به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از خبرگزاری آلمان، یک مقام هندی که از افشای نامش خود داری کرده، می گوید: پس از بررسی پروژه های مشابه بین المللی هند پیشنهاد تعرفه کمی بیش از نیم دلار (57/0 دلار ) برای هر میلیون واحد گرمایی گاز داده ؛ در حالی که پاکستان خواهان 57/1 دلار است.
اسلام آباد هچنین خواهان 10 درصد قیمت گاز در مرزهای هند است؛ در حالی که هند تمایل دارد تا حداکثر 5 درصد را بپردازد.
این اظهارات در حالی است که مقام های سه کشور ایران، هند و پاکستان برای شرکت در نشستی دو روزه و گفتگو در این باره در دهلی نو به سر می برند.
مقام های انرژی پاکستان و هند همچنین پس از نشست ابراز امیدواری کردند که درباره تمام مسائل گفتگو کنند و اینکه تا ماه ژوئن بتوانند توافقی را دراین زمینه به امضا برسانند.
ایران پیشنهاد 39/4 دلار برای هر میلیون واحد گرمایی را مطرح کرده و هند نیز ضمن موافقت با آن در عین حال خواهان حل تعرفه ترانزیت از طریق پاکستان است.
طرح ابتدایی این پروژه 7 میلیارد دلاری به سال 1979 باز می گردد، اما شروع جدی تر بحث صادرات گاز ایران به هند در اوایل دهه 90 میلادی آغاز شد که با کشف ذخایر عظیم گاز طبیعی پارس جنوبی در سال 1988 تلاش های ایران نیز برای افزایش صادرات گاز به صورت LNG یا انتقال گاز از طریق احداث خطوط لوله به اقصی نقاط جهان افزایش یافت.
این خط لوله با طول 2 هزار و 670 کیلومتر طول در عمق 1تا 5/1متری زیر سطح زمین که می تواند روزانه بیش از یک صد میلیون متر مکعب گاز را از ایران به این دو کشور منتقل نماید؛ بنادر عسلویه ایران در خلیج فارس، گوادرو کراچی در جنوب شرقی و جنوب مرکزی پاکستان را به هم متصل کرده و با امتداد مستقیم به یکی از نقاط مرزی هند خواهد رسید. مدت پیشنهادی برای امضای قرار داد این پروژه 25 سال است که تا پنج سال دیگر نیز قابل تمدید است .
در پی تشنج زدایی نسبی بین هند و پاکستان در22 بهمن ماه سال 1383 کابینه هند به وزارت نفت آن کشور اجازه داد تا درباره ساخت لوله گاز برای واردات این محصول، با ایران، پاکستان،بنگلادش، میانمار و ترکمنستان وارد گفتگو و مذاکره شود؛ دولت هند واردات گاز را تنها راه حلی دانست که می توان از طریق آن رشد روز افزون 7 الی 8 درصدی کشور را حفظ کرد.
در همین راستا بود که دیدارهای دوجانبه و سه جانبه میان مقامهای دهلی-تهران و اسلام آباد برگزار شد، اما تا کنون به دلیل برخی مشکلات مربوط به خود پروژه و همنچنین مشکلات سیاسی حاکم بر آن، گفتگوها در این باره نهایی نشده است.
آمریکا که یکی از متحدین هند است و تحریم هسته ای را علیه این کشورپس از سالها برداشته است؛ یکی از موانع عمده در عرصه بین المللی و به عنوان مانعی سیاسی در این مسیر تلقی می شود.
این کشور بارها مخالفت خود را به طور علنی و ضمنی با انجام این پروژه اعلام کرده است.
روز گذشته "سموئل بودمن" وزیر انرژی آمریکا آشکارا از مخالفت واشنگتن این پروژه خبر داد و چندی پیش نیز "استفان رادمیکر" یک مقام پیشین بوش در یک سخنرانی در هند علناً از تلاش آمریکا برای فشار بر هند برای خروج از این پروژه خبر داد.
نظر شما