۲۲ اسفند ۱۳۸۵، ۱۲:۵۲

/ نگاهی به وضعیت عرصه های منابع طبیعی /

تخریب منابع طبیعی کشور جدی است!

تخریب منابع طبیعی کشور جدی است!

خبرگزاری مهر - گروه اجتماعی : رشد فزاینده واگذاری عرصه‌ های منابع طبیعی ، ضعف دستگاههای مسئول در زمینه اجرا و نظارت ، نارسایی و یا فقدان قوانین مناسب و ناکارآمدی اقدامات جهت پیشگیری و برخورد اصولی با متجاوزان و به طور کلی تخریب و تصرف اراضی منابع طبیعی ، همه و همه دست به دست هم داده تا امروز شاهد نابودی منابع طبیعی کشور باشیم.

به گزارش خبرنگار مهر ، امروز به هر طرف که چشم می اندازیم از زمین و هوا گرفته تا رودخانه ، دریا و جنگل ، همه چیز در حال نابودی است منابعی که برای مردمان امروز فقط یک امانت گرانبها است اما دیگر چیزی از آن برای نسل آینده باقی نمانده است.

آنچه مسلم است ، نابودی منابع طبیعی را باید در نبود مدیریت زیست محیطی ، اقتصادی و انسانی وهمچین نبود بستر فرهنگی مناسب، جستجو کنیم.

خاک ، جنگل ، بیابان ، نفت ، کوه ، رودخانه ، دریاچه و... در حالی امروز مورد تخریب و نابودی قرار گرفته اند که تا کنون علی رغم هشدارهای و تاکیدات مسئولان و کارشناسان هنوز این امر به عنوان یک تهدید جدی تلقی نشده است.

حفظ و حراست بدون تردید یکی از مهم ترین عوامل جلوگیری از نابودی و تخریب منابع طبیعی است امری که تا کنون از سوی دستگاههای مسئول و به خصوص  سازمان جنگلها ، مراتع و آبخیزداری و سازمان حفاظت محیط زیست کمتر مورد توجه قرار گرفته است.

روند تخریب مناطق طبیعی و ارزشمند در ایران در حالی شدت گرفته که در ارتباط با این موضوع تا کنون برنامه جدی و سیاست خاصی از سوی دستگاهای متولی اتخاذ نشده است و با چنین روندی به نظر می رسد دیگر منابعی برای نسل های اینده باقی نماند.

سازمان بازرسی کل کشور با صدور بیانیه ای نسبت به تهدید جدی منابع طبیعی به‌ عنوان سرمایه ‌ملی، و غیر قابل جایگزین کشور هشدار داده است.

در بیانه سازمان بازرسی کل کشور آمده است ؛ "افزایش جمعیت و تبعات ناشی از آن، رشد فزاینده واگذاری عرصه‌های منابع طبیعی، ضعف دستگاه‌های مسؤول در زمینه اجرا و نظارت، نارسایی و یا فقدان قوانین مناسب و ناکارآمدی اقدامات جهت پیشگیری و برخورد اصولی با متجاوزین به عرصه‌های ملی است که این وضعیت در سایر نقاط کشور نیز حاکم است.

نتایج بررسی ‌های کارشناسان سازمان بازرسی حاکی از ان است ، که بی‌توجهی به منابع طبیعی ، آثار سوء و جبران ناپذبری را در پی دارد که زمینه بیابانی شدن عرصه‌های منابع طبیعی، تغییر اقلیم، حذف پوشش گیاهی و کاهش ذخیره سفره‌های آب‌ زیرزمینی، افزایش آلودگی هوا و بروز مشکلات زیست محیطی، احتمال بروز سیلاب، کاهش علوفه مرتعی و ایراد خسارت به صنعت دامداری کشور، تهدید حیات وحش، گسترش پدیده زمین‌خواری، تحمیل هزینه‌های سنگین کارشناسی برای پیگیری دعاوی، صرف بخش قابل‌ توجهی از نیرو و وقت محاکم و دستگاه‌های اجرایی برای پیگیری موضوعات مربوط را به دنبال دارد.

آنچه مسلم است ، ساماندهی و منسجم نمودن قوانین و مقررات متعدد و به روز نمودن آنها، ایجاد بانک اطلاعات جامع، تامین ساز و کار مناسب دستگاههای ذیربط و اقدامات هماهنگ آنها، رسیدگی قضایی خارج از نوبت و اعمال اشد مجازات به عنوان عامل پیشگیرانه، تقویت واحدهای حفاظت و حقوقی ادارات منابع طبیعی از سوی روسای سه قوه امری اجتناب ناپذیر است .

معاون سازمان جنگل ها ، مراتع و آبخیزداری کشور نیز ، مردم را  تخریب و نابودی مناطع طبیعی سهیم می دانند و معتقد است: افراد خواسته یا ناخواسته بسیاری از منابع طبیعی را تخریب می کنند و این امر نشات گرفته از عدم آگاهی آنان از اهمیت منابع طبیعی است.

ناصر مقدسی می گوید: در سالهای اخیر بی توجهی به منابع طبیعی و عدم اجرای مدیریت اصولی در این بخش باعث وضعیت نامناسب در منابع طبیعی به خصوص مراتع شده است و این در حالی است که از 86 میلیون هکتار مرتع کشور 80 میلیون هکتار آن دارای پوشش زیر 50 درصد است.

آنچه مسلم است ، حفاظت از منابع طبیعی باید به صورت وظیفه ای ملی و میهنی تلقی شود و همه مردم اعم از مسئول و غیر مسئول در این خصوص به سازمان های ذیربط کمک کنند در غیر این صورت، مناطق گوناگون کشور کماکان صحنه تاخت و تاز این جریان فاسد خواهد بود و به تدریج شاهد بروزکانون های بحران در حوزه تضییع اراضی ملی خواهیم بود.

کد خبر 460498

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha