به گزارش خبرنگار مهر، برخی از مردم، کسبه و فروشندگان شهر شاهرود نسبت به آنچه انتقال جمعه بازار این شهر از محدوده میدان بسیج و خیابان ساحلی به خارج از محدوده شهری و منطقه وادی السلام (آرامستان شاهرود) میخوانند اعتراض دارند و از شهرداری و شورای تأمین میخواهند تا فکری در این باره کنند.
اعتراضها حتی سبب شده تا در ابتدای این هفته، عده از کسبه نسبت به تغییر مکان جمعه بازار و نامناسب بودن فضای فعلی با حضور در شورای شهر شاهرود اعتراض خود را علنی کرده و خواستار بازگرداندن جمعه بازار به مکان قبلی خود واقع در خیابان ساحلی جنوبی یا مکانی مناسبتر شوند.
مکان جدید بسیار دور و برای مراجعه کنندگان خطرناک است
برای یافتن دلیل این امر اما باید به میان کسبه و مردم رفت و سخنانشان را شنید. محمد قاسمی یکی از این فروشندگان که لوازم منزل میفروشد، به خبرنگار مهر گفت: مکان قبلی جمعه بازار شاهرود بسیار بهتر بود چرا که مردم حداقل راه دسترسی آن را به سهولت داشتند اما مکان فعلی آنقدر پرت و دور افتاده است که اگر کسی خودروی شخصی نداشته باشد نمیتواند به آن مکان بیاید.
قاسمی میگوید: مکان قبلی به گونهای بود که حتی مردم پیاده هم میتوانستند بیایند اما مکان فعلی با ماشین ۲۰ تا ۳۰ دقیقه تا مرکز شهر فاصله دارد.
وی با بیان اینکه پاسخ شهرداری و شورای شهر به ما این است که شهرداری برای جبران مسافت طولانیتر اتوبوس برای مردم میگذارد، ابراز کرد: این کار هم فایدهای ندارد چرا که آن شلوغی و رفت و آمد سابق را نخواهد داشت.
امکان کاسبی از ما گرفته میشود
دیگر کاسب شاهرودی میگوید: ما تمام امیدمان به جمعه بازار است چرا که در طول هفته به مغازهمان کسی سر نمیزند که این امید هم در این هفته با شنیدن خبر جابجایی جمعه بازار از ما گرفته شد.
سید مرتضی میرباقری با بیان اینکه پوشاک تولیدی خودمان را از ۶۵ کیلومتری شاهرود و از کلاته خیج به جمعه بازار میآوریم، میگوید: جمعه بازار مکانی برای مردمی است که از طبقه ضعیف جامعه هستند وگرنه مردم پولدار که مایحتاجشان را از مغازههای بالای شهر تأمین میکنند پس چه دلیلی دارد که به جمعه بازار بیایند.
این جوان شاهرودی میگوید: عمده قشر متوسط که خودروی شخصی ندارند که مسافت طولانی خارج از شهر را طی کنند در نتیجه قطعاً به ما کسبه جمعه بازار لطمه میخورد.
وی با بیان اینکه کسبه شاهرودی همین یک جمعه را دارند که میتوانند به فروش آن دل خوش کنند، میگوید: اگر این روز هم از ما گرفته شود یعنی ۵۰ درصد از شانس فروش محصولات مان را از ما گرفتهاند در نتیجه ما باید چه کنیم ان هم در این شرایط اقتصادی.
فروشمان کاسته میشود
این کاسب شاهرودی با بیان اینکه من شخصاً این مکان جدید را ندیدهام اما دوستان ما میگویند که مکانی بزرگ، خاکی و نامناسب است، ابراز کرد: من لباس فروشم و نمیتوانم طبیعتاً در مکانی که خاک آلود است لباس و گرمکن ورزشی بفروشم چراکه با نشستن خاک بر روی لباسهایم مردم فکر میکنند کهنه و دسته دوم هستند.
محمد علی عامری از دیگر کسبهای است که محصولات باغ خود در رویان را در جمعه بازار عرضه میکند نیز میگوید: محل جدید دارای ایرادات فراوانی است که یکی از آن دوری زیاد است مشکلات دیگری نیز وجود دارد که از جمله آنها باید به خاکی بودن بخش اعظم از آن نیز اشاره کرد.
وی میگوید: با ازدحام مردم قطعاً پلیس یا عوامل شهرداری اجازه پارک ماشین به مردم نمیدهند و خودروها به سمت جنوبی جمعه بازار یعنی روبروی آرامستان شاهرود منتقل میشوند، در نتیجه مردم مجبور خواهند بود مسافت طولانی را با بار و دست پر طی کنند که قطعاً خسته میشوند.
عامری میگوید: راه دوم این است که مردم منتظر بمانند تا یک نفر رفته و خودرو را بیاورد که این امر منجر به ایجاد ترافیک وحشتناک در منطقهای میشود که ورودی شهر بوده و ماشینهای عبوری با سرعت دهها کیلومتر بر ساعت به سمت آن حرکت میکنند و اگر محل تلاقی جمعه بازار با محور اصلی تهران-مشهد حادثه بیافریند قطعاً کشته خواهد داد.
۲ راه حل برای یک مشکل
اما راه حل چیست؟ برای اینکه بدانیم راه حل چیست با علی رضا معصومی مدرس دانشگاه و آگاه به مسائل حوزه شهری به گفتگو نشستیم، وی معتقد است: ابتدا باید گفت شهرداری مجبور به انتقال مکان جمعه بازار شده است شاید اگر از شهردار بپرسید خودش هم راضی به این امر است احتمالاً در دل میگوید خیر اما موضوع این است که دادستانی اجازه ماندن در مکان قدیمی را نمیداد.
معصومی میگوید: دادستان شاهرود در آخرین حضورش در این پست گویا دستور تخلیه جمعه بازار را میدهد و دلیل آن نیز قرارگیری این بازار در مسیل و محل عبور رودخانه فصلی شاهرود بوده است.
وی میگوید: با سیلی که در آق قلا و گلستان و لرستان و به خصوص شیراز آمد باید گفت مدیران شهری در شاهرود اصطلاحاً چشمشان ترسیده و صلاح را در تخلیه جمعه بازار دیدهاند تا اگر خدایی ناکرده باران و یا سیلابی راه افتاد مردم دچار حادثه نشوند اما اینجا ایرادی که به شهرداری وارد است این است که در یافتن مکان جدید جمعه بازار کمی بد سلیقگی به خرج داده است.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه البته باید به شهرداری نیز حق داد چرا که اصلاً مفاهیمی مانند بازار محله، سرای محله، بازارچه فصلی، نمایشگاه بینالمللی، جمعه بازار و امثال آن طی ۵۰ سال گذشته در هندسه شهری شاهرود دیده نشده است و در حقیقت مکانی هم وجود ندارد که شهرداری آن را جایگزین کند.
معصومی میگوید: جمعه بازار ماهیتاً به قشر ضعیف جامعه تعلق دارد در نتیجه باید مکانی را برایش در نظر گرفت که کمترین مسافت را تا مرکز شهر داشته باشد در نتیجه راه حل پیشنهاد بنده این است که یا جمعه بازار را به دو بخش (خوراک و میوه و سبزیجات و بخش لباس، لوازم منزل و …) تقسیم کرده و به فواصل چند صد متری مثلاً در سرچشمه شاهرود و یا یک سالن سرپوشیده مثل انبار غله و محوطه بیرونی یا حتی جنب مزار شهدای شاهرود آن انتقال داد.
وی میافزاید: پیشنهاد دوم ما است که جمعه بازار را به واحدهای کوچکتر تقسیم کرده و در تمام هفته پخش کنند یعنی شنبه بازار خیابان بعثت، یکشنبه بازار شهرک امام خمینی (ره)، دوشنبه بازار شهر گلها و از این دست اقداماتی که در تمام محلات شهرهای بزرگتر مثل تهران و مشهد و … دیده میشود این کار از ازدحام وحشتناک مردم آن هم در یک روز و در یک شهرستان ۲۷۰ هزار نفری می کاهد و دغدغه یافتن مکان را نیز برای شهرداری از بین میبرد.
محدوده مصلای بزرگ نماز جمعه یک گزینه خوب
چندی پیش یکی از مسئولان شاهرود در اظهار نظری تاکید کرده بود که میتوان در محوطه کنار مصلای پیامبر اعظم (ص) شاهرود بالاتر از گلزار شهدا که فضایی بزرگ و زمینی مسطح وجود دارد جمعه بازار را راه اندازی کرد تا هم مردم نمازشان را در روز آدینه بخوانند و هم خریدی کنند.
از سوی دیگر اما شهرداری معتقد است که مجبور به تغییر مکان جمعه بازار بوده چرا که قرار گیری آن در مسیل رودخانه «کال شاهرود» میتوانست خطرات جبران ناپذیری را به وجود آورد.
یک مقام آگاه در شهرداری شاهرود به خبرنگار مهر، گفت: ما مجبور به تغییر مکان جمعه بازار هستیم، اما در واقع یافتن مکان جدیدی که هم مناسب باشد، هم پارکینگ داشته باشد، هم برای مردم خطر نداشته باشد هم مزیتهای دیگری مانند پارکینگ و سطح دسترسی و … داشته باشد بسیار دشوار است هم اکنون شما یک مکان چند هکتاری را با این شرایط معرفی کنید تا شهرداری همین هفته جمعه بازار را به آن منطقه منتقل کند.
این مقام آگاه که نخواست نامش را ذکر کند، تاکید داشت: باید شهرداری را هم درک کرد از یک سو ما میبایست مکان جمعه بازار را برای جلوگیری از بروز مخاطرات تغییر میدادیم از سوی دیگر باید ضوابطی را هم در نظر بگیریم که از همه آنها مهمتر ایمنی مردم است، امروز نمیتوان جمعه بازار را در یک خیابان مانند آنچه در قدیم در خیابان ۲۸ متری برگزار میشد، پیاده سازی کنیم چرا که ترافیک، ازدحام و دهها مورد دیگر را به وجود میآورد که در نهایت مردم متضرر میشوند.
مجبور به تغییر مکان شدیم
این مقام آگاه اما بیان کرد که شهرداری بازهم در حال بررسی مکان مناسب برای جمعه بازار است. نکته دیگر این است که سالهای سال شهر شاهرود از داشتن یک مکان دائم نمایشگاهها بیبهره است، مطالبهای که عمرش به نزدیک به دو دهه میرسد و هنوز مردم به آن دست نیافتهاند متأسفانه به نظر میرسد تا زمانی که نتوانیم این زیرساخت را در شاهرود مشاهده کنیم بازی جابجایی جمعه بازار و اعتراض مردم ادامه داشته باشد.
از سوی دیگر اما مکان جدید جمعه بازار به دلیل قرار گیری در جوار آرامستان شاهرود موسوم به وادی السلام و همچنین ورودی شهر از سمت تهران، اصلاً وجه و جلوه خوبی ندارد و امیدواریم حداقل تا در نظر گرفتن مکان جدید، مسئولان شهرستان بتوانند ایمنی مردم را در جوار کریدور تهران-مشهد تأمین کنند.
نظر شما