به گزارش خبرگزاری مهر، در تاریخ ۹ می ۲۰۱۹ بنابر سنت چند سال اخیر راهپیمایی باشکوه «هنگ جاویدان» در پایتخت قرقیزستان و برنامههای مختلف به همین مناسبت در سایر شهرهای کشور برگزار شد. راهپیمایان نه تنها عکسهای کهنه سربازان و شرکت کنندگان در جنگ جهانی دوم بلکه حتی پرچم روسیه و عکسهایی از استالین را نیز در دست داشتند. گفته میشود که سیاستمداران قرقیزی در تبلیغ سیاستهای کرملین روسیه سهیم هستند.
به اعتقاد دانیل قادربیک اف کارشناس مسائل سیاسی قرقیزستان؛ برگزاری باشکوه جشن پیروزی ۹ می در سطح عمومی و دولتی گویای آن است که قرقیزستان هنوز هم نمیتواند از زیر نفوذ ژئوپلیتیک روسیه خارج شود.
قادربیک اف گفت: نخبگان قرقیزستان که در دستگاه حکومت و افراد تصمیمگیر هستند هنوز هم زیر نفوذ روسیه هستند. به نظر میرسد که بسیاری از آنان هنوز خود را عضو حزب کمونیست اتحاد شوروی میدانند. ما نباید از این افراد انتظار داشته باشیم که تصمیمات مستقلی اتخاذ کنند. لازم بود یک ایدئولوژی ایجاد شود که متناسب با منافع ملی ما باشد. ما باید دیدگاه مستقل در خصوص چنین رویدادهایی داشته باشیم.
وی گفت: شبکههای تلویزیونی برنامههایی را پخش میکنند که تبلیغ پیروزی اتحاد شوروی است. در بعضی از کودکستانها و مدارس درسهای ویژه نشانگر روحیه نظامی تشکیل شده است.
آلتین کاپالوا فعال مدنی گفت: در این روز پایان جنگ را برگزار میکنند، جنگی که جان میلیونها نفر را گرفته است ولیکن ظاهراً قرقیزستان هنوز نمیتواند از تأثیر ایدئولوژی گذشته صرف نظر کند.
وی افزود: در این ایام در بعضی مدارس مسابقات برگزار میشود. این روز را تبدیل به جشن کردهاند. اسلحه به دست کودکان میدهند و آنان را مجبور میکنند تا سرود بخوانند و برقصند. اگر بگویم که جنگ را یک پدیده رمانتیک جلوه میدهند اشتباه نخواهم کرد. ما باید به کودکان بگوییم که جنگ یک پدیده منفی است که هرگز نباید تکرار شود. متأسفانه این اتفاق نمیافتد.
در عین حال برخی دیگر از کارشناسان نیز معتقدند که یادآوری روزگار سخت و سهم قرقیزستان در این پیروزی، برای آینده و صلح نسلهای بعدی کشور اهمیت دارد. به عنوان مثال قیاس ملاقاسماف تاریخدان و رئیس بنیاد اجتماعی «میراث» گفت که تجلیل از پیروزی اتحاد شوروی و پایان جنگ جهانی دوم یک پدیده طبیعی است.
وی تاکید کرد: این رویدادی است که باید همواره از آن یاد کرد. زیرا صدها هزار از پدران خود را در این جنگ از دست دادهایم. حداقل از طریق چنین راهپیماییها باید یادآور این رویداد شویم. جامعه از این رویدادها استقبال میکند. این تبلیغ سیاستهای روسیه نیست بلکه یادآوری رویدادهای تاریخی برای خود قرقیزستان است.
بعضی دیگر از تاریخشناسان قرقیزی میگویند که اکنون مردم میتوانند اطلاعات چندجانبه و جدیدی از جنگ جهانی دوم به دست آورند. در عین حال برخی قدرتها تلاش میکنند از طریق اطلاعات سیاسی حقیقت خود را بر ما تحمیل کنند.
تینچتیک بیک چوروتگین تاریخ دان قرقیزی میگوید زمان آن فرا رسیده است که اطلاعات چندجانبه در خصوص یک فاجعه بزرگ ارائه بدهیم که به دنبال هیچ گونه منافع ایدئولوژیکی نیست.
وی گفت: تمامی مستندات در خصوص آغاز جنگ جهانی دوم به تازگی منتشر میشود. به نظرم کسانی که اسیر کتابهای درسی دوره شوروی شده بودند باید با قرائتهای جدید از این جنگ آشنا شوند. جوانان امروز باید دیدگاه منصفانه و بی طرفی نسبت به رویدادها داشته باشند. امروزه دیدگاه مرسوم دیدگاه یک طرفه نسبت به مبارزه و رقابت دو کشور استبدادی است. ولی در آن زمان متحدین و شرکای دیگری بودند که با نظام توتالیتریستی فاشیسم مبارزه مؤثر داشتهاند.
در سالهای اخیر پیرامون برنامههای ۹ می در خصوص «روبان گئورگی» و «هنگ جاویدان» بحثهای زیادی مطرح میشود.
برخی از فعالان معتقدند که روبان گئورگی که اخیراً باب شده است مردم در ایام سالگرد پیروزی در جنگ جهانی دوم به سینه خود، شیشه و سیم آنتن خودروی خود ببندند (این اقدام در جهت حفظ یادمان تاریخی بود که به سنت مردمی در حوزه شوروی سابق تبدیل شد. این روبان تاریخ خصوصی هر خانواده دوره شوروی را به جنگ جهانی دوم پیوند میزند. این احترام به قربانیانی است که هر خانواده به کشورهای این حوزه تقدیم کرده است.) نماد سیاستهای استعماری امپریالیستی است. آنها نیز معتقدند که راهپیمایی «هنگ جاویدان» را روسیه با هدف ژئوپلیتیک استفاده نموده و تلاش دارد این اقدام و کمپین را در همه جای شوروی سابق گسترش دهد.
گفتنی است که امسال در راهپیمایی «هنگ جاویدان» ۵۰ هزار نفر از اتباع قرقیزستان شرکت کردند.
ملاحظات
۱. جنگ جهانی دوم بسیاری از کشورهای جهان از جمله تمامی ابرقدرتهای روز را درگیر خود کرد تا جایی که دو دسته از کشورهای مختلف با تشکیل اتحادهای نظامی به نامهای متحدین و متفقین در مقابل یکدیگر صف آرایی کردند. این جنگ گستردهترین جنگ جهانی تاریخ بشر بود که در آن بیش از ۱۰۰ میلیون نفر از قریب به سی کشور مختلف به صورت مستقیم در آن جنگیدند. در طول این جنگ که حالت یک جنگ تمام عیار به خود گرفته بود، کشورهای مختلف تمامی توان اقتصادی، صنعتی و علمی خود را صرف جنگ کردند تا حدی که تفاوتی بین منابع نظامی و غیرنظامی در آن نبود. این جنگ همچنین باعث کشتار جمعی غیرنظامیان و بمبارانهای راهبردی نابودکننده گسترده علیه مقاصد صنعتی و مراکز تمرکز مردم (که به مرگ بیش از یک میلیون نفر از جمله در حملات اتمی به دو شهر ژاپنی انجامید) شد. در طول جنگ جهانی دوم ۵۰ تا ۸۵ میلیون نفر کشته شدند که این آمار خونینترین درگیری انسان در طول تاریخ بشریت است.
جنگ (۱۹۴۵-۱۹۴۱) بین اتحاد شوروی و آلمان بخشی از جنگ جهان دوم شده است که در سال ۱۹۳۹ آغاز شده بود. از جمهوری سوسیالیستی قرقیزستان حدود ۳۶۰ هزار نفر شرکت کردند که ۱۶۰ هزار نفر از آنان در این جنگ کشته شدند. در طول دوره جنگ جمعیت قرقیزستان ۱۳۱ هزار نفر کاهش یافت. این کشور در دوران جنگ به بیش از ۳۰۰ هزار تبعه کشورهای شوروی پناه و سکونت داده است. بیش از ۳۰ هزار نفر از اهالی قرقیزستان برای کار در شرکتهای صنایع نظامی به خارج از کشور اعزام شده بودند.
بر اساس آمار ماه آوریل ۲۰۱۹ میلادی؛ در حال حاضر ۳۵۰ نفر از کهنه سربازان این جنگ در قرقیزستان زندگی میکنند. دولت قرقیزستان به مناسبت ۹ می پاداشی ۲۰ هزار صومی به آنان اختصاص داده است. از سال ۲۰۱۰ میلادی کمک هزینهای معادل ۱۰ هزار صوم در هر ماه به کهنه سربازان شرکت کننده در جنگ جهانی دوم پرداخت میشود.
۲.بنظر میرسد در حوزه دفاع مقدس و پایداری مردمی؛ ساخت و حفظ یادمانهای جنگ و نیز حمایت از بازماندگان و کهنه سربازان میتوان زمینههای خوبی را برای همکاری و تعاملات با برخی جمهوریهای شوروی سابق از جمله روسیه؛ اوکراین؛ بلاروس و حتی جمهوریهای آسیای مرکزی که تجارب خوبی در این زمینهها دارند ؛ تعریف کرد. امضای تفاهم نامههای همکاری بین موزههای جنگ این جمهوریها با بنیاد حفظ آثار و ارزشهای دفاع مقدس؛ موزه جنگ خرمشهر و یا باغ موزه دفاع مقدس؛ برگزاری نمایشگاههای عکس و فیلم؛ رونمایی آثار نوشته و ترجمه شده در حوزه جنگ و پایداری مردمی؛ ؛ شرکت مسئولان موزهها و سایر مسئولان ذیربط این کشورها در برنامههای متقابل همچون جشنهای سالروز ۹ می؛ سالروز حماسه فتح خرمشهر؛ برنامه راهیان نور و… از جمله موارد همکاریها در این زمینه میتواند باشد.
نظر شما