خبرگزاری مهر، گروه استانها- رحیم مقدمی: هنوز سوالها در خصوص نحوه واگذاری و مشکلات بعد از واگذاری روغن نباتی جهان پاسخ داده نشده که واگذاری دو واحد تولیدی بزرگ، به بخش خصوصی در سکوت و بی خبری صورت گرفت، واگذاری که کابوس جهان را شاید بار دیگر تکرار کند.
از جهان تا ایران ترانسفو و کالسیمین مملو از سوالهای بی جوابی است که کسانی که جوابی میدانند پاسخگو نیستند و آنهایی هم که پاسخگو هستند در بی خبری از واگذاریها متعجب هستند.
شرکت روغن نباتی جهان در اردیبهشت سال ۹۲ در حالی که بیش از ۶۳۰ کارگر داشت به بخش خصوصی واگذار شد که از آن سال تاکنون بخش عمدهای گارگران خود را تعدیل کرده است. خصوصی سازی که سوالات و ابهامات زیاد بی جوابی در پی داشته است و تعطیلیهای مکرر و تجمع کارگران این واحد تولیدی و البته در دسترس نبودن مدیران آن باعث شده است زنجیره ابهامات این واحد تولیدی و چرایی واگذاری روغن نباتی جهان در آن مقطع گستردهتر شود.
بی شک تداوم و رونق تولید به عنوان یک اصل مهم در واحدهای تولیدی مطرح است به گونهای که دغدغه تولید پایدار و به تبع تداوم اشتغال و رفع چالشهای بوجود آمده از تحریمها میتواند با واگذاریهای کارشناسی شده و شفاف، محقق شود.
تجربه تلخ روغن نباتی جهان و ضربهای که این واگذاری به اقتصاد و اشتغال استان زنجان زد، چالش بزرگی را در تولید استان زنجان بوجود آورد و به جای رونق تولید تضعیف تولید را در پی داشت و باعث ایجاد بسیاری از مشکلات در استان شد. به گونهای که هنوز چالشهای این واحد تولیدی رفع نشده است.
این سوال که چه کسانی و با چه پشتوانه و حمایتهایی میتوانند واحدهای بزرگ تولیدی را تصاحب کرده و در مقطع زمانی که کشور بیش از هر زمان دیگر نیازمند توسعه و افزایش تولید است و مقام معظم رهبری طی سالهای اخیر رویکرد مهم در نامگذاری سالها را بر اساس اقتصاد و تولید قرار دادهاند، واگذاریهای بدون توجه به توانمندی و اهلیت، به پیکره صنعت و تولید استان ضربه وارد میکند.
همه واگذاریها باید در راستای رونق تولید باشد
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار زنجان گفت: همه واگذاریهایی که در واحدهای تولیدی استان صورت میگیرد، در نهایت باید منجر به تحقق اهداف ملی که همان رونق تولید است، شود.
فرامرز نیکسرشت در خصوص برخی واگذاریها در استان و اینکه آیا نظارتی بر نحوه این واگذاریها توسط مدیریت استان صورت میگیرد، گفت: بر اساس قانون تجارت، نقشی برای دولت در این خرید و فروشها و واگذاریها دیده نشده است، با این حال باید به عنوان تکلیف ملی، نظر مدیریت استان گرفته شود، در غیر این صورت مشکلاتی به وجود خواهد آمد که تبعات آن متوجه دولت خواهد شد.
وی با یادآوری اینکه امروز برای رفع مشکل واحد تولیدی روغننباتی جهان و ورود به این قضیه باید از فرد حقیقی که این واحد را در اختیار دارد، درخواست کنیم که با ما همکاری کند، اظهار کرد: این در حالی است که بعد از تجمعات متعدد کارگران این واحد، مالک قبلی آن را به هیچ وجه رؤیت نکردیم و اگر نتوانیم با مالک فعلی بر مشکلات فائق آییم، به طور طبیعی پای آنها نیز به این قضایا کشیده خواهد شد.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار زنجان افزود: به عنوان مثال، ما برای تأمین مواد اولیه (روغن خام) واحد تولیدی روغننباتی جهان، از طریق شرکت بازرگانی دولتی پیگیریهای لازم را انجام دادیم تا به این واحد تولیدی سهمیه تعلق گیرد که در این راستا هماهنگیهای لازم برای پارتبندی این سهمیه نیز صورت گرفت تا راحتتر در اختیار این واحد قرار گیرد و این بدان خاطر بود که این واحد توان پرداخت سهمیه یکجا را به دلیل کمبود نقدینگی نداشت.
مالک فعلی این واحد تولیدی اظهار میکند که این مشکلات هیچ ارتباطی به وی نداشته و مربوط به زمانی است که مالکیت این واحد منتقل نشده بود، به همین خاطر مالک قبلی باید این بدهیها را تسویه کند، این در حالی است که مالک قبلی نیز این ادعا را دارد که همه چیز را به مالک جدید فروخته است وی اضافه کرد: مالک فعلی این واحد تولیدی اظهار میکند که این مشکلات هیچ ارتباطی به وی نداشته و مربوط به زمانی است که مالکیت این واحد منتقل نشده بود، به همین خاطر مالک قبلی باید این بدهیها را تسویه کند، این در حالی است که مالک قبلی نیز این ادعا را دارد که همه چیز را به مالک جدید فروخته است، این پاسکاریها مشکلی را حل نمیکند و شرکت بازرگانی دولتی، خواهان تسویه مطالبات خود است.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار زنجان اظهار کرد: همه این مسائل دست به دست همه داده است تا مشکلات این واحد تولیدی به گره کور تبدیل شود، به همین خاطر ناخواسته به سمت مالک قبلی این واحد تولیدی سوق پیدا میکنیم، بنابراین اگر این فرآیند در روز اول شفاف بود، امروز به این نقطه نمیرسیدیم تا جایی که ندانیم طرف حساب شرکت بازرگانی دولتی کیست و این یک نقص بزرگ بهشمار میرود که در واگذاری این واحد تولیدی اتفاق افتاده است.
چکهای ایران ترانسفو برگشت خورد
نیک سرشت با بیان اینکه دو مورد مشابه این واحد تولیدی در استان داریم که یکی از آنها شرکت ایرانترانسفو است، ادامه داد: یک سهامدار بخش خصوصی از طریق سازمان بورس، سهام خود را عرضه کرده و این فرد حقیقی اقدام به خریداری کرده است. تا جایی که اطلاع داریم، چکهایی که بابت خرید سهام بوده پرداخت شده است ولی ادعایی که امروز در این زمینه وجود دارد، این است که چکهایی که در وجه سازمان خصوصیسازی صادر شده، برگشت خورده است.
نیکسرشت متذکر شد: حال این سوال مطرح است که این واگذاری از طریق سازمان خصوصیسازی صورت گرفته یا از طریق سهامی عام بوده و یا از طریق بورس اتفاق افتاده است که این موارد برای ما روشن نیست. اطلاعی که ما از این موضوع داریم به این صورت است که چون این شرکت سهامی عام بوده، به همین خاطر از طریق بورس، سهام آن عرضه و توسط این فرد خریداری شده است.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار زنجان از کالسیمین به عنوان سومین شرکت با این خصوصیات در استان یاد کرد و گفت: این شرکت نیز سهامی عام بوده که در عرضه اول، بانک اقتصاد مهر اقدام به خرید آن کرد و در مرتبه دوم نیز بانک اقتصاد مهر سهام را به فرد حقیقی فروخت. به لحاظ شکل واگذاری مشکلی ندارد، بلکه مشکل در محتوای واگذاری است که آیا اهداف این شرکت با این واگذاریها و جابهجایی مالکیتها پا بر جا خواهد ماند، آیا رونق تولید خواهیم داشت و این موارد دغدغه مدیریت استان است و برای ما فردی که کننده کار است، به هیچ وجه در اولویت نیست، بلکه اولویت برای مدیریت استان، رونق تولید است که علاوه بر تداوم، باید رو به بهبود نیز باشد.
دغدغه ما حفظ اشتغال، افزایش فرصتهای شغلی، افزایش تولید، افزایش درآمد ناخالص استان زنجان است
وی با تاکید بر اینکه دغدغه ما حفظ اشتغال، افزایش فرصتهای شغلی، افزایش تولید، افزایش درآمد ناخالص استان و … است، افزود: این در حالی است که وقتی همه این موارد را رصد میکنیم ناخواسته در برخی مواقع به این فرآیند تسری پیدا میکند و تازه به دنبال این هستیم که اهلیت فرد مشخص شده است یا نه، مکانیسم واگذاری قانونی بوده یا نه، تعهدات به موقع اتفاق افتاده یا نه و.... از طرفی بعضاً دچار مشکلاتی میشوند که این مشکلات به مدیریت استان برمیگردد و ما باید آن را حل کنیم، حال اینکه مشکلات ریشه در جای دیگری دارد.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار زنجان یادآور شد: انتظار ما از همه شرکتهایی که سهامی عام هستند و در مقام فروش قرار میگیرند این است که شفافسازی کرده، اطلاعات خیلی سریع، شفاف و روشن عرضه کنند، اهلیت فرد متقاضی بررسی شده، به توانمندی آن رسیدگی و ضمانتهایی که ارائه میدهد نیز متقن باشد. اگر در مقام واگذاری و یا استارت اولیه، این امر اتفاق نیافتد، متأسفانه این مشکلات ادامه پیدا خواهد کرد و ما نیز میراثدار مشکلات خواهیم بود.
نیک سرشت در پاسخ به این سوال که چرا این نوع واگذاریها صورت میگیرد، تصریح کرد: با توجه به اینکه اطلاعات ما کامل نبوده و نمیدانیم برای یک واحد تولیدی چند متقاضی بوده و هر متقاضی چه ویژگیهایی داشته است، به همین خاطر نمیتوانیم قضاوتی بکنیم ولی این صحبتها را نیز شنیدهایم که ممکن است در مقام واگذاری، این موارد نادیده گرفته شده باشد.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار زنجان ادامه داد: یک اصل کلی وجود دارد و آن این است که آن کسی که فروشنده است، سود خود را در فروش و آن کسی که خریدار است، سود خود را در خرید میبیند ولی آن چیزی که برای ما مهم است و ممکن است برای فروشنده و خریدار مغفول بوده و یا در اولویت نباشد، امر تولید است.
نیک سرشت بیان کرد: فروشنده به دنبال سود خود بوده و به دنبال این نیست که فرآیندی که در پیش گرفته آیا منتج به رونق تولید و محصول میشود یا نه و خریدار نیز به دنبال سود است و هر دو به دنبال سود حداکثری خود بوده و این یک واقعیت است ولی اینکه با چه مکانیسمی اهداف ملی تأمین شود، این دغدغه ما است و معتقدیم در این خرید و فروشها نباید هدف اصلی مغفول باقی بماند. حفظ فرصت شغلی، حفظ تولید و رونق تولید در اولویت است. چون در مقام اول قرار نداریم، به همین خاطر قادر به مدیریت این روند نیز نیستیم.
قطع یقین مدیریت استان زنجان از همه اختیارات، ابزار و مکانیسمهایی که دارد به نفع تولید، حفظ فرصت شغلی، تأمین منافع کارفرما و کارگر استفاده خواهد کرد و این بدان معنی است که دولت به این مسائل بیتفاوت نیست معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار زنجان در پاسخ به این سوال که راهکار تکرار نشدن قضیه واحد تولیدی روغننباتی جهان برای سایر واحدهای تولیدی در استان چیست، گفت: قطع یقین مدیریت استان از همه اختیارات، ابزار و مکانیسمهایی که دارد به نفع تولید، حفظ فرصت شغلی، تأمین منافع کارفرما و کارگر استفاده خواهد کرد و این بدان معنی است که دولت به این مسائل بیتفاوت نیست.
نیک سرشت افزود: اگر ببینیم که یک واحد تولیدی با تعلل عامدانه مالک، در آستانه تعطیلی است از ابزارهایی استفاده میکنیم تا نسبت به تعویض مدیریت این واحد اقدام کنیم و از این حیث ابزار قانونی را نیز در اختیار داریم.
رئیس سازمان صمت استان زنجان هشتم بهمن ماه سال ۹۷ با اشاره به اینکه در حال حاضر میزان تولید کارخانه روغن نباتی روزانه ۴۰ تا ۵۰ تن است، گفت: بدنبال افزایش ظرفیت تولید روغن نباتی جهان تا ۳۰۰ تن در روز هستیم.
ناصر فغفوری با اشاره به وضعیت روغن نباتی جهان اظهار کرد: در حال حاضر این واحد تولیدی با ۱۲۰ نفر نیرو فعال است.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان زنجان تصریح کرد: ما بدنبال این هستیم که در این کارخانه تولید با ظرفیت بالا اتفاق بیفتد و اگر ظرفیت تولید در این کارخانه افزایش یابد تعداد کارگران آن به بالای ۲۵۰ نفر میرسد.
فغفوری با بیان اینکه برای حل مشکلات این کارخانه اقداماتی انجام شده است عنوان کرد: جلساتی به منظور تأمین مواد اولیه برای این کارخانه تشکیل شد.
نظر شما