۲۱ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۱۱:۱۹

مهر گزارش می‌دهد؛

آغاز برداشت گل گاوزبان در آستارا/ غفلت از صادرات گیاهان دارویی

آغاز برداشت گل گاوزبان در آستارا/ غفلت از صادرات گیاهان دارویی

آستارا- شهرستان آستارا با توجه به شرایط اقلیمی، محلی برای پرورش و تولید گیاه دارویی گل گاوزبان است که شناسنامه پوشش گیاهی شهرستان را تشکیل می‌دهد اما متاسفانه در صادرات مغفول مانده است.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها- مهدی حسین نژادی: گل گاوزبان گیاه دارویی شاخص و بومی شهرستان مرزی آستارا در شمال غربی استان گیلان است که در کنار گیاهان دارویی متعددی از قبیل گزنه، پونه وحشی، مرزه، گلپر، پیاز کوهی، بولاغ اوتی، آویشن، نعناع، بیدمشک، ازگیل، بابونه، ختمی، سیر کوهی، تمشک و ده‌ها گونه دیگر به صورت خودرو در مناطق جلگه‌ای و کوهستانی آستارا شناسایی شده و همواره مورد استفاده مردم و گردشگران قرار می‌گیرد.

برداشت گل گیاه دارویی گل گاوزبان که رویشگاه اصلی آن ارتفاعات شمال ایران است، در روستاهای کوهستانی غرب شهرستان آستارا از جمله منطقه حیران، آق مسجد، چملر و دگیر مانکشی، سیج و ونه بین با توجه به شرایط آب و هوایی از اواسط اردیبهشت ماه آغاز و تا اواسط خرداد ماه و حتی تا پایان فصل تابستان و پایان گل‌دهی این گیاه در چندین مرحله ادامه دارد و گل‌های برداشت شده نیز در فضای باز و با نور غیر مستقیم خورشید خشک می‌شود.

آستارا از کانون‌های اصلی تولید گل گاو زبان در کشور

آستارا در استان گیلان با تولید گل گاوزبان در ۲۰ هکتار از اراضی این شهرستان به صورت کشت دستی از کانون‌های اصلی تولید این گیاه دارویی در سطح کشور به شمار می‌رود. در این شهرستان فروش گیاه دارویی گل گاوزبان به مسافران داخلی و خارجی رونق خوبی دارد و ارزش اقتصادی هر کیلوگرم گل گاوزبان تر بین ۶۰۰ و ۷۰۰ هزار ریال و ارزش هر کیلوگرم گل گاوزبان خشک شده نیز بیش از یک میلیون ریال است و اهالی ساکن در روستاهای اصلی تولید این گیاه در آستارا سالانه بیش از یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال از فروش این محصول کسب درآمد می‌کنند.

مدیر جهاد کشاورزی آستارا در این باره در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به آغاز برداشت گیاه دارویی گل گاوزبان در سطح ۲۰ هکتار از روستاهای کوهستانی غرب این شهرستان، اظهار کرد: گل گاوزبان دارای گونه‌های بسیاری است و گل گاوزبان تولیدی در کوهستان‌های شهرستان آستارا از نوع مرغوب آن است.

ایرج شیارکار به ارزش اقتصادی گیاه گل گاوزبان و تولید حدود ۱۰۰۰ کیلوگرم گل خشک شده و عرضه به بازار اشاره کرد و افزود: گل گاوزبان آستارا علاوه بر فروش در سطح شهرستان به مسافران داخلی و خارجی در سایر استان‌های کشور نیز عرضه می‌شود.

گیاهی نشاط آور با خاصیت‌های بی‌شمار

خواص درمانی گل گاو زبان که بومی ارتفاعات جنگل‌های شمال ایران است بسیار بوده و از دیرباز در سطح کشور جوشانده آن مورد استفاده دارویی قرار گرفته و چای آن نیز دارای اثر نشاط آور، مفید برای قلب و اعصاب و شاداب کننده چهره است.

در طب گیاهی ایران جوشانده گل گاوزبان به عنوان نوشیدنی آرام بخش و دارویی مفید برای درمان بیماری‌های رماتیسم، کلیه، سرماخوردگی، تپش قلب و اعصاب بوده و برای ناراحتی‌های تنفسی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

ضرورت برگزاری جشنواره با محوریت گل گاوزبان در آستارا

در سال‌های ۹۳ و ۹۴ دو جشنواره گیاهان دارویی در منطقه نمونه گردشگری حیران با محوریت گل گاوزبان در شهرستان آستارا به همت فرمانداری، بخشداری مرکزی و دهیاری دهستان حیران و با حضور مسئولان ارشد وقت استان گیلان در دل طبیعت سحر انگیز گردنه کوهستانی حیران و با هدف احیای سنت‌ها و باورهای طب ایرانی و فرهنگ سازی در زمینه تولید و مصرف گیاهان دارویی، آشنایی با گیاه دارویی گل گاوزبان با نگرش سلامت محوری، معرفی گیاهان دارویی بومی آستارا، زمینه سازی برای تولید، صادرات، کارآفرینی، تجاری سازی، فرآوری و بسته بندی برگزار و با استقبال بسیار خوب مردم و گردشگران داخلی و خارجی مواجه شد.

پس از برگزاری این دو جشنواره دیگر خبری از برگزاری جشنواره‌های بعدی به دلایل نامعلوم نشد و انتظار می‌رود مسئولان استان گیلان و شهرستان مرزی آستارا برگزاری دوباره این جشنواره‌های اثر بخش را در دستور کار خود قرار دهند چرا که با توجه به وجود ده‌ها گونه گیاه درمانی و فرآورده‌های طبیعی در این خطه گردشگر پذیر کشور و معرفی آن برای استفاده گردشگران از قابلیت‌ها و پتانسیل‌های آستارا می‌تواند در معرفی توانایی‌های شهرستان با رویکردی دارویی و کاملاً متفاوت نقش آفرین باشد.

گل گاو زبان مغفول در صادرات

شهرستان مرزی بندر آستارا در استان گیلان به لحاظ طبیعت بهشتی و موقعیت ممتاز جغرافیایی، رتبه ممتازی در تولید گیاهان دارویی در سطح منطقه دارد اما صادرات و ارزآوری از این موهبت الهی در این شهرستان مرزنشین، مغفول مانده و این در حالی است که صادرات گل و گیاه زینتی، دارویی و آپارتمانی منع قانونی ندارد اما در شهرستان مرزی آستارا در این خصوص متأسفانه فعالیت خاصی مشاهده نمی‌شود.

امیدواریم با توجه به موقعیت بسیار خوب شهرستان مرزی آستارا و فرصتی که در زمینه صادرات گل و گیاه دارویی وجود دارد، با توجه ویژه مسئولان این شهرستان، امکان توسعه شغل پرورش گیاهان دارویی عملی و رونق پیدا کند.

کد خبر 4613448

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha