردستان همچنین در خصوص میزان بهره مندی شهروندان از این واحدهای فرهنگی، گفت: 355 هزار و 41 عنوان کتاب در 377 هزار و 93 جلد، در کتابخانه های عمومی استان کردستان وجود دارد که 17 هزار و 132 نفر اعضای فعال این کتابخانه ها از آنها بهره مند می شوند.
غیاثیان اضافه کرد: پایگاه خانه کتاب استان کردستان نیز امسال 16 هزار و 669 جلد کتاب به کتابخانه های عمومی استان اهدا کرده است.
وی همچنین با بیان اینکه استان کردستان فاقد کتابخانه مرکزی است، گفت: از یک ماه و نیم پیش به این سو نامه هایی را برای استانداری، شهرداری و سازمان مسکن و شهرسازی در خصوص تملک 7000 متر مربع زمین با کاربری فرهنگی در مرکز شهر سنندج برای ساخت کتابخانه مرکزی استان کردستان فرستاده ایم که هنوز به نتیجه مشخصی نرسیده است.
مدیر امور کتابخانه های عمومی استان کردستان درباره وضعیت کتابداران نیز گفت: تعداد کل کتابداران شاغل در استان کردستان 85 نفر است و تقریباً 70 درصد این نیروها دارای تخصص کتابداری اند. با این وجود و با توجه به استانداردهای ایفلا و برآوردها، ما نیاز به 125 نفر دیگر نیروی متخص کتابدار داریم که این نیاز را به دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور اعلام کرده ایم.
وی درخصوص بدهی های نیم درصدی شهرداری های استان به کتابخانه های عمومی کشور نیز گفت: متاسفانه شهرداری ها، درآمدهای خود را اعلام نمی کنند تا بتوان از این طریق نیم درصد آن را محاسبه کرد. اما با این وجود تنها شهرداری سنندج در سال 85 رقمی نزدیک به 40 میلیون تومان به کتابخانه های عمومی بدهکار است.
غیاثیان ادامه داد: ما از تمام شهرداری های استان تنها توانسته ایم 15 میلیون تومان را وصول کنیم و باید بگویم از این لحاظ با مشکلات عدیده ای روبرو شده ایم؛ نبود توان مالی برای جذب نیرو و تجهیز کتابخانه ها و در نهایت از بین رفتن انگیزه های کتابداران و پائین آمدن بازدهی آنان از جمله مشکلات مهم کتابخانه های عمومی از این حیث است.
مدیر امور کتابخانه های عمومی استان کردستان با اشاره به کاهش بودجه بخش فرهنگ کشور و افرایش بسیار محدود بودجه نهاد کتابخانه های عمومی کشور، گفت: این وضعیت به هیچ وجه خوشبینانه نیست و حتی در حال حاضر در پرداخت هزینه های جاری کتابخانه های عمومی دچار مشکل هستیم. با توجه به وضعیت اسفناک بودجه بخش فرهنگی، ما مجبوریم در سال 86 دست به عصا راه برویم. به هر حال دولت باید فکری اساسی برای بودجه کتابخانه های عمومی بکند.
غیاثیان با اشاره به سفر چهار ماه پیش محمود احمدی نژاد به استان کردستان، فعالیت های دولت نهم را در حوزه فرهنگ، خوب توصیف کرد و افزود: هم اکنون پرداخت 50 میلیون تومان اعتبار و تخصیص 40 هزار جلد کتاب برای کتابخانه های عمومی استان کردستان به تصویب دولت رسیده است. 300 میلیون تومان هم برای تجهیز کتابخانه های عمومی و مجتمع های فرهنگی، هنری استان کردستان تخصیص داده شده که البته هنوز سهم کتابخانه ها از این بابت مشخص نیست.
نظر شما