به گزارش خبرنگار مهر، سیزدهمین همایش حکمت مطهر به مناسبت بزرگداشت استاد شهید مطهری در دانشگاه صدا و سیما برگزار شد.
سعید جلیلی در این همایش اظهارکرد: یکی از موضوعات بسیار مهمی که در ساحت اندیشه و فکر اهمیت دارد، این است که زمانی اندیشه و فکر میتواند خود را نشان دهد که بتواند سوالات اساسی را در این زمینه پاسخ گوید و بسیار اهمیت دارد که این پاسخها در یک ربط و انسجام منطقی باشد. اندیشمند باید بتواند تصویر خود را ارائه کند و جامعه با فرجام مطلوب خود و مدینه فاضله خود را ترسیم کند.
این استاد دانشگاه ادامه داد: اندیشه دینی وقتی میتواند گفتمان خود را به باور عمومی تبدیل کند که بتواند به این سوالها جواب دهد که چطور میتوان به جامعه و مناسبات مطلوب رسید و استدلال لازم را در این زمینه داشته باشد. شاید در اندیشه اسلامی مباحث هستی و انسان و معرفت که بیان میشود برای این است که بالاخره این مفاهیم ما را به کجا میخواهند برسانند. مرحوم علامه طباطبایی حیات طیبه را در همین حیات دنیایی هم میداند. یعنی همان زندگی دوست داشتنی و ایده آل در این دنیا، گاه این اندیشه در حیات بشری دیده میشود و تبدیل به یک تمدن میشود.
جلیلی با بیان اینکه تمدن اسلامی با اندیشه تنها محقق نمیشود، تصریح کرد: مجموعه اندیشه و عمل یک کار منظومهای را میطلبد و یک کار فردی تنها نیست. ما علمای بسیار ارزشمندی داشتیم که حرکتهای بزرگ فکری را شروع کردند، اما بروز و ظهور در مناسبات حکومت در آن شکل عالی اش پیدا نکرد. منظومه تمدنی امروز غرب شاید یکی از فرقهایش با اندیشه ملاصدرا این بود که منظومهای بود ولی در کار اندیشه ملاصدرا یک کار منظومهای شکل نگرفت و طبیعی است که اگر شکل گیرد میتوان به سوی جامعه مطلوب حرکت کرد و شاهد آن جامعه بود.
وی افزود: مرحوم علامه طباطبایی و فقهای بزرگ همچون امام خمینی (ره) نقش یک خورشید را داشتند که جامعیت داشت و اگر کسانی نبودند که همین جامعیت را با حرکت صالح به درون جامعه بیاورند، چه بسا آنها هم ابتر میماندند. کار شهید مطهری آن بود که این اندیشه را به جامعه آورد. این بحث که اگر میخواهیم به سمت جامعه آرمانی برویم و ادعای شکل گیری جامعه اسلامی را داریم برای این است که در مناسبات مختلف جامعه حرفی داشته باشیم. لذا این کار بزرگ شهید مطهری که در این عرصهها وارد شد و به آن عمل صالح شکل داد، چه در بخش سلبی و چه در بخش ایجابی، بسیار اهمیت دارد.
جلیلی تأکید کرد: ویژگی مهم شهید مطهری این بود که از مجاهدان در راه خدا بود و نه قائدین، یعنی نمینشست و حرکت و قیام کرد و شاید برکاتی که در زندگی ایشان بود به دلیل همین کارهای او بود که بعد از ۴۰ سال هنوز آثار ایشان را میبینیم. او در عرصههایی به تنهایی وارد میشد و برای خدا قیام میکرد. خداوند به او این هنر را داده بود که بتواند در عرصههای سخنرانی، درس، داستان برای کودکان، نگارش آثار فلسفی و تحلیل و تبیین آنها وارد شود که این اخلاق و عمل صالح او را نشان میدهد. باید ابعاد ایمان را نسبت به هستی، معرفت و فرجام تبیین کنیم و فعالیت لازم را انجام دهیم. توصیف طبیب دوار را واقعاً میتوان برای شهید مطهری بیان کرد و اگر شهادت نصیب چنین عمر پربرکتی شد به همین دلیل بوده است.
وی با اشاره به بیانیه گام دوم انقلاب گفت: امروز اگر صحبت از گام دوم انقلاب و حرکت به سوی تمدن بزرگ اسلامی میکنیم و می گوئیم میخواهیم با حرکت تمدن اسلامی حیات طیبه را به مردم بچشانیم، این نیازمند احیای اندیشه فردی همچون شهید مطهری است. انشاالله با حرکتهای مجاهدانه ای که در این راه میشود به ویژه در گام دوم انقلاب اسلامی، شاهد تحقق تمدن نوین اسلامی باشیم.
نظر شما